Търсене на продукти

Подово отопление: предназначение, видове и управление

Поискайте съвет

Viessmann предлага в своята гама не само различни отоплителни съоръжения, но и съответните аксесоари за тях. Така от едно място, директно от производителя,  получавате  система с оптимално съчетани помежду си компоненти.  В гамата на Vitoset влизат различни видове подово отопление, което през последните години  се налага все повече като стандарт в новото строителство. Но то все по-често се монтира и в съществуващи сгради. Тук можете да разберете как работи то, какви са предимствата му, особено в сравнение с конвенционалните радиатори, и  кои са видовете, включени в продуктовата гама на Viessmann.

Предимства на подовото отопление

Какво можете да очаквате от системата за подово отопление Vitoset:

Икономична и енергоспестяваща работа
Висока степен на удобство и комфорт
Висока надеждност и дълготрайност
Постоянно висок стандарт на качество на отделните компоненти и на цялата система в съответствие със съответните стандарти
Стандарт за качество на отделните компоненти и на цялата система
Оптимално съчетани системни компоненти
Безопасен и не изискващ много време монтаж

Особено предимство: голямата повърхност на топлообменника позволява  подовото отопление да работи с много ниски температури на потока  в съчетание с нискотемпературни и среднотемпературни котли, кондензни котли, термопомпи и редица други продукти на Viessmann.

Как работи подовото отопление?

Трябва да се прави разлика между подовото отопление с ток и с топла вода. Електрическата версия на Viessmann се предлага под името Vitoplanar. И  при двете основната функция е една и съща. Като повърхностна отоплителна система, подовото отопление отдава топлина по цялата повърхност на пода  в помещенията. Ето защо за мнозина то е много приятно. Освен това е възможна доста ниска температура на потока, както вече беше изтъкнато при предимствата. Подовото отопление, работещо с топла вода, е свързано с централното отоплително съоръжение. Електрическата система за подово отопление Vitoplanar работи самостоятелно и обикновено се използва при модернизации. По-долу ще се спрем по-подробно на подовото отопление с вода и неговите особености по отношение на сустройството, предназначението и инсталацията.

Компоненти на подовото отопление

Системите за подово отопление предполагат мокър или сух монтаж. При „мократа“ система тръбите за отопление се полагат директно в замазката и по този начин се обхващат директно от нея. Този метод е особено подходящ за нови сгради, тъй като в тях за първи път се полага подова настилка. Топлината се разпределя чрез замазката. При сухия монтаж, от друга страна, системата за подово отопление на Viessmann се поставя в слоя с изолация. Тук отоплителните тръби са разположени директно под подовата настилка в плочите на сухата замазка. Затова вариантът в суха система е по-подходящ за модернизация, т.е. ако искате да поставите подово отопление  допълнително.

И за двата варианта са важни следните компоненти:

  • Изолационен слой (включително с редуциран шум при стъпване)

  • Изолационни ленти по краищата

  • Отоплителни тръби

  • Поддържащи системи (включително рогозки, шини за притискане)

  • Отопляема  замазка  или плочи за суха замазка

  • Подова настилка

Съвет: има много разнообразни варианти на дизайна на подовата настилка. Трябва само да проверите дали тя е подходяща за употреба с подово отопление. Следните видове  настлики са  подходящи: керамични плочки, облицовъчни  плочи, естествен камък, бетонни плочки, текстилни покрития, PVC, балатум, ламинат, паркет, корк. Особено внимание трябва да се обърне на топлопроводимостта. Тя трябва да отговаря  на съответните изисквания за отопление и на отоплителните характеристики.  Най-добре е преди това да се обърнете към партньор на Viessmann за подробна консултация.

Различни видове:  релефна система (Noppensystem), такер система (Tackersystem) и санираща  система

Viessmann предлага три системи за подово отопление. Релефната и такер системите са изборът при мокра инсталация.  Такер системата  (със скоби) за  водно подово отопление се отличава с полагането на тръбите върху изолационни основи, като фиксирането им става със специални скоби. При релефната  (Noppensystem) система отоплителните  тръби се полагат между пъпките на основата и не се нуждаят от допълнително фиксиране. Благодарение на пъпковидната структура на плочите винаги се осигурява минимално разстояние.  Полагането може да бъде както под прав ъгъл, така и по диагонал.

Саниращата система е особено подходяща при модернизация. При нея монтажът може да се извърши върху съществуваща замазка.  Системата за подновяване  на подово отопление на Viessmann е подходяща дори за други видове повърхностно отопление, като например стенно или таванно.  Освен панелите инсталацията включва и съответните тръби. За оптималното свързване към основата се използва бързо втвърдяваща се, високоефективна запълваща и фугираща смес. Като основа може да се използва бетон, циментова замазка, калциева сулфатна смес или керамични настилки. Важно е основата да бъде винаги добре подготвена.  

Регулиращи устройства  и управление чрез приложение

От съществено значение е подовото отопление на Viessmann да бъде оптимално регулирано. Най-същественото за това са управляващите устройства. Важните компоненти тук са:

  • Разпределител за отоплителния кръг

  • Захранване

  • Регулатор на температурата

  • Стаен термостат

Всички компоненти за управление на Viessmann Vitoset са в съответствие със  законовите  изисквания и са оптимално съчетани със системата за подово отопление Vitoset. Индивидуалните регулатори на температурата в помещенията дават възможност за ефективно използване на енергията в зависимост от потреблението.  Регулиращите устройства са специално разработени за комбинацията от термопомпа и подово отопление. Наред с тази комбинация за отопление, в центъра на вниманието е и възможността за използване на термопомпата и подовото отопление за охлаждане..

Управление на подовото отопление и чрез приложение

Подовото отопление на Viessmann може също да се управлява дигитално и да бъде оптимално  регулирано  според Вашите изисквания. Това се постига с приложението Vitofloor, което е специално разработено за подово отопление, или с приложението ViCare, с което можете да управлявате цялата система или централния топлогенератор, а следователно и подовото отопление като част от нея. И в двата случая спестявате енергия, защото можете да следите потреблението и бързо да правите настройки. Освен това повишавате и жизнения си комфорт. Системата може да се управлява и когато сте в движение или просто от дивана чрез WLAN.

Благодарение на директната  връзка с подовия термостат, приложението Vitofloor Ви предлага удобен достъп до всички отоплителни зони. Вашият плюс: с многобройните функции можете лесно да контролирате желаната от Вас температура, дори и през лятото. Автоматизираните времеви програми или интуитивното ръчно управление също позволяват  голямо удобство при работа.