Търсене на продукти

Ефективно отопление с климатик — ето как

Поискайте съвет

Съвременните климатични системи осигуряват на хората в дадено помещение или сграда пълен топлинен комфорт. Освен за охлаждане, те могат да се използват и за отопление.  При подходящи условия това е дори изключително ефективно. В следващите редове ще научите кога е целесъобразно да се отоплявате с климатик, какво трябва да имате предвид и как да направите точна сметка за разходите.

Как работят  климатиците   и като отоплително тяло

Ако трябва да ползвате климатик едновременно за отопление и охлаждане, е необходимо наличието на реверсивен хладилен кръг. При класическата охлаждаща функция на климатика кръгът осигурява пренасянето на топлинната енергия отвътре навън. В обратния (реверсивен) случай топлината се извлича от въздуха навън и се освобождава в помещенията. Казано по-просто, този процес протича по следния начин:

  1. Вентилатор засмуква  въздух отвън и го подава към изпарителя.
  2. Циркулиращият там хладилен агент се изпарява и достига до компресора.
  3. Изпаренията на хладилния агент се компресират и  същевременно се нагряват.
  4. В кондензатора  изпаренията на хладилния агент отдават топлината на въздуха в помещението.
  5. Хладилният агент отново се втечнява и цикълът започва отначало.

Ако желаете да използвате климатичната си система и за отопление, можете да избирате измежду различни устройства  Viessmann.  Тази функция се предлага освен от сплит климатиците Vitoclima 200-S и 300-S и от мултисплит климатика 200-S.

Съпоставка  на термопомпа и климатик

Прегледът на  функциите на термопомпата и климатика показва, че и двата вида отопление  работят по сходен начин. Термопомпите обаче могат не само да затоплят помещенията, но и да се използват за подаване на топла вода. За сметка на това климатикът може да се използва и за оптимизиране на влажността и качеството на въздуха. Климатиците Viessmann Vitoclima например са оборудвани с IFD филтър, който намалява финия прах, бактериите и вирусите във въздуха.

Фактори за  икономически ефективна работа

Дали си струва да се отоплявате с климатик е въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Причината е, че ефективността зависи от различни фактори. Освен енергийното състояние на сградата, значение имат  температурата навън и видът на електрозахранването. Освен това роля играят и характеристиките на уреда.

Ако сградата губи много енергия поради недостатъчна топлоизолация на фасадата, то за да достигне желаната температура,  климатичната система трябва да подава повече топлина. Това увеличава потреблението на електроенергия. За разлика от тези случаи, добре изолираните нови сгради предлагат оптимални условия. Въпреки това климатиците могат да се поставят и в модернизираните сгради.

Икономичността на отопляването с климатик зависи до голяма степен от сезона. Ако температурите през пролетта и есента са сравнително меки, климатиците достигат желаната температура много бързо и при това работят много ефективно. Колкото по-студено става навън, толкова повече  намалява  тази ефективност. Поради това отоплението с климатик не се препоръчва при отрицателни температури. Все пак, за ефективност независимо от температурата,  е най-подходящо той да се ползва като допълващо отопление. Ако през пролетта и есента се ползва климатик, продължителността на работа на основния топлогенератор може да се съкрати. Ако пък той работи с изкопаеми горива, то  намалява значително и  потреблението на ресурси и емисии на CO2.

Климатичните системи се захранват с електричество. Поради това  не се използват директно  изкопаеми енергийни източници. От екологична гледна точка обаче  за отопление с климатик има смисъл да се използва екологично чиста електроенергия.  Все пак най-добре е тя да идва от вашата собствена фотоволтаична (PV) система, тъй като самостоятелното  ѝ производство Ви прави по-независими от  енергоснабдителите и колебанията в цените. Климатичните системи на Viessmann  са фабрично пригодени за работа с фотоволтаична енергия.

Когато климатикът се ползва като отоплителен уред, от значение са и неговите характеристики. Така нареченият сплит климатик е особено подходящ за отопление.  Тези уреди имат външно тяло и едно или повече вътрешни тела — за всяко помещение, което ще се отоплява. Съобразеното с нуждите регулиране на мощността чрез инверторна технология осигурява ефективна и енергоспестяваща работа. От значение е и отоплителната  мощност на климатичното тяло.  Чрез нея се определя количеството енергия, което дадена система поема и отдава за единица време. За изготвянето на подходящия проект може да помогне специалист с опит в монтажа. Това е и задължително условие за инсталиране.

Как да разчетете СКПД правилно

Сезонният коефициент на полезно действие (СКПД)  е показател за енергийната ефективност при целогодишна работа. Факторите, които също се отчитат, са например потреблението при частично натоварване. Това е от значение например за климатични системи с инверторна технология, чиято мощност се регулира според действителното потребление. Стойност на СКПД от 6,2 означава, че от 1 kW електричество  се произвеждат 6,2 kW топлинна енергия. 5,2 kW от нея идва от въздуха.

Разходи за отопление с климатик

Като цяло разходите за електроенергия при отопление с климатик варират  значително.  Те обаче могат да бъдат изчислени въз основа на мощността, продължителността на използване и цената на електроенергията: при мощност от 2 kW и цена на електроенергията от 0,40 евро за kWh, отоплението с климатик струва 0,80 евро на час. Ако системата работи дванадесет часа на ден, това  прави разходи в размер на 9,60 евро. Изчислено за целия месец, това възлиза на  288 евро.  В случай че се отопляват две стаи с по един климатик, сумата е 576 евро.

Отговори на често задавани въпроси

Не всеки климатик може да служи като отоплителен уред. За работа в режим на отопление е необходима реверсивна хладилна верига. Съответната информация ще намерите в документацията на продукта. С климатичните сплит системи Viessmann Vitoclima можете обаче също и да се отоплявате.

При отопление с климатик се генерира работен шум. Съвременните климатици обаче имат вентилатори с регулиране на скоростта и усъвършенствани концепции за звукоизолация. В резултат на това вътрешното тяло е  е толкова шумно, колкото работещ хладилник — най-много до 45 децибела (dB).

Микропроцесорното управление осигурява поддържането на желаната температура, а също така и на желаното ниво на влажност. По правило уредите се управляват с дистанционно управление. Моделите с WLAN интерфейс обаче могат да се управляват и чрез смартфон.

При монтажа на сплит климатик е необходимо да има отвор в стената. При новите сгради обаче това може да бъде съобразено още по време на проектирането. Ако климатикът ще се използва и като отоплителна система, е препоръчително да информирате предварително фирмата за монтаж. Така необходимото за монтажа ще бъде надлежно предвидено. Въздушният поток например може да бъде намален, като вътрешното тяло се монтира ниско до пода.

Предимства и недостатъци на отоплението с климатик

ПредимстваНедостатъци
Регулиране на качеството и влажността на въздухаНеобходимо е да се пробива стената
Бързо отопляване на помещениятаЕдно вътрешно тяло на стая
Поддръжка на централно отоплениеВисоки разходи за електроенергия при неикономична експлоатация
Не са необходими радиатори  
По-евтино от класическите топлонгенератори
  
По-високо самопотребление на електроенергия от фотоволтаици  
По-голяма независимост от изкопаемите горива