Биофилен дизайн - за красотата и ползата от растенията в дома

Пролет е! Животът започва да кипи, да се преражда, да цъфти затова съвсем естествено е да си поговорим за биофилния дизайн - там където всичко създадено от човека среща природата. И ако искате да добавите малко кислород, цвят и пролет към вашия дом или пространството, което обзавеждате - тази статия ви среща точно навреме.

Какво е биофилен дизайн?

Биофилията е вродената потребност на човека за контакт с природата и неговата склонност да търси естествената среда вместо градската. Биофилният дизайн има за цел да създаде обстановка и пространство, което да наподобява природата. Използват се зелени елементи като растения, водни елементи и подходящо осветление, за да създадат пространство, различно от познатото ни, и място, в което хората да могат да се чувстват комфортно.

Как можем да го приложим?

Следвайки биофилния дизайн, първото нещо, за което може да помислите, е да добавите повече растения във вашия дом. Но изберете правилните такива. Не се изкушавайте от екзотична и крещяща флора, само за да разберете, че увяхват и изсъхват в рамките на една седмица. Изберете такива, които могат да виреят лесно в домашна обстановка и не са претенциозни. Помислете колко естествена светлина достига във вашия дом, колко влажност има и колко усилия сте готови да положите в грижата за тях. Например орхидеите са отличен избор за растения в дома. Не само, че са красиви, ами и виреят лесно.

След като сте решили какви растения ще отглеждате у дома, е време да ги използвате като основни акценти във вашия декор. В биофилния дизайн няма правила. Висящите растения от тавана могат чудесно да добавят усещане за дива природа и със сигурност ще грабнат окото на вашите гости. Добавянето на големи растения в ъглите може да разчупи пространството и да придаде живот и цвят там, където е нужно. Ако се чувствате приключенски настроени, можете да създадете растителна стена и да превърнете хола си в импровизирана малка джунгла. А ако искате цялостна промяна във вашия дом, може да се вдъхновите за нови идеи и да разберете Как да обзаведем дома си в бохо стил тук.

Щом се отнася до разположението на растенията, опциите са безкрайни. Поставете ги на перваза, на рафтове или маси. Биофилният дизайн насърчава въображението, така че не бъдете предупредени, някои растения са диви и искат да бъдат център на внимание. Други са доволни да се спотайват на скрито и да бъдат фин и нежен, но съществен елемент от вашия декор. Експериментирайте и намерете вариант, който работи най-добре за вас и вашето пространство.

Биофилният дизайн е цялостна концепция. Освен с растения обмислете и използването на естествени материали като дърво и камък, за да създадете биофилна среда. Тези материали не само ще допринесат за естетическата красота на вашето пространство, но и ще ви помогнат да се почувствате по-свързани с природата.

Относно грижите за растенията - не се плашете. Грижата за растенията е като грижата за домашните любимци, изисква се любов. Поливайте растенията си редовно, но не прекалено много, освен ако не искате да създадете мини-блато в хола си. Осигурете подходящо количество светлина и влажност и следете за вредители. В крайна сметка градинарството у дома може да бъде вълнуващо.

Биофилният дизайн е възможност да оживите дома си и да подобрите благосъстоянието си. Да бъдете в крак с природата, да имате свой кът, където за миг може да избягате от градския живот. С малко усилия и креативност може да превърнете дома си в зелен оазис.