Търсене на продукти

Как да изберем отоплението на своя дом

Високоефективни и еколкогични решения за вашето отопление

Кой отоплителен уред е подходящ за моя дом?

Почти всички собственици на къщи и апартаменти се изправят пред избора на подходящо отопление за своя дом. Преди всичко поради големият избор от модерни отоплителни системи еднозначен и точен отговор на въпроса е невъзможен. В зависимост от особеностите на жилището и предпочитанията на собствениците подходящи са различни технологии.

Факторите, които трябва да съобразим при избора на отопление са много, но първите най-важни са енергийното състояние на сградата, достъпните енергийни източници и нашите лични предпочитания.   Например: една стара, зле изолирана сграда има много големи енергийни загуби и обикновено в този случай имаме инсталация с радиатори, работещи на висока температура. Една модерна инсталация с термопомпа работи енергоспестяващо при ниски температури в отоплителната инсталация и в случая не би била най-доброто решение. Какъв отоплителен уред да изберем до голяма степен зависи и от това, какво гориво имаме на разположение. Така например отопление с газ без изграден достъп до газопреносната мрежа или достатъчно място за резервоар за пропан-бутан е невъзможно.

Нафта или газ – кое гориво да изберем?

Когато избираме нов отоплителен уред, си задаваме въпроса, кое гориво е най-подходящо. Модерните уреди в това отношение са доста гъвкави, защото могат да работят на метан, пропан-бутан или на нафта, с което намират приложение на всякъде.

Газ – лесно и чисто

Отоплителните инсталации на газ изгарят най-често метан. Тази суровина съществува от милиони години и днес я черпим от подземните източници. За да я използва собственикът на жилище е нужно да се присъедини към газопреносната мрежа. В региони, където няма газифициране, алтернатива на метана е пропан-бутан, който може при ниско налягане да се транспортира и складира в резервоари.

Нафтата е фосилно гориво

Нафтата е една от възможностите за гориво за отоплителния уред. Днес се предлага нафта с високо качество и могат да се постигнат и с него добри стойности на емисиите на изгорелите газове, както при газа. Недостатък е нуждата от допълнително място за резервоара, в който трябва да се складира течното гориво, както и високата цена.

Възобновяема енергия със соларна инсталация

Изгодно и щадящо околната среда е решението да се комбинира отоплителен уред със соларна инсталация. Соларните панели използват безплатната слънчева енергия за генерирането на топлина, която може да се използва за подпомагане на отоплението или за загряване на битовата топла вода.

По-ниски разходи чрез кондензна техника

Модерните отоплителни уреди използват така наречения кондензен ефект, при който горещите отработени газове се охлаждат толкова, че съдържащата се в тях вода кондензира и се отдава допълнителна енергия. Горелката трябва да работи по-малко и така разходите за отопление намаляват.

За да може да се използва ефекта на кондензация, трябва да се вземат някои неща предвид. Например инсталацията трябва да работи с температури на връщащата линия по-ниски от 50 до 55ºС. Само тогава отработените газове могат да се охладят достатъчно.

Стенният отоплителен уред е компактно решение, което не се нуждае от много място за монтаж и се вписва в интериора на всяко едно жилище. Днес на пазара се предлагат стенни уреди във вариант двуконтурни или едноконтурни, както и уреди с вграден водосъдържател.

Двуконтурен котел за отопление и битова топла вода

Двуконтурните уреди генерират топлина за отоплението на жилището и загряват водата за битови нужди, чрез вграден проточен водонагревател. Загряването на водата за битови нужди става според моментната нужда и потребление, за което котелът за кратко време се нуждае от повече енергия. Това е и причината, поради която за определянето на мощността на котела, водещо е потреблението на топла вода, а не нуждата от топлина за жилището.

Едноконтурен котел с външен бойлер или с вграден водосъдържател

Едноконтурните котли също генерират топлина за отоплението на жилището и загряват водата за битови нужди, но при тях битовата вода не се загрява, когато има потребление, а затоплянето става постепенно. Това е възможно чрез външен бойлер, който поддържа определено количество топла вода за миене или къпане. Тъй като няма пиково натоварване на котела, в тези случаи мощността на котела е по-ниска, но в жилището е необходимо допълнително място за монтирането на бойлера. Съществува и модел стенен едноконтурен уред с вграден водосъдържател, който е едно компактно решение с добър комфорт на битова топла вода.

Правилната мощност на котела

Един отоплителен уред трябва да осигури точно толкова енергия, колкото жилището загубва чрез външните си части. Така и при много ниски температури в жилището се осигурява топлина и отоплението може да работи енергийно ефективно. Каква трябва да е мощността се определя на база енергийното състояние на сградата.

Определяне на мощността според годината на строителство

Следните ориентировъчни стойности могат да бъдат използвани при определянето на
мощността на отоплителния уред. За жилища, построени:

между 1990 и 2010 година - около 50 до 75 W/m²

след 2010 година – около 20 до 50 W/m²

Когато жилището е санирано, необходимата мощност на котела съответно ще бъде по-малка, поради по-ниските топлинни загуби.

Термопомпи въздух-вода, солен разтвор/вода-вода

Ако собствениците на жилище се питат, кое отопление е икономически изгодно и опазва околната среда, термопомпата е една интересна възможност. Термопомпата е отоплителен уред, който около 2/3 от топлината за отопление извлича безплатно от околната среда. Само последната 1/3 от топлината термопомпата генерира чрез процес, работещ на газ или ток. Предпоставка обаче за ниски разходи за отопление е ниска температура на подаващата линия, която се постига, когато се използват добре
оразмерени радиатори или подово отопление.

Отоплителна инсталация на дърва и пелети

Отоплителни инсталации на дърва се считат за CO2-неутрални. Това означава, че при изгарянето на дървесината се отделя само толкова CO2, колкото тя е превърнала в кислород по време на нейния растеж. Поради тази причина, ако собственикът на жилище се пита, кое отопление е особено екологично, то отоплението на дърва или пелети е подходящото решение. Докато повечето модерни котли за нацепени дърва изискват ръчно зареждане, то пелетните инсталации осигуряват топлината в дома с комфортното автоматично зареждане.

В заключение, как да отоплявам моя дом, се оказва въпрос пред много собственици на жилища с не лесен отговор, тъй като към личните навици роля играят и регионалните
особености и енергийното състояние на жилището.