Търсене на продукти

Как да превърнем банята в малък СПА център?

Споделяме няколко практични съвета как да преобразите банята си в домашен СПА център и да я превърнете в приятен оазис за релакс и отмора

Как да превърнем банята в малък СПА център?

Терминът СПА (SPA) датира още от древността и се свързва с водолечението и вярата в лековитите и разкрасителни качества на горещите минерални извори. Според древните римляни именно водата е ключ към здравето и основен помощник на хората за справяне с най-различни болести и стрес. Но СПА е много повече от измиване на тялото и разкрасяване. СПА е цял ритуал. Ритуал, чиято крайна цел е постигане на вътрешна хармония и пречистване на тялото, душата и ума. Това е и целта на СПА центровете – да забравите за напрегнатото ежедневие, да се отърсите от проблемите поне за час и да възвърнете равновесието и баланса си.

В тази статия ви споделяме няколко практични съвета как да преобразите банята си в домашен СПА център и да я превърнете в приятен оазис за релакс и отмора.

1.  Дизайн

Основната цел на СПА центровете е да ви накарат да забравите проблемите си и да ви пренесат на някое далечно и спокойно място, където буквално да се откъснете от реалността. Това до голяма степен се постига с дизайна на вашата баня. Трите генерални концепции на дизайна са природа, свят на приказките и свят на фантазиите. На вас оставяме да изберете коя от трите концепции се доближава най-много до вашата представа за пълен релакс и къде желаете да се пренесете, за да постигнете така желаната вътрешна хармония.

Съветваме ви да забравите за стандартните плочки и форми, защото те не биха били от полза за пресъздаване на СПА атмосфера. Комбинирайте малки и големи плочки, както и различни форми. Заложете на смели цветове и на повече цветови палитри, които се допълват и в същото време се отличават една от друга, създавайки контраст. Важно е да изберете правилния микс от нюанси и текстури. Излезте от зоната си на комфорт, бъдете смели и разчупете стереотипа за изчистен дизайн на банята.   

2. Материалите

За да превърнете банята ви в истински СПА център, трябва да заложите на естествени материали. Задължително е стените и подовете да са от камък и дърво, като може да изберете тиково дърво или дъб. Ако се чувствате достатъчно авантюристично настроени - експериментирайте с комбинация от двете. Дървото трябва да бъде масивно и специално проектирано за мокри помещения. Колкото повече дърво има, толкова повече се доближавате до природата и до СПА усещането.

При обзавеждането на банята не трябва да правите компромис с качеството на материалите. За мивките, кранчетата и тоалетната чиния заложете на порцелан, керамика или мед. Ако имате вана - също се насочете към материали от най-високо качество. Да, инвестицията е по-голяма, но в дългосрочен план ще ви се отплати.

3.  Формите

Формите са най-бързият и лесен начин, за да извадите банята си извън реалността и да пресъздадете търсената СПА атмосфера. Все пак не прекалявайте с тях и не бъдете грандомани. Заложете на мивка и кранчета в различна форма, както и на разчупени осветителни тела и декорации. Това е малък трик, който ще придаде на банята ви екзотика, мистичност и тайнственост и ще улесни постигането на цялостно СПА преживяване.  

4.  Декорации

Неизменна и задължителна част за пълна СПА атмосфера са малките детайли и по-точно  декорациите. Тук отново изберете естествени материи - дърво, ратан, стъкло, мед и камък. Сега е моментът да се отървете от цялата пластмаса, която се е насъбрала в банята ви, и да я замените с нежни декоративни шишета, кутии, рафтове и декорации. В магазините, предлагащи продукти за дома, ще намерите голямо разнообразие от различни цветове, форми и материали, подходящи за всеки вкус. Съветваме ви да се насочите към ръчно направени декорации.  

А това, което няма как да замените - приберете в някой шкаф, за да не бъде видимо и да не разваля постигната СПА атмосфера.

5.  Атмосферата  

И не на последно място - атмосферата. СПА е именно усещане за хармония и пълен релакс. В банята може да го постигнете със свещи, ароматни пръчици, живи растения и тиха музика, подобно на датската философия за  Хюга. Всичко трябва да е идеално подредено и да няма излишни неща. Дори кърпите и хавлиите трябва да са прилежно сгънати или навити на руло. Приглушеното осветление също има голяма значение за цялостната атмосфера. Ако имате вана, може да я обурудвате с вградено декоративно осветление.

В случай че сте готови за по-големи промени, помислете за  подово отопление. То ще ви помогне да се отпуснете допълнително и е чудесно решение за поддържане на добра стайна температура в банята през зимата.

За да се насладите на традиционно СПА усещане и пълен релакс на ума и тялото, не е необходимо да отделяте голяма сума пари всеки месец за посещение на различни СПА центрове или далечни пътешествия. Напълно възможно е да го постигнете в пределите на своя дом и по-точно - във вашата баня. Надяваме се нашите съвети да са ви били полезни - сега запретнете ръкави и започнете трансформацията на вашата баня в оазис на спокойствието и   хармонията!