Търсене на продукти

Двукомпонентни бойлери за топла вода за повече комфорт и сигурност

Поискайте съвет

Като цяло, двукомпонентните бойлери за топла вода осигуряват отоплението или топлата вода винаги с помощта на две работни средства: тоест топлата вода се доставя от два топлоносителя. Двукомпонентните системи са оборудвани с две нагревателни серпентини и следователно с два топлообменника. Това дава възможност за лесно свързване на соларна  инсталация, която поддържа подготовката на гореща вода. Втората работна среда и съответно вторият отоплителен агрегат обикновено е газов или нафтов котел. Разбира се, могат да се използват и други уреди, като например котел на твърдо гориво или термопомпа.

Vitodens 200-W с бивалентен цилиндър за БГВ Vitocell 300-W

Двукомпонентни  бойлери за топла вода и начинът им на работа

Както вече беше споменато, бойлерите работят в двукомпонентна  конфигурация с две нагревателни серпентини и следователно са изключително подходящи за интегриране на слънчева термосистема при нагряването. В цилиндричния корпус има долен и горен топлообменник (нагревателна серпентина). И двете се захранват самостоятелно с топлоенергия от отоплителните уреди.

Слънчеви бойлери за топла вода

Как обаче работят двукомпоненните бойлери за топла вода, свързани към соларна инсталация? Нагретият в слънчевите колектори флуид постъпва от колекторите в долния топлообменник — долната нагревателна серпентина. Това  се осъществява веднага след като температурата в колекторите стане по-висока от тази в бойлера. През долната нагревателна серпентина преминава  преносният агент и загрява водата.  Тогава  студеният  вече соларен флуид се връща обратно в колекторите, където може да се нагрее отново.

След това водата, загрята по индиректен начин от слънчевия флуид, се издига към горната част на водосъдържателя. Оттам вече може да се черпи съответното количество топла вода за битови нужди.

Предназначение  на горната нагревателна серпентина: подгряване

Горната нагревателна серпентина се използва, когато за по-дълъг период от време няма приток на слънчева енергия — т.е. когато бойлерът за топла вода не може да се зарежда чрез соларната система. Вторият отоплителен конвектор, който се снабдява с топлина чрез централния отоплителен уред, например нафтов или газов котел,  служи за обезпечаване съответно на сигурността на водоподаването. От котела в отоплителната серпентина постъпва гореща вода. След това тя предава термоенергията си към двувалентния бойлер.

Сега  топлата вода може удобно да се отвежда чрез водопроводни тръби отгоре и да се пренася до точките на потребление, като например радиаторите или чешмите. Веднага щом през деня се появи  отново  слънце, бойлерът със соларна инсталация се зарежда с топлинна енергия отдолу нагоре.

Комбиниран бойлер и буферен съд за соларни инсталации

За да бъде подаването на топла вода удобно и сигурно, комбинираните и буферните бойлери могат да се захранват и чрез слънчева топлинна енергия. Буферният съд за вода с двоен режим на работа от Viessmann комбинира двата термоизточника  и ги използва за отопление. Излишъкът от енергия от топлинните генератори, която не е необходима в дадения момент, се съхранява временно тук за по-късен момент.

Комбинираният  бойлер е буферен съд с интегрирано подгряване на БГВ. Буферният съд с два режима на работа, от друга страна, е оборудван с модул за прясна вода, който се монтира външно. Така например модулът Vitocell 100-E за съхранение на топла вода може да бъде допълнен с модул за прясна вода Vitotrans 353. Той служи за подгряването на топла вода по хигиеничен начин на принципа на мигновеното подгряване. Такава комбинация спестява особено много място. Освен това модулът за прясна вода дава възможност за висок капацитет на водочерпене. Благодарение на  проточния принцип не е необходимо  съхраняване на БГВ.

Освен това Viessmann предлага съдове за подгряване на вода и съхранение на БГВ, които са оборудвани с две отделни зони, като например Vitocell 120-E.

Viessmann VItocell 100-W-CVUD 300 литра

Vitocell:  двурежимни бойлери за БГВ за всякакви нужди

За битови, търговски или обществени нужди — с вместимост на бутилките от 300 до 900 литра, Viessmann предлага подходящия двурежимен бойлер за БГВ за всякакво предназначение. Нагревателните серпентини, които стигат в дълбочина до дъното на бойлера, осигуряват нагряване на цялата съдържаща се вода. Така двурежимните бойлери със соларна система са изключително удобни за БГВ. Големите нагревателни серпентини  подсилват това допълнително.  Те осигуряват равномерно нагряване на  целия водосъдържател.

Но не само удобството да има топла вода е определящият фактор. Двурежимните бойлери  за БГВ се характеризират и с много добра енергийна ефективност с минимални топлинни загуби. Освен това те заемат много малко място и благодарение на модерния си дизайн могат да се монтират и в многофункционални помещения.

Качество на питейната вода за най-високите изисквания

Погрижили сме се и за качеството на питейната вода. Моделите Vitocell 100-W, Vitocell 100-B и Vitocell 100-U са изработени от  емайлирана стомана Ceraprotect и отговарят на изискванията на стандарта DIN EN 12897, което им осигурява водеща позиция сред емайлираните бойлери. Освен това  за двурежимните бойлери  за БГВ  Viessmann използва висококачествена неръждаема стомана (Vitocell 300-B). Тя е не само хигиенична, но и безопасна за хранителни продукти, благодарение на високото качество на покритието.