Търсене на продукти

Фотоволтаични модули - генерирайте собствена слънчева енергия

Поискайте съвет

Сърцевината на една фотоволтаична система, или накратко PV система, са фотоволтаичните модули. Те се състоят от голям брой слънчеви клетки. Във всяка отделна клетка се осъществява т.нар. фотоелектричен ефект, чрез който слънчевата светлина се преобразува в електрическа енергия. Могат да се разграничат различни видове модули: така наречените монокристални и поликристални модели. Но по какво се различават те и за кого кои модули са подходящи?

Продуктова гама: Фотоволтаични модули

Фотоволтаичните модули на Viessmann се състоят от монокристални или поликристални силициеви клетки и постигат ефективност на модула до 17,5%. Те се характеризират и с висока механична устойчивост на натоварвания от сняг и вятър. Те са проектирани за десетилетия експлоатация, което е подкрепено от гаранция за ефективност до 25 години. Благодарение на простия си принцип на работа фотоволтаичните системи на Viessmann работят абсолютно надеждно. Поради това те предлагат оптималното решение за използване на собствена електроенергия и подаването ѝ към обществената мрежа във всяка ситуация.

Видове, структура и функции на фотоволтаичните модули

По принцип производството на електроенергия в един фотоволтаичен модул (накратко фотоволтаичен модул) се осъществява чрез различните нива на легиране в слънчевата клетка. Това означава, че независимо дали са монокристални или поликристални, силициевите атоми се намират в стабилна кристална структура. По време на производството на слънчевите клетки се добавят чужди атоми. Това води до свободни електрони в горния слой. Експертите наричат този слой n-допиран. От друга страна, в долния слой на клетката има твърде малко електрони (p-допиран слой). Тук може да се говори и за положително заредени дупки.

Между тях се намира граничният слой. Електроните мигрират от горния към долния слой към свободните места - p-n прехода. Ако сега слънчевата светлина попадне върху фотоволтаичния модул, електроните се връщат обратно към вече ненаситените атоми в горния n-слой. На повърхността и на гърба на модулите има метални контакти. Тези електрони се изхвърлят през тях и се подават във веригата.

Силициева слънчева клетка с отделните й компоненти

Моно- и поликристални модули

Производството на фотоволтаични модули е сходно. И в двата случая източникът е силициевата стопилка. При монокристалния вариант обаче от течния силиций се извличат монокристални пръчки. Така се получава особено гладка повърхност. При поликристалните модули, от друга страна, се отливат блокове. По време на процеса на втвърдяване се образуват доста неправилни кристали. След това те се нарязват на парчета.

Но разликата не е само в производството им. Монокристалните модули на Vitovolt са изцяло черни и имат мощност до 325 Wp. Поликристалните модели са тъмно сини и достигат мощност до 285 Wp. Между другото, Wp е съкращение от Watt peak и описва максималната мощност при тестови условия.

Специални характеристики на фотоволтаичните модули Viessmann Vitovolt

Високи стойности на производителността
Безкомпромисно качество
Обширни гаранции за продукта и изпълнението
Положителен толеранс на мощността до 5 Wp при доставка
За еднофамилни къщи и жилищни сгради, както и за търговски и промишлени сгради
Оптимална защита на горещи точки
Плътна алуминиева рамка
Висококачествени уплътнители с дълготрайна адхезия
Фотоволтаична система в близък план с монокристални слънчеви клетки

Използване на фотоволтаични модули за търговски и общински приложения.

Продуктовата гама Vitovolt 300 включва монокристални модули с черен дизайн с мощност до 285 Wp и поликристални модули с 60 клетки с мощност до 270 Wp. Те са особено подходящи за търговска и общинска употреба. Фотоволтаичните модули Vitovolt 300 са също толкова убедителни, колкото и тези за еднофамилни къщи или жилищни сгради, благодарение на високите стойности на мощността, високото качество и обширните гаранции за продукта и експлоатационните характеристики.

Видео - ViTalk: IoT за енергетиката