Търсене на продукти

Термопомпа Vitocal 200-S: Опитът на клиентите

Заявете безплатна консултация
Тук можете да прочетете впечатленията на наши клиенти, които отопляват и охлаждат дома си с термопомпа Viessmann

Перфектната комбинация: термопомпа и соларна инсталация

"Винаги е много приятно, когато клиентът бъде обгрижван и след продажбата на даден продукт!" 

Това са думите на г-н Харбов от София, който няколко години използва инсталация с термопомпа въздух/вода и соларна система на Viessmann в своето жилище.

Вижте какво още сподели той:

"Спрях се на цялостно решение от Viessmann по няколко причини. Viessmann предлага иновативна система и надежна техника, доказала се във времето. Освен това инсталацията осигурява несравним комфорт при използване. Соларната система, като алтернатива за топла вода, е съобразена с новото време, в което искаме по-екологичен начин на живот: ниски емисии и ниски експлоатационни разходи.

Избрах Viessmann и защото получих подробна консултация, технически обоснована. Доствката бе изпълнена в срок, имах единствено леки забележки към монтажата група относно организационния процес, които коригирахме своевременно.

Използвам инсталацията повече от две години и съм доволен както от комфорта, който осигурява, така и от месечните разходи. Апартаментът ми е 130 кв.м и се намира в новопостроена жилищна сграда. През студените месеци разходите ми за ток са около 270 лв на месец (следва да се има предвид, че около 80 лв. от тях са за битови уреди като перална и сушилна машина, миялна, хладилник, фурна, котлони, осветление и др. подобни). В месеците с температури близки до 0 градуса, но положителни, разходите са около 170 лв месечно (като около 80 лв. от тях са за битови уреди, както споменах по-горе). За охлаждане месечните разходи възлизат на около 150 лв  за месеците с температури между 24-34 градуса  (отново имайте предвид, че  около 80 лв. от тях са за другите битови уреди). 

Към разходите бих искал да отбележа, че първоначалните инвестиционни разходи за инсталацията според мен са във високото ниво спрямо алтернативите за постигане на отопление, охлаждане и топла вода с друг вид уреди. НО, както и по-рано казах, удовлетворението от избора ми на точно този тип инсталация е огромно - като клиент, като начин на ползване и поддръжка."

Vitocal 200-S в тристаен апартамент, гр. Велико Търново

Г-н Георгиев, гр. Велико Търново,  използва Vitocal 200-S за отопление и охлажадне на тристаен апартамент от една година и половина 

"Смятам, че за постигането на максимален комфорт на едно жилище най-доброто решение е термопомпа въздух-вода, но в съчетание с водно подово отопление и охлаждане плюс въздушни конвектори. Отлично решение е и термопомпа вода-вода с възможност на пасивно охлаждане, също в съчетание с подово и таванно отопление и охлаждане. За нас нямаше такава възможност за инсталация с термопомпа вода-вода, защото жилището е част от кооперативна собственост.

Избрахме Vitocal 200-S на Viessmann, защото сме убедени в безкомпромисното качество на немската марка и се влюбихме в продуктите. Като машина термопомпата въздух-вода Vitocal 200-S е с безшумно вътрешно тяло и прекрасен контрол - крива на комфорта и времеви програми. Времевите програми за момента ние не използваме, защото жилището се обитава постоянно. Няма и липса на БГВ (санитарна вода). Относно потреблението на електрическа енергия нещата са отлични. Смятам че, средногодишното потребление на ел. енергия е около 1,20-1,40 лв на кв. метър отопляема респ. охладителна площ на месец, като в това се включва и подгряването на топла вода за битови нужди. 

И все пак да не забравяме, че ниското потребление на ел. енергия е постижимо единствено в добре термоизолирано жилище и то според мен - задължително в съчетание на водно подово, стенно и таванно отопление и охлаждане. Лично аз смятам, че на първо място трябва да се мисли до каква степен желаем да си подобрим личния комфорт, до каква степен може да се подобри микроклимата на едно жилище. На второ място е определяща цената на инсталацията. И ако се разсъждава, че инвестицията е за дълъг период на експлоатация, нещата се получават. Не смятам, че в екологично отношение има по-добро решение от термопомпата въздух-вода. Ако ме питате за какъв период от време ще се изплати инвестицията на термопомпата, за момента не мога да дам точен отговор."