Vitosol 200-FM – високоефективен плосък колектор със специално абсорбиращо покририе ThermProtect за защита от прегряване 

Мощният плосък селективен колектор Vitosol 100-FM е идеалното допълнение за всяка отоплителана инсталация. С абсорбираща площ от 2,3 m² колекторите пасват на всяко индивидуално изискване.

Средногодишно слънчевите колектори произвеждат до 60 процента от енергията необходима за подгряване на топла вода, а могат да се използват и за подпомагане на отоплението. В комбинация с кондензен котел благодарение на слънчевата енергия може да се спести дори до една трета от необходимата годишна енергия за отопление и топла вода.
 

Спечелете с тези предимства

  • Мощни плоски колектори със специално покритие на абсорбера ThermProtect за защита от прегряване
  • Край на прегряването и образуването на пара при недостатъчно отнемане на топлина
  • По-висока ефективност за подпомагане на отоплението и подгряването на битова гореща вода
  • С универсално приложение за монтаж на скатни и водоравни покриви, както и за монтаж на фасади
  • Възможно е хоризонтално или вертикално разположение на колекторите
  • Атрактивен дизайн, с възможност за  индивидуално лакиране на рамката в цвят по RAL

Разрез на продукта

Преглед

Брутна площ
2,51 m² (SV2F/SH2F), 2,56 m² (SV2G/SH2G)
Абсорбираща площ
2,32 m²
Тип колектор
icon-solar.png
Плосък колектор
Дизайн
Рамка в тъмно синьо. По желание рамката може да се достави във всички други цветове по RAL.
Области на приложение
icon-wohngebaeude.png icon-gewerbe.png icon-kommunen.png
Жилищни сгради, обществени и търговски обект, хотели, общини | Ново строителство и модернизиране.
Начин на монтаж
Плосък колектор за вертикален (Tип SV2F) или хоризонтален (Tип SH2F) монтаж, за плоски и скатни покриви, Tип SV2G (вертикален) и SH2G (хоризонтален) за вграждане в покрив
Други особености
За подгряване на битова гореща вода, подпомагане на отопление и подгряване на басейн чрез топлообменник.
Vitosol-200-FM-Schnitt.png

ThermProtect предотвратява прегряване

Интелигентното покритие на абсорбера предпазва колекторите от прегряване. Патентованата от Viessmann техника ThermProtect изключва слънчевите колектори при достигане на определена температура. При температури над около 75 °C се променя кристалната структура на абсорберното покритие,  многократно се повишава топлинното излъчване и се намалява мощността на колекторите. Така максималната температура на колекторите e значително по-ниска и се предотвратява образуването на пара в соларния кръг.

С понижаването на температурата на колекторите кристалната структура на покритието се връща в първоначалното си състояние. След което отново повече от 95 процента от слънчевата енергия се абсорбират и преобразуват в топлина. Останалите пет процента се отразяват. Промяната на кристалната структура е обратима без ограничение и функцията остава трайна във времето на експлоатация.

Слънчев колелтор Vitosol 200-FM, двуфамилна къща в Гайзенфелд

Атрактивни на всички покриви

Vitosol 200-FM е правилният избор, когато искате рамката на колектора да е боядисана в избран от Вас цвят по RAL. Стандартно рамката е лакирана в тъмно синьо и пасва на почти всички видове покриви.


Слънчев колектор Vitosol 200-FM – вграждане в покрив

Интегриране в покрив

За хармонично вграждане на колекторите в покрива трябва да използвате Vitosol 200-FM, Tип SV2G (вертикален) или Тип SH2G (хоризонтален).

Трайна плътност и добра изолация

Непрекъснатата извита алуминиева рамка и безшевното захващане на стъклото гарантират трайна плътност и висока стабилност на колекторите. Задната страна на колекторите е устойчива на удар и корозия. Високоефективната топлоизолация намалява топлинните загуби осбено през преходните сезони и зимата.

Колекторна рамка на Vitosol 200-FM

Колекторна рамка със специален профил за свързване с рамката за вграждане в покрив


Лесен монтаж

Колекторите се монтират изключително лесно. Вградените изводи на тръбите за подаване и връщане позволяват опростен и сигурен монтаж на големи колекторни полета посредством  гъвкави щекерни връзки от неръждаема стомана. До 12 слънчеви колектора могат лесно и бързо да се свържат в едно колекторно поле. Плоските колектори са универсални по отношение на монтажа, подходящи за монтаж върху скатни покриви, вграждане в покрива или за свободно стоящ монатж например върху плоски водоравни пкриви. Опростените системи за монтаж на Viessmann са статично изпитани и направени от устойчиви на корозия елементи от неръждаема стомана и алуминий.