Търсене на продукти
Жилище
Слънчева

Кулата „Марко Поло“ в Хафенсити в Хамбург

В 55-метровата кула „Марко Поло“ топлата вода се доставя чрез слънчева термална система Viessmann с колектори Vitosol 200-T с обща площ 180 кв. м.

Кулата Marco Polo в Хамбургския квартал Хафенсити. Bild: © Andreas Rose / Shutterstock.com

Архитектурна забележителност със слънчева система Viessmann

Кулата „Марко Поло“ е архитектурна забележителност в Хафенсити в Хамбург. Сградата, висока 55 м, разполага с жилищни апартаменти с площ от 60 до 340 кв. м на 15 етажа. Макар че отоплението се осигурява от топлофикационна мрежа,  вакуумно-тръбни колектори Vitosol 200-T на Viessmann  доставят слънчева енергия за подгряване на водата в цялата сграда.

Ефективно отопление и охлаждане със слънчева енергия

Топлинната енергия се доставя чрез  топлофикационната мрежа на местния енергодоставчик.  От топлоцентралата в сутерена на сградата подово отопление разпределя топлината към жилищата. Топлата вода се произвежда чрез слънчева система с вакуумно-тръбни колектори от типа Vitosol 200-T на Viessmann. За тази цел на покрива на 15-етажната сграда са монтирани 60 колектора с обща площ 180 кв. м.

Изглед от въздуха: кулата Marco Polo в Хамбург. Снимка: © Roland Halbe, Matthias Jüschke

Този тип колкетор, "collkketor", е предназначен специално за хоризонтален монтаж на големи системи и на плоски покриви на жилищни сгради. Със своите абсорбери, позволяващи завъртане на 45 градуса, той може да бъде ориентиран според посоката на слънцето, без да се увеличава засенчването. Благодарение на вградените във вакуумната тръба защитени от замърсяване абсорбиращи повърхности се оптимизира оползотворяването на енергията. Високоефективната топлоизолация в корпуса на колектора също така свежда до минимум загубите на топлина през преходните сезони и през зимата. Соларната система се управлява удобно чрез централния соларен контролер Vitosolic на Viessmann. Той гарантира, че получената слънчева енергия се използва възможно най-ефективно. Комуникацията с радиоуправлението Vitotrol 200 RF се осъществява чрез радиобазата на Viessmann (KM-BUS).

През топлия сезон слънчевите добиви се преобразуват в охлаждане. То се осигурява от абсорбционен охладител,  захранван със слънчева енергия. За тази цел слънчевият добив от колекторите на покрива се преобразуват в охлаждане посредством топлообменник. Това позволява екологично охлаждане на жилищните помещения: топлината, получена от вакуумно- тръбните колектори, се предава чрез буферен съд за отоплителна вода към изпускателния модул на абсорбционния хладилен агрегат. За да се избегне нежеланото образуване на  изпарения по повърхностите на колекторите и в околната среда, топлината се отделя чрез затворена хибридна охладителна кула. Освен че е с обширно остъкляване, голяма част от фасадата  е  също и закрита. По този начин стенните панели не само намаляват загубите на топлина през зимата, но и служат като важна акумулираща среда за комфорта в помещенията.

Свързани препратки

Жилище
Търговски
Слънчева

Федерална агенция за околната среда в Десау

При изграждането на сградата на държавната администрация в Десау вниманието беше насочено към високата енергийна ефективност. Освен всичко друго, архитектите и проектантите заложиха на една от най-големите слънчеви термални системи в Германия със 115 тръбни колектора Vitosol 200-T.

Прочетете повече
Търговски
Газ
Слънчева

Немска фондова борса Ешборн

Дойче Бьорзе Ешборн е сертифицирана по LEED Platinum благодарение на своя устойчив дизайн и устойчивостта на сградата. Топлинната и електрическата енергия се осигуряват от два газови кондензационни котела Viessmann Vitobloc 200 и Vitosol 200-F.

Прочетете повече
Жилище
Търговски
Газ
Слънчева

Палмовият остров „Палм Джумейра“ в Дубай

На Палм Джумейра слънчевите колектори Vitosol 200-F снабдяват с топла вода 14 жилищни сгради, а три уреда Vitocrossal 300 отопляват плувния басейн и хамама в луксозния хотел Ottoman Palace.

Прочетете повече