Често задавани въпроси за отопленителни инсталации с газови кондензни котли 

 

1. Какъв котел е подходящ за моето жилище?

Първото и най-важно, което трябва да знаете, е колко енергия е необходимо да отдаде Вашата отоплителна инсталация, за да имате топло жилище и достатъчно топла вода за битови нужди.

Отоплителна мощност на котела

Изчислението на необходимата отоплителна мощност се прави от проектантите на отоплителни инсталации и освен площта на жилището се съобразяват особеностите на сградата, топлозагубите през стени, прозорци, таван и т.н. както и от колко души се състои домакинството за да се изчисли потреблението на топла вода. 

Правилно изчислената мощност е изключително важна стъпка, защото тя оказва голямо влияние колко бързо ще се стопли жилището. Отоплителна инсталация с твърде висока мощност води до високи разходи. Обратно, недостатъчната отоплителна мощност води до компромис с комфорта и в най-лошия случай до проблеми с влагата.

Стенните кондензни котли Vitodens 100-W се предлагат с мощности до 11, 19, 25 и 32 kW, което ги прави подходящи както за най-малките жилища така и за по-големи къщи. А серията Vitodens 200-W достигат до 150 kW отоплителна мощност и могат да се каскадират в многокотелни инсталации.

Едноконтурен или двуконтурен котел или котел с вграден водосъдържател?

Предлагат се основно следните типове котли: едноконтурни, при които е необходим външен бойлер със серпентина за загряването на топла вода и двуконтурни, които директно подгряват топлата вода за битови нужди. Има и котли с вграден водосъдържател, които са с по-големи габарити, но осгуряват по-виск комфорт на топла вода без допълнителен бойлер.

Двуконтурните котли освен отопление на жилището осигуряват и топла вода чрез вграден проточен нагревател (топлообменник). Предимствата на този тип котли са ясни: спестяват място и се монтират най-вече в кухни, ниши и дори всекидневни. Подгряването на топлата вода става според моментното потребление и няма нито топлозагуби, нито водата застоява в бойлер. Двуконтурните котли заемат малко място, но недостатъкът при тях е, че производителността на топла вода е ограничена. Ако например се използват едновременно две бани, топлата вода може да се окаже недостатъчна.

Алтернативата тук е стенен котел с вграден водосъдържател, който елиминира напълно нужда от изчакване за подгряване на водата и осигурява достатъчно количество топла вода на момента.

Друго решение за висок комфорт на топла вода е едноконтурен котел да се свърже с външен бойлер. В този случай водата в бойлера е на разположение по всяко време и позволява едновременно да се използва от няколко места: например душ, вана и мивка.

Отговорът накратко

Най-често за жилища с една баня се предпочитат двуконтурни котли, с мощност в кодензен режим 19, 25 kW или 32 kW, в зависимост от големината на жилището и доколко добра е топлоизолацията и дограмата. При две и повече бани, собствениците предпочитат едноконтурен котел с външен бойлер или котел с вграден водосъдържател, като мощността на котела (11, 19, 25, 32 kW или повече) зависи от особеностите на жилището и изискванията на собствениците.

За да гледате видеото, моля, кликнете на бутона play (възпроизвеждане). Моля, обърнете внимание, че при стартиране на видеото, данни за това се приемат и записват от YouTube. Детайли можете да намерите в нашата политика за защита на данните.

Vitodens100-W_312x350.png
Vitodens-100-W.jpg

2. Защо е важна и минималната отоплителната мощност на котела?

Всички кондензни газови котли работят в определен диапазон, който наричаме обхват на модулация. Важно е минималната мощност на котела да не бъде висока, за да отговаря оптимално на нуждите от по-малко топлина през преходните сезони или когато не отоплявате цялата площ на жилището. В противен случай това ще доведе до излишни загуби на енергия и неоправдано високи сметки.

Ето защо обхватът на модулация при Vitodens 100-W e до 1:10 и ниската долна граница на отоплителна мощност (3,2 kW при 50/30°C) прави котлите много подходящи както за малки, така и за големи апартаменти, едно- и двуфамилни къщи. 

3. Какви отоплителни тела са подходящи?

Кондензните котли работят най-ефективно и икономично при ниски температури на водата, подавана в отоплителната система, например 40-50°С. Това предполага избора отоплителни тела с по-голяма площ - подово отопление или оптимално оразмерени за тези температури радиатори. Целта е водата за отопление да отдаде топлината си, да се охлади и да се върне с ниска температура в котела, което е основна предпоставка за оползотворяването на ефекта на кондензацията и постигането на ефективност до 98% и енергиен клас А - най-високият за този тип техника.

4. Къде може да се инсталира котелът?

Стенните котли изискват изключително малко място за монтаж. Те са толкова компактни, че могат да се монтират и там, където почти няма място например в ниши, сервизни помещения, кухни и т.н. Уредите са тихи и не биха Ви смутили с допълнителен шум в жилищните помещения, освен това котлите от серията Vitodens са с изключително елегантен дизайн и се вписват в интериора на жилището. 

Основното, което трябва да съобразите при избора на място за  монтаж на котела, са отвеждането на отработените газове и притока на пресен въздух. В повечето случаи котлите се монтират с коаксиална димоходна система, т.е. две тръби една в друга, като през едната се засмуква пресен въздух за горенето, а през другата се отвеждат отработените газове. Най-често котлите се монтират на външна стена и димоходната система преминава директно през стената навън. Възможно е и да се направи димоходна система през шахта, покрив и други варианти, в зависимост от сградата. Друг важен критерий за избора на място за монтаж е възможността за отвеждане на конденза от котела в канализацията. 

5. Каква поддръжка е необходима?

Препоръчваме профилактика на котела и отоплителната инсталация един път годишно от компетентни специалисти, занимаващи се с отоплителна техника на газ. Така инсталацията Ви ще работи по-надеждно и могат да се избегнат спирания през отоплителния сезон.

За да гледате видеото, моля, кликнете на бутона play (възпроизвеждане). Моля, обърнете внимание, че при стартиране на видеото, данни за това се приемат и записват от YouTube. Детайли можете да намерите в нашата политика за защита на данните.

DSCF6133_882x496.jpg