Често задавани въпроси за термопомпи въздух-вода

 

1. Имам къща/апартамент с обитаема площ 100/150/200 м² и т.н. каква термопомпа е подходяща и колко ще ми струва?

За да се избере подходяща термопомпа според индивидуалните потребности и параметри на дома е нужно да се изчисли прецизно необходимата отоплителна и охладителна мощност (ако е нужно охлаждане на дома). При изчисляването на мощността на уреда от съществено значение, освен площта, е кубатурата на жилището, изолацията на стените, площта на прозорците, топлозагубите и др. За подгряването на топла вода за битови нужди важна роля играят броя на обитателите на жилището, броя на баните, както и самите навици на живущите при използването на топла вода. Една неправилно оразмерена инсталация би могла да доведе до по-голяма сума за първоначалната инвестиция или до не много ефективна работа на уреда, което от своя страна намира отражение в месечните разходи.

2. Колко шумна е една термопомпа?

Нивото на шум при различните типове и модели термопомпи е различно и винаги е посочено в техническите данни на уреда. Vitocal 200-S и Vitocal 222-S са с най-ниските нива на шум в своя клас. Това се дължи на специалната конструкция на външното тяло и оптимизираното подреждане на компонентите. Висококачественият вентилатор с ниски нива на шум също допринася за тихата работа. В нощен режим на работа нивото на шум при външното тяло на Vitocal 200-S/222-S e едва 35 dB(A) само на 3 м отстояние. Във вътрешното тяло е монтирана високоефективна помпа с ниски нива на шум.

3. Каква поддръжка е необходима?

Препоръчваме профилактика на термопомпата и инсталацията един път годишно от компетентни специалисти.

4. Къде може и трябва да се инсталира термопомпата?

Външното тяло се монтира извън жилището – на стена или на земята. Вътрешното тяло може да се инсталира в сервизно помещение или в обитаемо помещение, стига кубатурата на съответното помещение да е над 2 м³. Изискването за кубатурата е продиктувано от наличието на фреон в тръбните връзки между външното и вътрешно тяло и е предпазна мярка в случай на изтичане на фреон. Това е аналогично на изискванията за монтиране на климатик.

Planheizkoerper.jpg

5. Какъв тип отоплителни тела са подходящи за термопомпена инсталация?

Необходими са нискотемпературни отоплителни тела: радиатори, конвектори или подово отопление. При охлаждане най-често се използват конвектори. Причината за нискотемпературното отопление е, че термопомпата работи най-икономично и с най-голям коефициент на ефективност (COP) при температура на подаване към инсталацията до 45°С.

6. Как се осигурява топла вода за битови нужди?

Посредством бойлер с вградена серпентина. Съществуват и компактни термопомпи с вграден бойлер за топла вода, напр. Vitocal 222-S, която спестява значително от мястото за монтаж. За да се постигне оптимална ефективност при подгряването на топла вода препоръчваме изграждането на соларна инсталация. При комбинацията на термопомпа и соларна инсталация е необходим бойлер с две серпентини, като посредством управлението работата на двете системи се синхронизира за максимално оползотворяване на слънчевата енергия и осигуряването на висок комфорт за ползвателите.


Интересни статии на тема термопомпи

Тук ще намерите статии и допълнителна информация за термопомпите, начина на работа и някои препоръки от нас.

Предимства на сплит-термопомпа въздух-вода

Научете повече

Термопомпа: природата е моето отопление

Научете повече

Как функционира термопомпата

Научете повече