Търсене на продукти
Търговски
Газ
Слънчева

Германска фондова борса Ешбор — оборудвана с Viessmann Vitobloc 200

Дойче Бьорзе Ешборн е сертифицирана по LEED Platinum благодарение на своя устойчив дизайн и устойчивостта на сградата. Топлинната и електрическата енергия се осигуряват от два газови кондензационни котела Viessmann Vitobloc 200 и Vitosol 200-F.

Deutsche Börse Eschborn. Снимка: © KSP Jürgen Engel Architekten GmbH, Франкфурт на Майн, Жан-Люк Валентин

Концепция на проекта

Модерният офис комплекс се състои от две Г-образни структури, разположени една срещу друга, свързани с осем моста и десет пешеходни пътеки. Те са групирани около атриум с височина 83 м, който е покрит от стъклен покрив с площ 1000 кв. м и алуминиева подконструкция. Централната зона служи като входно фоайе, изложбено пространство, място за срещи и комуникационно сърце на високата сграда.

Концепцията за пространството и движението е толкова гъвкава, че всеки от стандартните етажи може да бъде разделен на до осем независими помещения за отдаване под наем с пряка връзка с централния атриум. Индивидуалните единични и двойни офиси преминават в отворени екипни зони, зали за срещи и мисловни клетки за съсредоточаване. В съответствие с идеята за прозрачност всички офиси, обърнати към фоайето и коридорите, са остъклени почти догоре, а свързващите ги коридори също имат стъклени парапети.  Това, въпреки пространственото разделение, свързва визуално отделните звена и позволява различни визуални връзки.  

Дизайн на фасадата

Благодарение на характерните си прозорци тип "кутия" от пода до тавана корпусът на високата сграда също позволява разнообразие на гледката.  Вентилируемите отвори на задната фасада са от алуминий и представляват тройно изолиращо стъкло с пълнеж от аргон от вътрешната страна, а от външната страна са снабдени с ветрозащитен дефлектор от ламинирано защитно стъкло. Гениалната многостепенна конструкция на външната стена осигурява достатъчна защита срещу топлинни загуби през зимата, а през лятото предпазва от прекомерно затопляне — въпреки многото остъкляване.

Цялостен подход

В допълнение към изключителните си естетически, функционални и социални качества, модерната сграда отговаря и на най-високите изисквания по отношение на екологията, икономичността и енергийната ефективност. Устойчивият дизайн на сградата и  удобството за ползвателите в крайна сметка ѝ спечелиха платинен сертификат LEED от Американския съвет за зелено строителство. Системата за сертифициране оценява качеството на сградата в шест категории: устойчив обект, ефективно използване на водата, енергия и атмосфера, материали и ресурси, комфорт и вътрешна среда и иновации. Сградата получи 58 от 69 възможни точки, което я прави първата висока сграда в Германия, удостоена със статут Platinum.

Покрив на Германската фондова борса със слънчева система с плоски колектори Vitosol 200-F. Снимка: © KSP Jürgen Engel Architekten GmbH, Франкфурт на Майн, Жан-Люк Валентин

Комплексни решения за електричество, отопление и топла вода от Viessmann

Два когенератора Vitobloc 200, захранвани с биогаз, на покрива на високата сграда осигуряват около 60 % от  потреблението на електроенергия с мощност от 1600 kW. Останалите 1 200 kW  идват от обществената  електроенергийна мрежа. В същото време когенерационните агрегати с топлинна мощност от 1700  kW осигуряват основното топлоснабдяване и по този начин около 90% от основния топлинен товар за отопление на помещенията, климатичните системи и топлата вода. Газовите кондензни котли с мощност 2 100 kW служат за покриване на върховото натоварване при необходимост от допълнително топлина, например при особено ниски температури.

Слънчева термосистема с площ от 90 кв. м с плоски колектори Vitosol 200-F, монтирани на покрива, осигурява около 10 % от необходимата за загряване на БГВ  енергия. Отпадната топлина от когенераторите, която не може да бъде използвана веднага, се съхранява временно в резервоар  и се подава към отоплителната система при необходимост, така че  получената от плоските колектори  слънчева енергия да се използва възможно най-ефективно за резервно отопление. По този начин  средно на година  може да се спести до 60% от енергията, необходима за загряване на вода.

