Търсене на продукти

Вакуумно-тръбни колектори — предназначение, предимства и продуктова гама

Поискайте съвет

Всеки, който днес инвестира в нова отоплителна система, трябва да  предвиди и добавянето на слънчева термосистема. С  поставянето на подходящите слънчеви колектори свидетелствате за своята отговорност към околната среда, като трайно намалявате емисиите на CO₂. Освен това спестявате до 60 % от годишното потребление на енергия за топла вода. С Viessmann имате на своя страна силен партньор. Вече можем да се похвалим с 40-годишен опит в разработването и производството на слънчеви термосистеми. Можете да разчитате на най-високо качество. С тази технология залагате на сигурност в  бъдеще  и оптимално взаимодействие на всички компоненти на системата.

Устройство и начин на работа  на  вакуумно-тръбните колектори Vitosol

За разлика от плоските колектори на Viessmann, абсорберът във вакуумно-тръбните колектори на слънчевата термосистема е разположен директно върху тръбите. В първия случай тръбите, през които преминава слънчевата течност, са разположени между два плоски слоя абсорбер. Друга особеност е вакуумът. В тръбните колектори има втора тръба, която е затворена във вакуум. Това осигурява особено ефективна топлоизолация. По този начин между абсорбера и вътрешната стъклена тръба няма почти никакви топлинни загуби. Абсорберът е разположен във вътрешността на вакуумния колектор. Така той е защитен от замърсяване и атмосферни влияния. Това от своя страна позволява постоянно високо ниво на оползотворяване на енергията.

Друг основен елемент на вакуумно-тръбните колектори Vitosol на Viessmann е топлообменникът. Той предава топлината от абсорберите към свързания отоплителен кръг.

Вакуумно-тръбните колектори  не зависят от местоположението

Вакуумно-тръбни колектори и тяхното предназначение:  принципа Heatpipe

В основата на технологията на Viessmann за вакуумно-тръбни колектори е така нареченият принцип на Heatpipe. Най-важната му характеристика е, че през тръбите не минава директно соларна течност. Топлиннните тръби сe  включват  към топлообменника  със суха връзка. Но какво точно става в тази топлинна тръба и как работи патентованият ThermProtect?

Слънчевите лъчи достигат абсорбера. В резултат  в  топлинната тръба  се изпарява топлоносителят. Веднага щом навлезе в по-студените зони на колектора, т.е. извън обсега на прякото слънчево греене, тази пара отново се втечнява. По този начин се освобождава енергия — топлина, която се предава на слънчевата термосистема чрез двойния топлообменник Duotec (Vitosol 300-TM) или чрез медния топлообменник (Vitosol 200-TM). Втечненият  в топлинната тръба  топлоносител се връща обратно в огряваната от слънцето зона и процесът започва отново и отново, докато има слънце.

При достигане на граничната температура от 150° C този процес прекъсва — топловосителят вече не се кондензира или втечнява в по-студените зони на тръбата. Този принцип предпазва системата от прекалено високи температури на  стагнация и по този начин не позволява прегряване. Това прави Vitosol 200-TM и Vitosol 300-TM подходящи за сгради, които не са целогодишно използваеми, като например ваканционни жилища. Кръгът се задейства отново само при достигане на ниски температури на колектора.

Предимства на вакуумно-тръбните колектори

Както Vitosol 300-TM, така и Vitosol 200-TM се отличават  по следните показатели:

Защита срещу прегряване или прекомерни температури на стагнация чрез ThermProtect с помощта на саморегулираща се топлинна тръба (Heatpipe)
Висока ефективност благодарение на абсорберите с високо селективно покритие
Особено ефективна топлоизолация благодарение на вакуума, почти никакви топлинни загуби между стъклената тръба и абсорбера
По-висока от средната продължителност на експлоатация благодарение на устойчивите на корозия материали
Постоянно висока енергийна ефективност благодарение на вграждането на абсорбера във вакуумната тръба и по този начин защита от замърсяване и атмосферни влияния
Изключително висока експлоатационна надеждност благодарение на сухата връзка между топлинната тръба и топлообменника и на малкото количество течност
Лесно сглобяване благодарение на модулния дизайн

В допълнение, Vitosol 300-TM е особено подходящ за места с ограничено пространство, като например в еднофамилни къщи и жилищни сгради с по-малки покривни площи. При определяне на изложението абсорберите могат да се регулират до +/- 25 градуса. Това означава, че колекторите могат да се използват и там, където слънцето е по-слабо.

Моделът Vitosol 200-TM е най-подходящ  за хоризонтален монтаж в големи инсталации  върху плоски покриви и жилищни сгради. Подобно на Vitosol 300-TM  и той е независим от разположението си, тъй като абсорберите му могат да се завъртат дори на +/- 45 градуса.

Продуктова гама тръбни колектори

Ефективно използване на слънчевата топлина — тръбните колектори на Viessmann могат да преобразуват дори слабото слънцегреене в полезна топлина. Абсорберите с високо селективно покритие гарантират голяма ефективност. Благодарение на вакуума в тръбите се постига особено ефективна топлоизолация. Тоест между стъклените тръби и абсорбера няма почти никакви загуби и колекторът може да преобразува дори слабото слънцегреене в полезна топлина.  Вакуумно-тръбните колектори използват изключително  ефективно достъпното слънчево лъчение в преходните сезони и през зимните месеци, когато температурите навън са ниски.