Съвети за пестене на енергия

Vitoflow.jpg

Хидравлично изравняване

Независими изследвания показват: Хидравличното изравняване на отоплителната инсталация повишава енергийната ефективност с до 15%. Това ще Ви посъветват и всички специалсти в бранша.

Обезвъздушаване на отоплителните тела и инсталацията

Така лесно и изгодно ще намалите сметките за топлинна енергия.

tipps-entlueften.jpg

Обезвъздушаване на инсталацията

Ако инсталацията „клокочи“, разпределението на топлината в радиаторите не е равномерно и водата не циркулира правилно. Трябва да обезвъздушите радиаторите.

tipps-fugen-fenster.jpg

Уплътнени врати и прозорци

Плътните фуги на вратите и прозорците за абсолютно необходими за икономичното отопление. Преди началото на отоплителния сезон проверете и евентуално сменете уплътненията.

tipps-rohre-daemmen.jpg

Изолирайте тръбите дори и в отопляеми помещения

Да се изолират тръбите на отоплението е лесно и нетрудоемко, а така спестявате допълнителни разходи.

tipps-thermostatventil.jpg

Използвайте термостатни вентили за радиаторите

Редовно проверявайте вентилите. Трудно движещ се или блокирал термостат намалява отоплителната мощност.

heizkoerper.jpg

Икономично отопление = по-ниски разходи

Ако намалите стайната температура с 1 °C ще намалите разходите за отопление с 6 %.

Най-добре е да намалите температурата през нощта с ок. 5 °C. Два часа преди да си легнете можете да намалите температурата на отоплението, това ще се отрази положително както на комфорта така и на разходите Ви.

През нощта трябва да намалите температурата на радиаторите, а не да ги изключвате изцяло за да не изстива помещението. Едно изстудено помещение се нуждае от по-висок дебит на горещата вода за да се затопли отново.

Пердета или мебели пред радиаторите възпрепятстват циркулацията на топлината. Така радиаторите не достигат пълната си ефективност и трябва да загряват по-силно, което повишава разходите за отопление.

При проветряване отворете широко прозорците за кратко (ок. 5 минути), вместо да стоят дъло време леко открехнати. Открехнатите прозорци осигуряват по-малко количество свеж въздух, но през тях излиза много топлина.

Изключете отоплението докато проветрявате.

Внимавайте за уплътненията на вратите и прозорците. Когато не са добре уплътнени имате големи топлозагуби.

Завесите и щорите на прозорците трябва да са спуснати през нощта. Това предотвратява бързата топлозагуба и изолира срещу студа.

Поддържайте следните температури: жилищни и работни помещения 20–22 °C, кухня и спалня ок. 18 °C, антре 15 °C.
 


Badezimmer.jpg

Спестена вода = по-ниски разходи

Използването на „икономични“ тоалетни казанчета значително намалява потреблението на вода.  Едно старо тоалетно казанче изпозва до три пъти повече вода в сравнение с казанче с бутон за половин измиване.

Капещите кранчета на чешмите трябва да ремонтирате или смените веднага, иначе напарзно се изразходва голямо количество вода.

Вземайте душ вместо вана. За напълването на една вана се изразходва три пъти повече вода и енергия.

За да измиете зъбите се използвайте чаша с вода и спирайте чешмата през това време.

Винаги пускайте пералната машина когато е пълна, откажете се от предпране и перете на 60 °C вместо 90 °C.

Използвайте икономичните и енергоспестяващи програми, доколкото Вашата пералня или миялна разполагат с такива.

Една сушилня използва два пъти повече енергия за сушене на парнето в сравнение с пералнята. За това когато е възможно сушете дрехите на въздух.
 

Редовната и компетентна профилатика ще осигури безпроблемната работа на Вашата отоплителна инсталация
 

Редовната профилактика ще удължи живота на Вашата отоплителна инсталация и ще Ви осигури сигурно и безпроблемно отполение. Само така вложената енергия ще се оползотвори ефективно и пълноценно. Това предпазва околната среда и спестява разходи за отопление, гарантирайки постоянно висок комфорт на отопление и топла вода.

Котелът, горелката и управлението съставляват една единна система както например двигателят на една кола. Ако колата Ви имаше същите работни часове като отоплителната инсталация, то годишно тя трябва да изминава около 100 000 километра. При това за всеки собственик на кола е ясно, че тя трябва да се сервизира на определени интервали. По същия начин както при колата и на отоплителната инсталация трябва поне веднъж годишно да се парви профилактика.

wartung.jpg

Предимствата на редовната профилактика

  • По-висока ефективнност и по-дълъг период на ползване на отоплителната инсталация както и по-надеждна работа
  • Спестени разходи за отопление и опазване на околната среда чрез ефективното оползотворяване на вложената енергия (спестеният потенциал според експерти се оценява на около 5 до 7 %)
  • Постоянно висок комфорт на отопление и топла вода
  • Редуцирани емисии на CO2