Търсене на продукти

Плоски колектори: устройство, предназначение и предимства

Поискайте съвет

Колекторите са основните компоненти на слънчевите термоинсталации. В допълнение към вакуумно-тръбните колектори Viessmann предлага и плоски колектори за жилищни, търговски и общински сгради. По същество общото между двата варианта колектори е, че те използват безплатната и практически навсякъде налична слънчева енергия за подпомагане на отоплителната система или за осигуряване на топла вода за БГВ.

Освен това са изработени от материали, устойчиви на корозия и ултравиолетови лъчи. Конструкцията и принципът на работа на слънчевите колектори обаче се различават. По-долу можете да разберете с какво конкретно се отличават плоските колектори Vitosol на Viessmann.

Плоски колектори Viessmann

Устройство и принцип на работа на плоските колектори Viessmann

Мощните плоски колектори са идеално допълнение към всяка отоплителна система. В основата си те се състоят от абсорбер и корпус със съответното стъклено покритие. Особеното тук е в детайлите: корпусът на плоския колектор Viessmann е периферно извита алуминиева рамка. При модела Vitosol 200-FM тя може да бъде изработена по поръчка в цвят по RAL. Стандартно рамката е боядисана в тъмно синьо. Стъклото е безшевно захванато за рамката, което осигурява постоянната плътност и висока стабилност на колектора.

Покритието от специално стъкло е с висока прозрачност и следователно пропуска много слънчева енергия. Освен това плоските колектори Vitosol са снабдени с удароустойчив и антикорозионен заден панел и високоефективна топлоизолация. Сърцето на колекторите обаче е абсорберът — спираловидна тръба, през която преминава соларна течност (топлоносител). Отгоре се намира абсорбиращата повърхност със специалното покритие за защита от прегряване ThermProtect.

Как слънчевата светлина се превръща в топлина?

Плоските колектори работят на цикличен принцип. Когато слънчевата светлина попада върху повърхността на плоските колектори, тя нагрява циркулиращия в тръбите топлоносител. Така получената топлина се предава към бойлера или буферния съд гореща вода. Тогава цикълът може да започне отначало във вътрешността на колектора.

В много слънчеви дни плоските колектори могат да абсорбират много енергия и да я съхраняват временно в резервоар за съхранение. Ако тази енергия не се използва за известно време, колекторите могат да прегреят. Това се дължи на факта, че резервоарът за съхранение вече не може да поглъща никаква енергия. Интелигентният абсорбиращ слой предпазва плоските колектори на Viessmann именно от това.

Разлика между стандартен абсорбер и превключващ абсорбер

Патентованата технология ThermProtect на Viessmann изключва по-нататъшното потребление на енергия, когато се достигне определена температура и соларният цилиндър е напълно загрят. При превишаване на температурата на изключване кристалната структура на абсорбиращия слой се променя, увеличава многократно топлинното излъчване и намалява мощността на колектора. В резултат на това температурата на застояване е значително по-ниска и се предотвратява образуването на пара. Ако температурата на колектора отново се понижи, кристалната структура се връща в първоначалното си състояние. Слънчевата енергия може да се абсорбира както преди. Промяната в структурата на кристалната повърхност може да се възстановява неограничено, т.е. тя е обратима. ThermProtect позволява и по-обемно оразмеряване на цялата повърхност в сравнение с конвенционалните плоски колектори.

Предимства

Накратко, високоефективните плоски колектори Vitosol 200-FM и Vitosol 100-FM на Viessmann се отличават по следните показатели:

ThermProtect предпазва от прегряване при високи външни температури и намалява топлинните загуби
Висок показател на соларна активност
Подходящи за подпомагане на отоплението и за подгряване на вода за битови нужди
Висока плътност благодарение на непрекъсната извита колекторна рамка и бешевно захващане на стъклото
Бърз и лесен монтаж посредством гъвкави щекрни връзки
Подходящи за различни варианти на монтаж: върхи скатни и плоски покриви, вграждане в покриви, на фасади
Подходящи за хоризонтален и вертикален монтаж
Атрактивен дизайн с възможност за индивидуален цвят по RAL на рамката при Vitosol 200-FM
Устойчиви на UV-лъчи и корозия материали при всички компоненти

Продуктова гама плоски колектори

Плоските колектори на Viessmann позволяват различни възможности за монтаж. Те могат да се монтират както хоризонтално, така и вертикално. Възможен е и монтаж на скатен покрив. При подмяна на котел в жилищата най-често идеалното решение е комбиниран пакет от два плоски колектора и резервоар за съхранение на слънчева енергия.