Търсене на продукти
Жилище
Търговски
Слънчева

Федерална агенция за околната среда в Десау

При изграждането на сградата на държавната администрация в Десау вниманието беше насочено към високата енергийна ефективност. Освен всичко друго, архитектите и проектантите заложиха на една от най-големите слънчеви термални системи в Германия със 115 тръбни колектора Vitosol 200-T.

Bild: © Дирк Вилхелми

Административна сграда  с амбициозна архитектура и висока енергийна ефективност

Във Федералната агенция по околна среда, която се намира в Десау от 2005 г., работят повече от 750 души, които се грижат за опазването на водата, почвата и въздуха, като събират и публикуват данни за околната среда, предоставят научна подкрепа на Федералното министерство на околната среда, помагат за изготвянето на закони за околната среда и участват в тяхното прилагане.

Модерната административна постройка задава стандарти в няколко аспекта:  изтънчен архитектурен замисъл, изключително енергоефективно изпълнение и захранване с възобновяеми енергийни източници, така тя е сама по себе си еталон. Необичайното разпределение на четириетажната сграда, проектирана от международно известното берлинско архитектурно бюро "Sauerbruch Hutton Architekten", прилича на издължена бримка.  Оформеният в резултат на това вътрешен двор има стъклен покрив и се използва за пасивно оползотворяване  на слънчевата енергия. Благодарение на  високата топлоизолация на фасадата  потреблението на енергия за отопление е с 50 % по-ниско от изискванията на Наредбата за топлоизолация,  валидна към момента на проектирането, а  икономията на енергия — с над 30 % от  тези на действащата тогава Наредба (EnEV).

Съгласно изискванията към проектантите поне 15 % от общото потребление на енергия трябва да се покрива от възобновяеми енергийни източници. Затова инженеринговата фирма Zibell, Willner und Partner в Берлин разработва специална енергийна концепция: за отопление се използва централно отопление от когенерационна централа за сметищен газ, стопанисвана  от публичното дружество за комунални услуги в Десау. Сградата се проветрява чрез механична вентилационна система с рекуперация на топлина,  при която подземна камера с обща дължина 4800 метра предварително загрява подавания въздух през зимата и го охлажда през лятото. Електрическата енергия се осигурява от фотоволтаична система с площ 228 кв. Помещенията със специални охладителни натоварвания, особено невралгичната сървърна зала, се охлаждат с адсорбционен чилър, който  от топлината произвежда студ. Планирането и изпълнението на това иновативно енергозахранване се контролира от федералния комисар по енергетиката д-р Уве Рьомлинг от Института за опазване и модернизация на сградите.

Тръбни колектори Vitosol 200-T. Снимка: © Дирк Вилхелми

Слънчева термална система Viessmann за ефективно охлаждане и отопление

Адсорбционният охладител работи с вода като хладилен агент и силикагел като твърдо свързващо вещество. В затворения кръг  при налягане от 10 mbar  водата  започва да се изпарява още при температура от 5 °C. При този процес от охлаждащата вода се отделя топлина, която се влива в охлаждащите повърхности на камерите. Водните пари навлизат в така наречената адсорбционна камера, където се абсорбират (адсорбират) от силикагела. Подадената топлина задвижва охладителния апарат, който освобождава парата, задържана в силикагела. Тя се кондензира в отделна камера.  След това кондензът се впръсква обратно в изпарителя, където отново се изпарява под отрицателно налягане.

Адсорбционният чилър получава необходимата  захранваща енергия от една от най-големите слънчеви електроцентрали в Германия. Разделени на три големи колекторни масива, 115 вакуумно-тръбни колектора Vitosol 200-T на Viessmann осигуряват енергиен добив от около 140 MWh годишно. Абсорберите с покритие Sol-Titan поглъщат особено голямо количество слънчева енергия, като по този начин осигуряват високия енергиен добив. Общата площ на колекторите е 345 квадратни метра.    Върху плоския покрив служители на Friedrich Heizungsbau GmbH от Хоензефелд са монтирали общо 3450 отделни тръби.

Получената слънчева енергия се съхранява в три буферни резервоара за отоплителна вода, всеки с вместимост 7 500 литра. Соларната система и буферните резервоари имат двойно предназначение: в преходните сезони и през зимата слънчевата енергия, която не е необходима за охлаждане, може да се подава към отоплителната система.

Свързани препратки

Жилище
Слънчева

Кула Marco Polo Hafencity Хамбург

В 55-метровата кула „Марко Поло“ топлата вода се доставя чрез слънчева термална система Viessmann с колектори Vitosol 200-T с обща площ 180 кв. м.

Прочетете повече
Търговски
Газ

Небостъргач „Небесна кула“ в Букурещ

Най-високата сграда в Румъния — SkyTower — е висока 137 метра и впечатлява през нощта със сложната си светлинна хореография. За производството на топлина се използва каскадна отоплителна система с три Vitomax 100-LW.

Прочетете повече
Търговски
Газ
Слънчева

Немска фондова борса Ешборн

Дойче Бьорзе Ешборн е сертифицирана по LEED Platinum благодарение на своя устойчив дизайн и устойчивостта на сградата. Топлинната и електрическата енергия се осигуряват от два газови кондензационни котела Viessmann Vitobloc 200 и Vitosol 200-F.

Прочетете повече
Търговски

Sky Soho в Шанхай

Офис и търговската сграда в Шанхай впечатлява с добре обмислена концепция, която се съобразява в равна степен с външната конструкция на сградата и системната техника. Шест системи Vitomax 200 HW снабдяват Sky Soho с топла вода.

Прочетете повече
Жилище
Търговски
Газ
Слънчева

Палмовият остров „Палм Джумейра“ в Дубай

На Палм Джумейра слънчевите колектори Vitosol 200-F снабдяват с топла вода 14 жилищни сгради, а три уреда Vitocrossal 300 отопляват плувния басейн и хамама в луксозния хотел Ottoman Palace.

Прочетете повече