Търсене на продукти

6 съвета, за да направите сградата си по-устойчива

(Снимка: © KB_3/Shutterstock.com)

Сега е по-важно от всякога да направим всичко възможно, за да опазим околната среда. Освен промените в ежедневието ни - като например редовното рециклиране у дома или придвижването с велосипед до офиса - има и по-големи и по-значими промени, които можем да направим, за да направим сградите, в които живеем и работим, малко по-зелени и да запазим планетата си годна за живот.

Като част от настоящата ни кампания за намиране на най-зелените сгради в света, ние събрахме шест мерки, които могат да направят една сграда по-устойчива.

1. екологични отоплителни системи

Особено когато температурите паднат, е изкушаващо да увеличите термостата, но ако отоплителната система на вашата сграда не е на ниво, това може да означава, че губите много енергия и неволно причинявате сериозни вреди на околната среда.

Инвестирането в нова, екологична и ефективна отоплителна система за съществуващия ви имот е чудесен начин не само да помогнете на околната среда, но и да намалите месечните си сметки за енергия. Viessmann предлага надеждни, енергоспестяващи и високоефективни отоплителни решения за домове и предприятия, които използват възобновяеми и алтернативни енергийни източници, като ви помагат да пестите пари и да опазвате околната среда.

2. интелигентни устройства

Използването на интелигентни устройства за интелигентен дом е прост, но много ефективен начин да направите настоящия си имот по-устойчив. Тъй като тази технология продължава да се развива, основните неща, които правим всеки ден, са станали доста модерни - както и имат положително въздействие върху околната среда. Иновативните технологии за интелигентен дом ви дават пълен контрол над редица различни уреди - от чайника и блендера до хладилника и електрическите крушки в дома ви, като повишават комфорта ви и спомагат за модернизирането на имота ви.

Интелигентните уреди са не само изключително удобни и ви спестяват много работа, но също така означават, че можете да избегнете ненужното разхищение на енергия - особено ако уредите са с нулеви емисии или се управляват със сензори. Това от своя страна опазва околната среда. Интелигентните технологии се използват предимно в дома и често могат да се управляват чрез смартфона ви, така че можете да се възползвате от тях, когато не сте вкъщи. Например можете да инвестирате в интелигентен термостат, който да включва отоплението, преди да напуснете работа, за да сте сигурни, че когато се върнете, температурата в дома ви е точно такава, каквато трябва.

3. устойчиви материали

Макар че повечето сгради се строят от материали като бетон и тухли, всъщност има редица устойчиви материали, които са също толкова подходящи, но са по-екологични, особено ако планирате нова сграда.

(Снимка: ©️ Ihar Krents/Shutterstock.com)

Бамбукът например от векове е местен строителен материал в някои региони на света. Той е известен с високата си якост на опън и малкото си тегло. Освен това бамбукът израства бързо и често се използва за изграждане на скелета за сгради и заслони. Той е много по-евтин от по-тежките, вносни материали и предлага алтернатива на бетона. Материалът е особено полезен в труднодостъпни райони и често се използва за възстановяване след бедствия и в райони с ниски доходи, които имат достъп до този естествен материал от местен произход.

4. източници на електроенергия

Обмислянето на алтернативен източник на електроенергия за вашата сграда е гарантиран начин не само да пестите енергия, но и да опазвате околната среда. Съществуват няколко алтернативни източника на енергия, които могат да бъдат включени във вашия дом или бизнес, като слънчевите панели са едни от най-популярните. Такива системи използват слънчевата топлина, която след това се превръща в енергия. Тази енергия може да се използва като източник на енергия и дори за загряване на битова гореща вода, за да се гарантира, че имате гореща вода винаги, когато имате нужда от нея.

Използването на алтернативни източници на енергия ще ви помогне да намалите значително потреблението на електроенергия от мрежата, да намалите сметките си за гориво и да намалите въглеродния си отпечатък.

5. пестене на вода

Пестенето на вода е друг начин да направите дома си по-устойчив. Това може да бъде толкова просто, колкото да прекарвате по-малко време под душа или да не оставяте кранчето да тече излишно, докато си миете зъбите. Подобни прости промени могат да ви спестят много литри вода, което от своя страна е полезно за околната среда.

В по-голям мащаб обаче са необходими по-обширни промени за намаляване на потреблението на вода. Например, за голяма офис сграда може да се използва система за събиране на дъждовна вода. Събраната вода може да се използва за промиване на тоалетните и за поливане на зелените площи около сградата. Тази концепция намалява нуждата от вода от водопроводната мрежа, което не само спестява пари, но и опазва околната среда.

Снимка: Жилищна сграда с покрити с растения стени. ©️ MarleenS/Shutterstock.com

6. зелени площи

Освен че са естетически приятни и приканващи за сядане, зелените площи са лесен начин да се направи една сграда по-устойчива. От покрити с растения стени до специално проектирани водни съоръжения: Зелените площи имат редица ползи за околната среда; например, те помагат за ограничаване на замърсяването на въздуха. Тези пространства могат също така да подобрят качеството на водата, тъй като цялата вода се филтрира и пречиства, докато преминава през почвата или гъстата растителност, а няма съмнение за важността на грижата за нашата планета. Голяма част от тази работа може да бъде свършена чрез основните елементи на нашето ежедневие, като например сградите, в които живеем и работим. Като сме наясно с устойчивите алтернативи, можем да направим промени в съществуващите сгради и да планираме по-екологични сгради за едно по-добро, по-екологично бъдеще.