Търсене на продукти

Газови котли: Често задавани въпроси

Заявете безплатна консултация
Тук ще намерите отговорите на най-често задаваните въпроси за газовите кондензни котли

Често задавани въпроси за отопленителни инсталации с газови кондензни котли  

1. Какъв котел е подходящ за моето жилище?

Първото и най-важно, което трябва да знаете, е колко енергия е необходимо да отдаде Вашата отоплителна инсталация, за да имате топло жилище и достатъчно топла вода за битови нужди.

Отоплителна мощност на котела

Изчислението на необходимата отоплителна мощност се прави от проектантите на отоплителни инсталации и освен площта на жилището се съобразяват особеностите на сградата, топлозагубите през стени, прозорци, таван и т.н. както и от колко души се състои домакинството за да се изчисли потреблението на топла вода.  

Правилно изчислената мощност е изключително важна стъпка, защото тя оказва голямо влияние колко бързо ще се стопли жилището. Отоплителна инсталация с твърде висока мощност води до високи разходи. Обратно, недостатъчната отоплителна мощност води до компромис с комфорта и в най-лошия случай до проблеми с влагата.

Стенните кондензни котли Vitodens 100-W се предлагат с мощности до 11, 19, 25 и 32 kW, което ги прави подходящи както за най-малките жилища така и за по-големи къщи. А серията Vitodens 200-W достигат до 150 kW отоплителна мощност и могат да се каскадират в многокотелни инсталации.

Едноконтурен или двуконтурен котел или котел с вграден водосъдържател?

Предлагат се основно следните типове котли: едноконтурни, при които е необходим външен бойлер със серпентина за загряването на топла вода и двуконтурни, които директно подгряват топлата вода за битови нужди. Има и котли с вграден водосъдържател, които са с по-големи габарити, но осгуряват по-виск комфорт на топла вода без допълнителен бойлер.

Двуконтурните котли освен отопление на жилището осигуряват и топла вода чрез вграден проточен нагревател (топлообменник). Предимствата на този тип котли са ясни: спестяват място и се монтират най-вече в кухни, ниши и дори всекидневни. Подгряването на топлата вода става според моментното потребление и няма нито топлозагуби, нито водата застоява в бойлер. Двуконтурните котли заемат малко място, но недостатъкът при тях е, че производителността на топла вода е ограничена. Ако например се използват едновременно две бани, топлата вода може да се окаже недостатъчна.

Алтернативата тук е стенен котел с вграден водосъдържател, който елиминира напълно нужда от изчакване за подгряване на водата и осигурява достатъчно количество топла вода на момента.

Друго решение за висок комфорт на топла вода е едноконтурен котел да се свърже с външен бойлер. В този случай водата в бойлера е на разположение по всяко време и позволява едновременно да се използва от няколко места: например душ, вана и мивка.

Отговорът накратко

Най-често за жилища с една баня се предпочитат двуконтурни котли, с мощност в кодензен режим 19, 25 kW или 32 kW, в зависимост от големината на жилището и доколко добра е топлоизолацията и дограмата. При две и повече бани, собствениците предпочитат едноконтурен котел с външен бойлер или котел с вграден водосъдържател, като мощността на котела (11, 19, 25, 32 kW или повече) зависи от особеностите на жилището и изискванията на собствениците.

3. Какви отоплителни тела са подходящи?

Кондензните котли работят най-ефективно и икономично при ниски температури на водата, подавана в отоплителната система, например 40-50°С. Това предполага избора отоплителни тела с по-голяма площ - подово отопление или оптимално оразмерени за тези температури радиатори. Целта е водата за отопление да отдаде топлината си, да се охлади и да се върне с ниска температура в котела, което е основна предпоставка за оползотворяването на ефекта на кондензацията и постигането на ефективност до 98% и енергиен клас А - най-високият за този тип техника.

4. Къде може да се инсталира котелът?

Стенните котли изискват изключително малко място за монтаж. Те са толкова компактни, че могат да се монтират и там, където почти няма място например в ниши, сервизни помещения, кухни и т.н. Уредите са тихи и не биха Ви смутили с допълнителен шум в жилищните помещения, освен това котлите от серията Vitodens са с изключително елегантен дизайн и се вписват в интериора на жилището. 

Основното, което трябва да съобразите при избора на място за  монтаж на котела, са отвеждането на отработените газове и притока на пресен въздух. В повечето случаи котлите се монтират с коаксиална димоходна система, т.е. две тръби една в друга, като през едната се засмуква пресен въздух за горенето, а през другата се отвеждат отработените газове. Най-често котлите се монтират на външна стена и димоходната система преминава директно през стената навън. Възможно е и да се направи димоходна система през шахта, покрив и други варианти, в зависимост от сградата. Друг важен критерий за избора на място за монтаж е възможността за отвеждане на конденза от котела в канализацията. 

5. Каква поддръжка е необходима?

Препоръчваме профилактика на котела и отоплителната инсталация един път годишно от компетентни специалисти, занимаващи се с отоплителна техника на газ. Така инсталацията Ви ще работи по-надеждно и могат да се избегнат спирания през отоплителния сезон.