Търсене на продукти

Съществува ли перфектната тийнейджърска стая?

Детската стая е нещо, което първо определяме ние, но на по-късен етап със сигурност трябва да се съобрази с децата и тяхното ежедневие.

Съществува ли перфектната тийнейджърска стая?

Да угодиш на тийнейджър по презумпция е нелека задача, но ако има нещо, за което сме сигурни, е, че всеки подрастващ има нужда от свое кътче у дома. Детската стая е нещо, което първо определяме ние, но на по-късен етап със сигурност трябва да се съобрази с децата и тяхното ежедневие.

Идеалната детска стая съществува и се крие в основни елементи, за които в тази статия ще ви разкажем повече. В следващите редове ще се опитаме да ви дадем отговори на въпроси като:

Откъде да черпя вдъхновение за ремонта?

Трябва ли стаята да има фокусна точка?

Как да науча тийнейджъра си да пази чиста собствената си стая?

Възможен ли е баланс между ученето и разтоварването в едно и също помещение?

Ако смятате, че е време за смяна на детските тапети с едноцветни стени, изразяващи вашето дете, просто последвайте нашите съвети.  

Интериорни решения и вдъхновение

Още на първата стъпка препоръчваме да включите гордия обитател на стаята - тийнейджъра. Може да разгледате списания и брошури на мебелния магазин, на който сте се спрели. Накарайте детето си да разглежда различни предложения и в социалните мрежи, все пак на тяхната възраст те прекарват най-много време в стаята си и в Интернет. Борд в Pinterest или конкретни хаштагове и профили в Instagram могат много да помогнат за неговия избор. След това сте вие на ход - погледнете неговите вдъхновения и преценете кое е най-близо до практичното използване на пространството, как ще успеете да ги съчетаете с бюджета си и кой вариант ще работи в дългосрочен план. Не забравяйте да постигнете тези идеи, персонализирайки ги за своето дете. Уникалната детска стая е най-комфортна, когато младежите виждат свои снимки, плакати на любими музикални банди или филми, предпочитани цветове, важни спомени и други емоционално заредени предмети.

Фокус точка в стаята

Какво ще бъде център на вниманието в перфектната тийнейджърска стая до голяма степен се решава от интересите, хобитата и основните занимания на детето.

Ако той или тя е типичен представител на практичната част от обществото, чиито интереси са в научната сфера, водени са от логиката и постоянно участват в проекти, то център на вниманието трябва да е бюрото или кътче, в което детето да се отдава на четене и проучвания.  

Бихте могли да се фокусирате върху музикален инструмент, ако свиренето на пиано, например, е сред ежедневните дейности на тийнейджъра.  

За фокусна точка на една стая могат да бъдат вземани голямото легло (не забравяйте то да е поне персон и половина, с удобен матрак - убедени сме, че ще се отплати с времето), топлата камина, ако сте в къща или пък пейка, натрупана с меки възглавнички под прозореца, където да посрещате още хлапета.

Вариантите са много, но фокусирайки се върху един по-голям обект, ще можете да наредите всичко останало много по-лесно, ще вземете по-бързи решения за допълващите елементи. Както и преди сме ви казвали, от самото начало на всеки ремонт трябва да сте наясно с какво бихте направили компромис и на кое със сигурност държите. Концентрирайте енергията си върху конкретно местенце и дайте пространство на всичко останало.  

Време за почистване и как децата да го правят с желание

Спазвайки първите две стъпки е почти сигурно, че децата ще имат по-голямо желание да се грижат за стаята си, която са проектирали сами и където се намират именно техните вещи и любими спомени. Веднага ще си кажете, че това не е сигурно, и може би сте прави. Ето защо сме подготвени и с още идеи.

Използвайте етажерки - там тийнейджърите ще могат да подреждат книгите, които четат в момента, също както и снимки и сувенири от последния лагер, например. Удобен вариант са секциите с повече рафтове - може да използвате раздвижени геометрични форми, които създават усещане за пространство и колорит.

Изключително удобен вариант са големите кутии за съхраняване на играчки, нови или стари учебни пособия, още книги и какво ли не друго. Изберете големината, която ви трябва и цветове, подхождащи си с мебелите, стените или завивките.

Минималистичните интериорни решения и рециклирането биха възпитали у вашите наследници да инвестират и бюджетират умело от малки, като едновременно с това да мислят за природата. Наред с всичко това стаята им ще бъде лесна за подреждане, а боклука ще могат да превръщат в домашен компост.

Място за учене и място за приятели

В последно време учениците прекарват часове наред пред компютрите и бюрата си. Това място лесно и бързо може да се превърне в истински неприветлив хаос, затова ви съветваме да изберете правилните органайзери за химикалки / моливи / маркери и същите за листа и тетрадки. Помислете за система за приоритизиране на задачки, както и важни бележки, които да напомнят на децата за дейности, които трябва да свършат през деня - коркова или бяла дъска, цветни листчета също. Напомняме ви, че навиците са истинският ключ към успеха и колкото по-рано ги възпитате в децата си, толкова по-рано и лесно те ще се превърнат в успешни хора.

Възпитайте в тях процес на приоритизиране и на последователност - научете ги, че сутрин е важно да подредят леглото, бюрото и стаята си, защото така няма да ги разсейва нищо. Поговорете с тях какво предстои през седмицата и ги насочете какво да свършат първо. Възнаграждението за тях ще се изразява в истински свободно време, което сами да изберат как да прекарат.

И тук идва моментът с гостите. Когато спокойно отново разширим кръга си от хора в ежедневието си, то децата на приятелски семейства и близки съученици, ще са чести посетители на чисто новата тийнейджърска стая.  Това са годините, в които се създават приятелства за цял живот, защо да не им осигурите чудесно място за споделяне на тайни за първите трепети или пък ъгъл, в който да си пускат музика, за да пеят на караоке и да танцуват щуро? Общуването е най-добрият начин за положително поведенческо развитие и тази, на пръв поглед, малка стая може да се превърне в естествен хабитат на подрастващите. Чувствайте се поканени да споделите с нас своя опит на нашата Facebook страница!