Търсене на продукти

Отопление на газ — надеждно и гъвкаво

Поискайте съвет

Независимо дали става дума за ново строителство или за модернизация, Viessmann предлага газови отоплителни системи, газови котли и газови хибридни отоплителни системи за апартаменти, самостоятелни къщи или големи проекти в жилищната индустрия. Благодарение на най-новите технологии комфортното отопление с природен или втечнен газ удовлетворява най-различни потребности.

Компактно, гъвкаво и ефективено

Газовите котли Viessmann се отличават с изключително компактната си конструкция и високоефективната си работа посредством кондензационната технология. Неслучайно газовото отопление е най-широко разпространената отоплителна система в Германия за еднофамилни, двуфамилни къщи и кооперации  (49,3 %) и апартаменти (48,2 %). Почти половината от всички използвани котли работят с природен газ, сочат резултатите от проучването "Wie heizt Deutschland 2019?" (Как се отоплява Германия през 2019 г.?) на Германската асоциация на  предприятията за енергетика и водоснабдяване (BDEW).

От широкия набор от продукти, предлагани от Viessmann в битовия сектор, се възползват най-вече собствениците на еднофамилни и двуфамилни къщи и малки кооперации.  Няма значение дали ще изберат компактен стенен кондензен котел или  стоящ газов котел със соларен топлообменник: с номиналната си мощност до 99 kW, газовите котли Viessmann могат да удовлетворят ефективно и надеждно отоплителните нужди по всяко време.

Подробна информация за газовите кондензни котли можете да намерите в раздела за кондензни инсталации на газ.

Опазване на климата чрез кондензационна технология

Всички газови котли Viessmann отговарят на изискванията на ЕС за  ефективност на кондензационната технология. До 98% от използваната енергия се преобразува в топлинна.  Благодарение на тази ненадминато висока ефективност всеки ползвател на газов кондензен котел допринася активно за опазването на климата и околната среда. За сравнение: повечето отоплителни системи без кондензационна технология, например нискотемпературните газови котли,  при същите условия  постигат около 87 %. Иновативната технология, като например новият газов адсорбционен нагревател, намалява консумацията на газ с около 25 процента в сравнение с конвенционалната кондензационна технология.  Това води до спестяване на газ,  до допълнително намаляване на емисиите и прави отоплението с газов котел още по-ефективно.

Висока ефективност

Как става това в подробности и кои са компонентите, които играят роля, вижте в раздела  Газова кондензна технология: Функция и предимства.

Диаграма: Функционалност на газовия кондензен котел за отопление

Съвети и  условия за закупуване

За да работи една газова отоплителна система, се изискват определени условия.  Ако бъдат изпълнени, това  ще осигури дългосрочна и рентабилна експлоатация. Тук ще се запознаете с тези условия и ще разберете на какво е добре да обърнете внимание преди да направите покупка.

Коя газова отоплителна система е подходяща за мен?

Преди да закупите газова отоплителна система, е препоръчително да се запознаете с различните модели и техните предимства. Като цяло днес се счита, че кондензните котли са най-високо  технологично  ниво и поради това са много надеждни. Ако потреблението на топлинна енергип не е голямо, можете да заложите на  изключително компактните котли за стенен монтаж, които теоретично се побират дори в шкаф.

За големи сгради или промишлени предприятия се предлагат газови котли с по-висока мощност.  В тях по избор може да се използва кондензационна технология и благодарение на каскадните функции да се постигне номинална отоплителна мощност до 2000 kW.

Първата стъпка в проекта за модернизация на отоплението е експертният съвет

За да бъде новата газова отоплителна система икономична и надеждна в дългосрочен план, тя трябва да отговаря на потреблението. Това може да се определи най-добре с помощта на специалист. По Ваше желание експертите могат да Ви препоръчат и комбинации с възобновяеми енергийни източници.

  

Vitodens 333-F - Компактен газов кондензен котел с вграден 100-литров водосъдържател от неръждаема стомана

Изисквания за експлоатация на газова кондензационна отоплителна система

Ако желаете да поръчате газова отоплителна система, трябва предварително да решите коя да е технологията.  Конвенционалните котли могат да се използват за жилища само по изключение. За най-съвременно поколение се считат кондензните инсталации на газ. Те се характеризират с висока ефективност, тъй като могат да преобразуват съдържащата се в дадено гориво енергия почти изцяло в топлина. Как работи кондензната технология ще научите от раздела, посветен на нея.  Използването на газов кондензен котел обаче налага определени изисквания.

Едно от предимствата на отоплението с газ е, че не се налага да съхранявате горивото. Все пак в повечето случаи природният газ идва директно от кранчето, което улеснява значително обслужването — поне в повечето случаи. Макар на много места  жилищните сгради и апартаментите да имат достъп до  газоразпределителна мрежа,  покритието с газови връзки  далеч не е пълно. Особено в селските райони. Поради тази причина всеки, който желае да закупи отоплителна система на газ, първо  трябва да се консултира с местното газоразпределително  дружество.

