Търсене на продукти

Естествено и активно охлаждане — климатизация с термопомпа

Поискайте съвет
Viessmann NC кутия за естествено охлаждане

Термопомпите са не само изключително екологични отоплителни системи, но и много гъвкави за употреба. Защото освен основната си задача да отопляват жилищата, те могат и да ги климатизират през топлите месеци. По принцип има два възможни метода за охлаждане: пасивно и активно охлаждане.

Естествено охлаждане — пасивно охлаждане с термопомпи

Пасивното охлаждане („естествено охлаждане“) работи в комбинация с термопомпа за солен разтвор или вода-вода. При термопомпата солен разтвор-вода соленият разтвор извлича топлината от отоплителния кръг чрез топлообменник и я отвежда навън. При термопомпата вода-вода тази задача се поема от подпочвените води. За охлаждането се използва естествената температура на околната среда. Като изключим управлението и циркулационната помпа, термопомпата не се използва. Компресорът не работи и следователно не консумира електроенергия. Това прави  „естественото охлаждане“ особено енергоспестяващ и рентабилен метод за климатизация на сгради.

Приятно усещане за прохлада без неприятни шумове

С помощта на пасивното охлаждане температурата в помещението може да се понижи с около три градуса по Целзий. За монтажа не се изискват големи усилия, а по време на работа не се получава дразнещ шум. Пасивното охлаждане е възможно както с наземни колектори, така и с  геотермални сонди, като сондите осигуряват по-висока мощност.

Ако притежавате  термопомпа и  желаете да климатизирате помещенията с нея, се нуждаете само от така наречената NC кутия.  Това е една фабрично сглобена част, в която са включени всички необходими компоненти. Монтажът, извършван от специалист, е бърз и лесен.

Активно охлаждане — активна климатизация с термопомпа

При активното охлаждане принципът на действие на термопомпата е просто обърнат. Това става чрез обръщане на охлаждащия кръг отвътре или чрез превключване на първичните и вторичните връзки отвън. Както при хладилника, тогава термопомпата започва активно да се охлажда. При този метод компресорът  работи и термопомпата може да осигури по-голяма степен на охлаждане в сравнение с пасивното охлаждане.

Добре климатизирани пространства чрез естествено охлаждане

Отделената топлина може да се използва по различни начини

Активно охлаждане може да се осъществява както с термопомпа за солена вода, така и с термопомпа въздух-вода. Възможна е и работа с термопомпа вода-вода.  Подходящи за охлаждащи повърхности са вентилаторни конвектори или подови или стенни панелни радиатори.  Отведената от помещенията топлина може да се възвърне към енергоносителя или да се използва за подгряване на вода за битови нужди. По този начин  термопомпата  комбинира изключително ефективно  функциите за отопление и охлаждане.