Търсене на продукти

Термопомпи на пропан: предимства, употреба и разходи

Поискайте съвет

Пропановите термопомпи по принцип работят по същия начин като използваните в момента термопомпи: те са екологични отоплителни системи, които черпят енергия за отопление от топлината на околната среда. Използването на естествения хладилен агент пропан (R290) прави тази благоприятна за климата отоплителна система още по-екологична.

Viessmann доведе до пазарна зрялост някои компоненти, необходими за използването на R290, в последното поколение термопомпи. В следващата статия ще обясним защо е необходим този хладилен агент, какви предимства предлага и кога си заслужава да го използвате.

Преминаване от синтетични хладилни агенти към екологичен пропан

Дълго време като хладилни агенти се използваха флуорирани въглеводороди (т.нар. F-газове), като R134a или R410A. Това са синтетични хладилни агенти, които вече са признати за вредни за климата. Тяхната ограниченост е регламентирана в т.нар. регламент за F-газовете (Регламент № 517/2014 на ЕС относно флуорираните парникови газове). Основните разпоредби правят използването на вредни за климата хладилни агенти с висок GWP скъпо и неикономично. Хладилните агенти с много висок потенциал за глобално затопляне вече са напълно забранени. Това е така, защото вредността на тези синтетични хладилни агенти за климата се осъзнава напълно най-късно, когато хладилният агент трябва да бъде изхвърлен.

Потенциал за глобално затопляне (ПГЗ) - какво означава това?

Потенциалът за глобално затопляне (ПГЗ) показва влиянието на даден парников газ (напр. хладилен агент) върху климата. Колкото по-висока е стойността, толкова по-лошо е въздействието. Референтната стойност е CO₂ с ПГЗ от 1. Благоприятният за климата хладилен агент пропан (R290) има ПГЗ от 0,02. Хладилните агенти, които се използват от дълго време, като R410A, имат стойност на ПГЗ над 2000.

Хладилен агент R290 и безопасност в жилищни сгради

Както всеки хладилен агент, пропанът подлежи на специални изисквания за безопасност. В случая с пропан-бутана безопасността дори е тествана особено задълбочено. През 2019 г. известният институт "Фраунхофер" използва прототип, за да разработи термопомпа R290, която изисква много малко количество хладилен агент. Предисторията: при отоплителна мощност от пет до десет киловата (kW), която е необходима за еднофамилни къщи, количеството хладилен агент за термопомпа обикновено е около 80 до 90 грама. Максималното количество от 150 грама не трябва да се превишава, тъй като тогава се налагат по-високи изисквания за безопасност. Прототипът на Института Фраунхофер изисква само 20 грама R290 на киловат мощност.

Термопомпи с R290, подходящи и за използване на закрито

Въз основа на тези изследвания беше възможно пропан-бутановите термопомпи за частни потребители в еднофамилни къщи да достигнат пазарна зрялост. Благодарение на устойчивите концепции за безопасност и специалните, иновативни топлообменници, термопомпите с R290 са подходящи и за използване на закрито.

Следните аспекти говорят в полза на безопасността на термопомпите с пропан-бутан:

 • хладилният кръг е херметически затворен и няма контакт с водния кръг
 • използва се малко количество хладилен агент
 • Задължителни безопасни разстояния от вратите на мазетата и светлинните кладенци
 • Компресорите са специално проектирани така, че да не изпускат пропан

Предимства на пропан като хладилен агент за термопомпи

Променените изисквания към хладилните агенти въз основа на Регламента за F-газовете направиха R290 (пропан) много благоприятен хладилен агент. Това е така, защото термопомпите, които използват пропан като хладилен агент, не са засегнати от Регламента за F-газовете. Благодарение на своя GWP от 0,02 той е значително по-малко вреден за околната среда и климата. По отношение на термодинамичните свойства, високата ефективност и цената, той по нищо не отстъпва на по-ранните хладилни агенти. Нещо повече, той е достъпен на ниски цени в целия свят.