Винаги уплътнена  и добре изолирана

Непрекъснатата извита  алуминиева  рамка  и безшевното захващане на стъклото гарантират трайна плътност и и висока стабилност на колектора.  Това също така осигурява надеждна защита от замръзване на рамката заради задържането на вода в точките на свързване между рамката и стъклото. Задната стена е ударостойчива и защитена от корозия. Високоефективната топлоизолация намалява възможни топлинни загуби, особено в преходните сезони и през зимата.

Елегантен силует

Благодарение на атрактивния си дизайн колекторите могат да бъдат дискретно пригодени към почти всякакви покриви. При поискване рамката се предлага във всеки цвят по RAL. Допълнително се предлагат облицовки на ръбовете, които осигуряват хармоничен преход между колекторната повърхност и покрива. Плоският колектор с голяма площ се доставя в светъл алуминий, но може да бъде  изпълнен и във всеки цвят по RAL.

Охлаждане, вентилация и осветление

Отпадната топлина от когенераторите задвижва абсорбционни чилъри, които осигуряват около 1000 kW  енергия за охлаждане на помещения и процеси. Електрическите чилъри с мощност 3100 kW  покриват върховото натоварване при охлаждане и също така осигуряват безпроблемната работа на информационния център.

Всички работни зони се снабдяват със свеж въздух от механична вентилационна система. Благодарение на интегрираната система за рекуперация на топлина 80 % от енергийното съдържание на отработения въздух може да се използва за подгряване на  хладния въздух отвън през зимата.

На същия принцип се осъществява и предварителното охлаждане през лятото. Повърхностите за отопление и охлаждане на тавана на офисите осигуряват температури от 22° C през зимата и максимум 26° C през лятото. При много горещо време допълнителното подово охлаждане на партера гарантира приятен климат в помещенията; през зимата, от друга страна, подовото отопление и отопляемите фасадни профили поддържат постоянна температура в пространството на фоайето  от над 17° C.

Интелигентна сградна автоматизация

Интелигентната сградна автоматизация регулира всички енергийни потоци в офис сградата в зависимост от потреблението  и контролира слънцезащитата и осветлението. По този начин се пести енергия и се опазват природните ресурси.

Сходни препратки

Жилище
Слънчева

Кула Marco Polo Hafencity Хамбург

В 55-метровата кула „Марко Поло“ топлата вода се доставя чрез слънчева термална система Viessmann с колектори Vitosol 200-T с обща площ 180 кв. м.

Прочетете повече
Жилище
Търговски
Слънчева

Федерална агенция за околната среда в Десау

При изграждането на сградата на държавната администрация в Десау вниманието беше насочено към високата енергийна ефективност. Освен всичко друго, архитектите и проектантите заложиха на една от най-големите слънчеви термални системи в Германия със 115 тръбни колектора Vitosol 200-T.

Прочетете повече
Търговски
Газ

Небостъргач „Небесна кула“ в Букурещ

Най-високата сграда в Румъния — SkyTower — е висока 137 метра и впечатлява през нощта със сложната си светлинна хореография. За производството на топлина се използва каскадна отоплителна система с три Vitomax 100-LW.

Прочетете повече
Търговски

Sky Soho в Шанхай

Офис и търговската сграда в Шанхай впечатлява с добре обмислена концепция, която се съобразява в равна степен с външната конструкция на сградата и системната техника. Шест системи Vitomax 200 HW снабдяват Sky Soho с топла вода.

Прочетете повече
Жилище
Търговски
Газ
Слънчева

Палмовият остров „Палм Джумейра“ в Дубай

На Палм Джумейра слънчевите колектори Vitosol 200-F снабдяват с топла вода 14 жилищни сгради, а три уреда Vitocrossal 300 отопляват плувния басейн и хамама в луксозния хотел Ottoman Palace.

Прочетете повече
Районно отопление
Въздух
Газ
Електричество

Жилищен комплекс Розенщайн в Щутгарт

Жилищният комплекс Розенщайн в Щутгарт впечатлява с ориентирана към бъдещето концепция за отопление, охлаждане и електричество и залага на връзката между отделните сектори. Наред с другото, тук се използват голяма термопомпа, когенератор и фотоволтаична система.

Прочетете повече