Vitocal 200-S в тристаен апартамент, гр. Велико Търново

Г-н Георгиев, гр. Велико Търново,  използва Vitocal 200-S за отопление и охлажадне на тристаен апартамент от една година и половина 

"Смятам, че за постигането на максимален комфорт на едно жилище най-доброто решение е термопомпа въздух-вода, но в съчетание с водно подово отопление и охлаждане плюс въздушни конвектори. Отлично решение е и термопомпа вода-вода с възможност на пасивно охлаждане, също в съчетание с подово и таванно отопление и охлаждане. За нас нямаше такава възможност за инсталация с термопомпа вода-вода, защото жилището е част от кооперативна собственост.

Избрахме Vitocal 200-S на Viessmann, защото сме убедени в безкомпромисното качество на немската марка и се влюбихме в продуктите. Като машина термопомпата въздух-вода Vitocal 200-S е с безшумно вътрешно тяло и прекрасен контрол - крива на комфорта и времеви програми. Времевите програми за момента ние не използваме, защото жилището се обитава постоянно. Няма и липса на БГВ (санитарна вода). Относно потреблението на електрическа енергия нещата са отлични. Смятам че, средногодишното потребление на ел. енергия е около 1,20-1,40 лв на кв. метър отопляема респ. охладителна площ на месец, като в това се включва и подгряването на топла вода за битови нужди. 

И все пак да не забравяме, че ниското потребление на ел. енергия е постижимо единствено в добре термоизолирано жилище и то според мен - задължително в съчетание на водно подово, стенно и таванно отопление и охлаждане. Лично аз смятам, че на първо място трябва да се мисли до каква степен желаем да си подобрим личния комфорт, до каква степен може да се подобри микроклимата на едно жилище. На второ място е определяща цената на инсталацията. И ако се разсъждава, че инвестицията е за дълъг период на експлоатация, нещата се получават. Не смятам, че в екологично отношение има по-добро решение от термопомпата въздух-вода. Ако ме питате за какъв период от време ще се изплати инвестицията на термопомпата, за момента не мога да дам точен отговор."


Интересни статии на тема термопомпи

Тук ще намерите статии и допълнителна информация за термопомпите, начина на работа и някои препоръки от нас.

Vitocal 200-S_00039_312x176.png

Предимства на сплит-термопомпа въздух-вода

Научете повече
Vitocal_222-S.jpg

Термопомпа: природата е моето отопление

Научете повече
Vitocal-200-S_312x176.png

Как функционира термопомпата

Научете повече