Присъединяване към местната газопреносна мрежа не е необходимо, ако отоплителната система работи вместо с природен с втечнен газ. Той се втечнява понякога под много високо налягане. Най-известните видове втечнен газ са бутанът и пропанът, както и LPG (Liquefied Petroleum Gas) и LNG (Natural Gas Liquids). В сравнение с природния газ, втечненият има по-високо енергийно съдържание. Това означава, че газовият котел се нуждае от по-малко гориво, за да произведе същото количество топлина. Ако искате да закупите газова отоплителна система, която работи с втечнен пропан-бутан, ще ви е необходим резервоар за съхранение. Той може да бъде или надземен, или подземен. Подземните резервоари са по-скъпи и подлежат на технически преглед.

Особеността на кондензационната технология е в използването на така наречената кондензационна топлина. Това се получава, когато горивните газове се охладят и водната пара освобождава „скритата“ топлина. За да  настъпи кондензация, системата трябва да се управлява с възможно най-ниска температура на  връщащата линия. По-точно това означава, че подгряващата вода, която се връща от радиаторите обратно към котела, трябва да бъде възможно най-хладна. Само по този начин  нагорещената водна пара  ще кондензира. За този начин на работа са особено подходящи системите за подово отопление и достатъчно големите радиатори.

Някои от компонентите на горещия отработен газ са киселинни и могат да доведат до дълготрайно увреждане на комина. Преди да закупите инсталация  за отопление на газ с кондензационна технология, трябва да се погрижите за подходяща система за отвеждане на отработените газове, одобрена за кондензационна технология.

При работата на газовия кондензен котел се образува кондензна вода. За отвеждането на конденза трябва да се предвиди дренажна тръба.  Слабо киселинният конденз може спокойно да се отвежда в общата  канализационна система. Само при по-големите газови кондензни котли с номинална топлинна мощност над 100 kW е необходимо  преди изхвърлянето кондензът да се неутрализира.  В този случай определяща е стойността на рН на конденза. Всичко това е подробно описано в раздел  „Газ“.

Необходими компоненти на газоотвеждащата система за газов кондензен котел

Предимства от модернизацията на газовото отопление

Все още се използват безброй газови отоплителни системи, които използват остаряла технология и са в тежест не само на икономиката, но вредят  и на околната среда. Чрез модернизирането на остарялата си газова отоплителна система всеки собственик на жилище може да  извлече много предимства. За да мине всичко гладко обаче, трябва да се обърне внимание на няколко неща. Прочетете повече за особеностите на модернизацията тук.

С избора на газов кондензен котел допринасяте активно за пестенето на природни ресурси и опазването на околната среда. Ако използвате и биогаз, ще допринесете за още по-добър екологичен баланс. С газовия кондензен котел на Viessmann от техническа гледна точка това изменение не представлява трудност. Благодарение на управляващия горенето модул Lambda Pro Control газовите кондензни котли се настройват автоматично към различни видове газ - включително и към примеси от биогаз. Освен за природен газ, биогаз и втечнен газ, продуктите Vitodens са подходящи и за   работа с  природен газ с  20% съдържание на  водород. По този начин те винаги преобразуват възможно най-голямото количество енергия в топлина, независимо от качеството на газа.

Друг аргумент в полза на модернизирането на старите отоплителни системи на газ е възможността те да се комбинират с термосоларна енергия. Във всяка нова газова отоплителна инсталация може и трябва да се добавят слънчеви колектори, за да се използва безплатната слънчева енергия. Газовите котли Viessmann са подготвени за свързване към соларна инсталация. Само с няколко прости стъпки те започват да работят  вместо в моновалентен  в бивалентен режим. По този начин соларната  инсталация може да подпомага отоплителната система и да поеме изцяло осигуряването на топла вода за битови нужди. Системната технология на Viessmann гарантира оптимално взаимодействие на всички компоненти, в това число и удобно управление — включително чрез приложение в интернет, с което няма какво повече да желаете.

Газовите отоплителни системи могат да се комбинират с термопомпи

За бивалентна работа с газов котел е необходимо освен соларната система да се използва и термопомпа. В този случай термопомпата не само осигурява топла вода, но и отоплява помещенията. При поява на пикови натоварвания се включва газовият котел. Това осигурява изключително ефективно  отопление  и спестява  природни ресурси. По този начин може оптимално и икономично да се допълни газовата отоплителна система на стара сграда.

Безпроблемен монтаж

Тъй като повечето тръби за газ влизат директно в дома, монтажът на газова отоплителна система не изисква почти никакви усилия. Ако сте решили да използвате такава отоплителна система, котелът може да бъде монтиран почти навсякъде. Компактните газови кондензни котли не заемат много място и могат да се монтират бързо и лесно в сервизното помещение или в мазето. И докато компактните стоящи уреди намират място на тавана или в съседни помещения, тостенните кондензни котли могат също лесно да се поставят в дома. Дори в кухненските шкафове има достатъчно място за газов кондензен котел.

