Плоски колектори за жилищни сгради

Слънчевите колектори се използват за подгряване на вода за битови нужди и за подпомагане на отоплението. Колекторите са направени от устойчиви на корозия и UV-лъчи материали. Разбира се и с интелигентното абсорбиращо покритие ThermProtect,  което предпазва инсталацията от прегряване. 


Плоски селективни колектори

Плоски колетори Vitosol: строеж и функция

Мощните плоски селективни колектори са идеалното допълнение за всяка отоплителна инсталация. Основно се състоят от абсорбер и колекторен корпус със съответното стъклено покритие. Особеностите се крият в детайлите. Колекторният корпус на един плосък колектор на Viessmann е от непрекъсната извита алуминиева рамка, която при модела Vitosol 200-FM може да бъде боядисана в индивидуален цвят по RAL. Стандартно се доставя в тъмно синьо. Освен това стъклото е безшевно захванато за рамката. Това осигурява дълготрайна плътност и висока стабилност на колектора. 

Покритието от специално стъкло е с висока прозрачност и пропуска много соларна енергия. Освен това плоските колектори впечатляват с устойчива на удар и корозия задна страна, както и с високоефективна топлоизолация. И все пак сърцето на колектора е абсорберът - изпълнен под формата на меандър, през който преминава соларната течност (топлоносител). Отгоре се намира абсорбиращата повърхност със специалното покритие за защита от прегряване ThermProtect.


ThermProtect на Viessmann предотвратява прегряване

ThermProtect предотвратява прегряване

При много слънчеви дни плоските колектори абсорбират голямо количество енергия и я отдават на соларния бойлер. Ако дълго време тази топлина не се отнема, например по време на отпуска, може да се стигне до прегряване на колекторите, когато бойлерът не може да поеме повече енергия. Интелигентното абсорбиращо покритие на Viessmann  предпазва колекторите именно от това.

Патентованата от Viessmann техника ThermProtect при достигането на определена температура изключва абсорбирането на енергия, когато соларният бойлер е напълно загрят. При стойности над температурата на изключване кристалната структура на абсориращото покритие се променя, повишава многократно излъчването на топлина и редуцира мощността на колектора. Така се постига значително по-ниска температура на стагнация и се предотвратява образуването на пара.  

Предимствата на плоски колектори Vitosol

Накратко плоските селективни колектори Vitosol 200-FM и Vitosol 100-FM на Viessmann се отличават със следните предимства:

● ThermProtect защита от прегряване на инсталацията при високи външни температури и липса на потребление на топла вода 
● висока ефективност
● подходящи за подгряване на топла вода за битови нужди и подпомагане на отоплението
● трайна плътност благодарение на непрекъсната колекторна рамка и бешевно захващане на стъклото 
● бърз и лесен монтаж посредством гъвкави щекрни връзки от неръждаема стомана 
● подходящи за различни варианти на монтаж: върхи скатни и плоски покриви, вграждане в покриви, на фасади.
● възможност за хоризонтален и вертикален монтаж 
● атрактивен дизайн и възможност за индивидуален цвят по RAL  на рамката при Vitosol 200-FM
● устойчиви на корозия и UV-лъчи материали при всички компоненти 

sonnenkollektoren.jpg
Плоски селективни и вакуумно-тръбни колектори

Vitosol

Плоски колектори

Мощните плоски селективни колектори спестяват средногодишно до 60 процента от необходимата енергия за подгряване на битова гореща вода. И благодарение на слънчевата енергия, комбинацията на соларна инсталация с кондензен котел може да спести повече от една трета от необходимата Ви енергия за отопление и БГВ годишно.