Добре е да знаете: Всеки, който експлоатира термопомпа с конвенционален хладилен агент, не трябва да се притеснява - те все още могат да се продават. Последващото зареждане в рамките на сервизното обслужване също не би трябвало да създава проблеми, тъй като хладилните агенти се рециклират лесно. Гореспоменатият регламент за F-газовете засяга само новопроизведени и пуснати в експлоатация системи. И тук Viessmann предлага добре оборудвана алтернатива със своята програма Vitocal.

Предимства на пропан-бутановите термопомпи Vitocal накратко:

 • Ниски експлоатационни разходи благодарение на високата ефективност и надеждност
 • Температури на потока от 70 °C при външни температури от минус 15 °C
 • Могат да се използват съществуващите радиатори; не е необходимо преобразуване в подово отопление
 • Атрактивен, висококачествен дизайн на вътрешното и външното тяло
 • Усъвършенстван акустичен дизайн за нисък шум при работа
 • Само 0,52 m² монтажна площ (Vitocal 252-A)
 • Екологичен хладилен агент R290 с GWP = 0,02
 • Изгодна комбинация със съществуваща кондензационна котелна система (Vitocal 250-AH)
 • Лесно управление благодарение на интегрирания WLAN интерфейс чрез приложението ViCare
 • Затворен хладилен кръг: За монтажа не се изисква лиценз за хладилна техника
Vitocal 250-A

Моноблокови и сплит термопомпи за всички диапазони на мощност

В днешно време почти няма реални ограничения за използването на пропан-бутан като хладилен агент за термопомпи. Пропановите термопомпи се предлагат за частна употреба във всички диапазони на мощност от 4 до 25 киловата. Възможни са и търговски приложения с отоплителна мощност от 80 kW. С последното поколение термопомпи Vitocal 250-A, 250-AH и 252-A Viessmann разработи компактни и мощни моноблокови термопомпи с пропан като хладилен агент, при които целият кръг на хладилния агент е разположен във външното тяло.

Модернизация на отоплението: термопомпи с пропан в съществуващи сгради

Когато става въпрос за модернизиране на отоплителни системи, използването на R290 като хладилен агент за термопомпи не е пречка, а силен аргумент. Поне що се отнася до новото поколение термопомпи въздух/вода на Viessmann. Модернизацията на отоплителните системи не е проблем с новата Vitocal 25x-A. Моноблоковите термопомпи лесно постигат температури на потока от 70 градуса по Целзий - дори при външни температури от минус 15 градуса по Целзий. Това означава, че съществуващите радиатори могат да продължат да се използват просто и ефективно. Не е необходимо да се преминава към подово отопление. Следващият видеоклип обобщава предимствата на новата термопомпа Viessmann в съществуващи сгради:

Пропановите термопомпи по нищо не отстъпват на екологичните отоплителни системи, използващи други хладилни агенти. Независимо от това, дали икономичната експлоатация има смисъл в стари сгради, например, зависи от условията на място. Достатъчната енергийна изолация и комбинацията с големи отоплителни площи винаги са от полза, когато става въпрос за термопомпи. Въпреки това новите термопомпи, чийто екологичен пропан-фреонов хладилен агент е само едно от многото предимства, предлагат възможност за ефективна експлоатация дори без цялостно обновяване и в комбинация с по-стари радиатори.

Това, което винаги е важно, е доброто планиране и внимателната проверка от специалист. Те ще изяснят всички зависимости на място и ще препоръчат необходимите мерки за оптимизация, и разбира се, ще се погрижат за важната работа по време на изпълнението. Търсите ли монтажник за вашата нова термопомпа? Тогава ще го намерите тук: Намерете монтажник.

Въпросът за разходите: пропанът не прави разлика в цената

Дали пропанът се използва като хладилен агент в термопомпата, няма значение за разходите за закупуване на тази отоплителна система. Ако погледнем към бъдещото развитие, ще видим, че е вярно точно обратното: Ако в бъдеще се използват хладилни агенти с висок потенциал за глобално затопляне (стойност GWP), това ще доведе до повече разходи и усилия под формата на заявления в бъдеще като част от Регламента за F-газовете и така нареченото "поетапно намаляване" - умишленото намаляване на тези агенти. Поради това хладилният агент, който може да се използва в бъдеще за термопомпи, е R290.