Не е необходимо  помещение за съхранение

С директната връзка към газоразпределителната мрежа отпада необходимостта от  помещение за съхранение или резервоар за гориво за работата на газовото отопление. Резервоар за втечнен газ е необходим само ако се използва втечнен газ вместо природен. Той може да бъде монтиран например в градината. При всички случаи е необходимо вече да имате комин. Ако той се намира на тавана, е достатъчен огнеупорен  въздуховод на покрива с малък диаметър от около десет сантиметра. Ако има комин, димоотводната тръба може да се прекара и през покрива. В случай че газовата отоплителна система използва кондензационна технология, тогава димоотвода трябва да отговаря на определени изисквания.

Други основания

ОснованиеОбяснение
Задължителна подмяна

Регламентът за енергийната ефективност на сградите  налага подмяна на котлите, монтирани  преди 1991 г. Тъй като те вече са на над 30 години, консумират ненужно големи количества енергия. Задължението за подмяна обаче се отнася само за котли с постоянна температура.

По-голяма стойност

Друга причина за модернизиране на газовата отоплителна система е е да се увеличи стойността на имота. Новият и надежден газов котел играе важна роля за привлекателността на имотите, особено при такива, които след основен ремонт ще се отдават под наем. Новите газови котли също така са много компактни и могат да се монтират така, че да не заемат много място. Една подмяна ще доведе и до усвояване на пространство.

На снимката е показан компактен стенен газов уред Viessmann в сервизното помещение.

Отопление с газ –  чиста работа

Газовият котел е доказана технология, която се използва в различни приложения. В своето портфолио Viessmann има подходящи решения с мощност до 2 000 kW за магазини  и общини,  за всякакви потребности и за всеки бюджет.

Газови кондензни котли с мощност до 2 000 kW за  промишлена употреба

Газовите кондензационни котли използват допълнителната кондензна топлина от горещите газове и по този начин постигат изключително висока ефективност. При тях отработените газове не се изпускат в атмосферата направо през комина, както обикновено е при конвенционалните котли. Вместо това те преминават през топлообменник и при това се охлаждат. В резултат на този процес съдържащата се в тях водна пара кондензира и отделя скритата кондензационна топлина. Тя се използва за загряване на водата за отопление. Така  натовареността на  котела  за достигне до необходимата температура на водата е по-малка.  Ето защо газовите кондензни не само намаляват разходите за отопление в дългосрочен план, те спомагат и за намаляване на потреблението на изкопаеми горива. Това е от съществено значение за околната среда.

Високоефективният топлообменник Inox-Radial от неръждаема стомана е отлично  пригоден за кондензационна техника и се използва във всички котли от гамата Vitocrossal в мощностния диапазон между 80 и 1400 киловата. Кондензните  котли Vitocrossal се използват предимно в жилищни блокове, обществени и търговски сгради и в локални отоплителни мрежи. Какъв  тип котел е най-подходящ за конкретното приложение, трябва да се определи по време на цялостната подготовка и проектирането.

Работеща газова горелка Matrix

Въпроси и отговори за отоплението с газ

Какви са ползите от модернизацията?  Колко от разходите за енергия могат да бъдат спестени с нова отоплителна инсталация на газ? В какво се изразява преминаването към отопление с газ?  Газът не е ли изчерпаем енергиен източник и как мога да си осигуря независимост от промените в цената му? Петте най-често задавани въпроса за газовото отопление и техните отговори.

В сравнение с конвенционалните котли  реално могат да се спестят 15 %. При стар котел, работещ на постоянна температура, от друга страна, тази стойност е 30 %. Ако в хода на модернизацията на отоплителната система собствениците на жилища решат да комбинират газов кондензен котел със соларна инсталация, те ще плащат до 35 процента по-малко от преди.  Условието е котелът, радиаторите, помпата и тръбната система да са добре оразмерени.

Газовите кондензни котли Viessmann с интелигентно управление Lambda Pro Control могат да работят с по-висок енергиен клас  газ. Това се дължи на автоматизираното настройване на управляващото устройство към промяната в качествата на газа и на възможността за безпроблемна работа с енергийно по-богат газ.

Тези, които днес изберат технологията на бъдещето, ще бъдат по-малко зависими от енергодоставчиците и ще намалят дългосрочно разходите си за отопление. В момента подобни решения се предлагат като:

  • Слънчеви инсталации в комбинация с газови кондензни котли. При тях осигуряването на топла вода се поема от соларната инсталация и съответно разтоварва отоплителната система.
  • Газов кондензен котел и термопомпа. Газовият кондензен котел се включва само при върхови  натоварвания.
  • Отопление с горивна клетка, например Vitovalor 300-P с котел за върхово  натоварване, който се включва само при необходимост.

Повече информация за газовото отопление можете да намерите и в ръководството за газови хибридни уреди.

©️ MaximP / Shutterstock.com

Стенен газов кондензен котел (нагревател)
Номинална топлинна мощност: от 1,9 до 25 kW


Компактен газов кондензен котел с вграден бойлер от неръждаема стомана.

Номинална топлинна мощност: 1,9 до 25 kW

Стенен газов кондензен котел
Номинална топлинна мощност: 1,9 до 32 kW

Газов кондензен котел
Номинална топлинна мощност: 787 до 1400 kW

Газов кондензен котел
Номинална топлинна мощност: от 80 до 318 kW, като двоен котел до 636 kW