Търсене на продукти
Търговски
Газ

Небостъргач „Небесна кула“ в Букурещ

Най-високата сграда в Румъния — SkyTower — е висока 137 метра и впечатлява през нощта със сложната си светлинна хореография. За производството на топлина се използва каскадна отоплителна система с три Vitomax 100-LW.

Изглед към кулата SkyTower в Букурещ. Снимка: © Валтер Лютенбергер

Забележителна и най-висока сграда в Румъния със златен сертификат LEED

Северно от центъра на Букурещ, в квартал Флореаска, през 2005 г. Raiffeisen evolution project development GmbH (RE) придобива терен с площ 40 000 кв. м и разработва три проекта с работно заглавие Floreasca City Centre: освен офис кулата SkyTower до 2013 г. успоредно се изграждат офис сградата FCC и търговският център Promenada. Още по време на строителството RE продава SkyTower и FCC Office на настоящия инвеститор и собственик, базираната във Виена Raiffeisen Property International GmbH.

SkyTower е проектирана от виенското архитектурно бюро Hoffmann-Janz Architekten ZT GmbH и е най-високата сграда в Румъния с височина 137 метра. Архитектите са избрали елипсовидна основна форма, разглеждайки елипсата като перфектната комбинация от правоъгълник и кръг. 42-етажният небостъргач е предназначен за офиси. Площта на всеки етаж е 1200 квадратни метра.

Като нова забележителност в силуета на столицата, оформлението  на фасадата е от голямо значение. Така за конструкцията на стъклената окачена фасада, която е с обща площ 17 250 кв. м, са разработени пет различни типа модули. В конструкцията на фасадата са монтирани 150 прожектора, т.нар. миячи на стени (Wall-Washer), които осветяват SkyTower през нощта. Всеки от тях притежава по няколко цвята светлина  и може да се управлява индивидуално, така че небостъргачът да свети през нощта в най-различни светлинни хореографии.

В днешно време да се проектира съвременна висока сграда означава преди всичко още от самото начало на проектирането да се вземат предвид екологичните аспекти. Ето защо целта на всички участници в изграждането  беше да се разработи „зелена“ сграда, която да бъде и много икономична по отношение на разходите за поддръжка.  Проектите се преразглеждаха непрекъснато с оглед на последващото сертифициране по LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) и ако беше необходимо, се променяха. След завършването си SkyTower получи златен сертификат LEED.

Vitomax 100-LW Изображение: © Валтер Лютенбергер

Енергоспестяващо  отопление с ниски емисии от Viessmann

За енергоспестяващо производство на топлинна енергия с ниски емисии операторите на SkyTower използват каскадна отоплителна система с три водогрейни котли с ниско налягане Vitomax 100-LW на Viessmann. Интегрирани в интелигентна BMS система, високоефективните големи котли работят  в зависимост от съответното потребление на топлинна енергия. По този начин  се постигна оптимизиране на потреблението на газ.

Котлите Vitomax 100-LW са с реверсивна горивна камера с ниско натоварване, което дава възможност за ниско замърсяване и ниски емисии на азотни оксиди. Като генератор на гореща вода за допустими температури на потока до 110° C и работа с повишена температура на водата в котела, Vitomax 100-LW впечатлява с висока ефективност до 91,5%. Допустимото работно налягане варира от 6 до 10 бара, а топлинната мощност е от 0,65 до 6 MW. Издръжливият  капак в горната част на котела улеснява монтажа и поддръжката; голямата и лека ревизионна врата с лява или дясна панта улеснява почистването му.

Контролният панел Vitocontrol може да се използва за регулиране на цялото контролно оборудване и адаптирането му към  съответното потребление. Топлината се разпределя по етажите чрез нискотемпературни радиатори, които осигуряват постоянен климат в помещенията от 22 до максимум 25° C.  Хладният приток на въздух се отвежда от помещенията към монтирани на етажите на охлаждащи панели.

Интелигентна вентилация и противопожарна защита

Вентилационната система с рекуперация на топлина осигурява здравословен и комфортен климат в помещенията. За ефективна работа в конферентните и заседателните зали са инсталирани детектори за движение. По този начин вентилационната система работи само когато помещенията  действително се използват. Тъй като сградата е многоетажна важат специални разпоредби за безопасна евакуация в случай на авария. Тези изисквания предвиждат вентилационната система в коридорите и стълбищата за евакуация, както и в асансьорната шахта на противопожарния асансьор, да осигурява постоянно свръхналягане, за да не се допуска задимяване в тези зони в случай на пожар.

Свързани препратки

Жилище
Търговски
Слънчева

Федерална агенция за околната среда в Десау

При изграждането на сградата на държавната администрация в Десау вниманието беше насочено към високата енергийна ефективност. Освен всичко друго, архитектите и проектантите заложиха на една от най-големите слънчеви термални системи в Германия със 115 тръбни колектора Vitosol 200-T.

Прочетете повече
Търговски
Газ
Слънчева

Немска фондова борса Ешборн

Дойче Бьорзе Ешборн е сертифицирана по LEED Platinum благодарение на своя устойчив дизайн и устойчивостта на сградата. Топлинната и електрическата енергия се осигуряват от два газови кондензационни котела Viessmann Vitobloc 200 и Vitosol 200-F.

Прочетете повече
Търговски

Sky Soho в Шанхай

Офис и търговската сграда в Шанхай впечатлява с добре обмислена концепция, която се съобразява в равна степен с външната конструкция на сградата и системната техника. Шест системи Vitomax 200 HW снабдяват Sky Soho с топла вода.

Прочетете повече
Жилище
Търговски
Газ
Слънчева

Палмовият остров „Палм Джумейра“ в Дубай

На Палм Джумейра слънчевите колектори Vitosol 200-F снабдяват с топла вода 14 жилищни сгради, а три уреда Vitocrossal 300 отопляват плувния басейн и хамама в луксозния хотел Ottoman Palace.

Прочетете повече
Районно отопление
Въздух
Газ
Електричество

Жилищен комплекс Розенщайн в Щутгарт

Жилищният комплекс Розенщайн в Щутгарт впечатлява с ориентирана към бъдещето концепция за отопление, охлаждане и електричество и залага на връзката между отделните сектори. Наред с другото, тук се използват голяма термопомпа, когенератор и фотоволтаична система.

Прочетете повече