Търсене на продукти

Как да постигнем минималистичен стил у дома

Ако сте почитатели на елегантността и малките детайли, които са напълно достатъчни при този стил, прочетете следващите редове.

Как да постигнем минималистичен стил у дома?

Минималистичният стил е силно предпочитан, тъй като е семпъл, опростен и дава усещане за простор и свобода. Минимализмът е течение в съвременното изкуство, възникнало като продължение на модернизма и добило отчетливост към края на 50-те години на 20 век. Неговата основна идея се предава с формулата „По-малкото е повече“. За всички почитатели на елегантността и малките детайли, които са напълно достатъчни при този стил, сме подготвили и следващите редове. Ще ви представим седем съвета, с които да превърнете вашия дом в красив минималистичен шедьовър.  
Когато говорим конкретно за минимализъм у дома е важно да отбележим няколко важни неща. Домът, подчинен на това течение, е с бели стени, изчистен под и малко мебели. Разбира се, могат да присъстват много вещи, но те не са на показ.Важно е да оценяване вещите. Те трябва да носят щастие и да са свързани с позитивни спомени. Това течение поставя допълнителен фокус върху предметите и мебелите - да ви помагат да отпочивате и да релаксирате.
А ето и седемте съвета, които можете да следвате, за да създадете идеалното минималистично усещане у дома:

1.  Планирайте всяко пространство във вашия дом

Важно е, още преди да започнете с интериора на дома, да определите конкретната цел на всяка стая. Трябва да сте наясно какво усещане искате да носи, за какво ще използвате стаята, както и цялостната идея за вашия дом. Огледайте внимателно всички мебели, които в момента са в стаята и преценете функцията и важността на всеки един от тях. След като вземете тези решения, изнесете всичко от стаята и върнете обратно само това, което наистина ви е необходимо.    

2.  Изберете не само красиви, но и функционални мебели

Ако сте решили, че ще заложите на изцяло ново обзавеждане за вашия дом, то бъдете сигурни, че избирате мебели, които са не само красиви, но и функционални. Един пример, с който можем да ви насочим е да изберете канапе, което да пасва на цялостния интериор, но и да бъде разтегателно. Така ще имате прекрасен диван, на който ще можете да посрещате близки и приятели, когато ви идват на гости. Ако сте от хората, които обичат сами да сътворяват прекрасни неща за дома, можете да откриете няколко идеи ето  тук.

3.  Поставете си граници, когато избирате декорация и аксесоари

Когато стигнете до момента за финални щрихи и декорация на стаята си поставете лимит на броя предмети, които ще добавите. За минималистичния стил е важно да не претрупвате стаята с излишни неща. Изберете няколко основни акцента и малко на брой аксесоари, с които да постигнете желаното усещане и облик на стаята, но без да претрупвате пространството.  

4.  Оставете пода у дома максимално изчистен

Идеята на минималистичния стил е да заложите на малко мебели и семпъл интериор и декорация, за да имате простор в стаята и усещане за свобода. Съветваме ви да оставите пода максимално изчистен, както и да обособите места за преминаване, за да не обикаляте мебелите всеки път, когато влизате в стаята.

5.  Изберете цветовете внимателно  

Цветовете могат да направят чудеса с една стая. В случая, при минималистичния стил целта е да заложите на малко неща в стаята, без излишно претрупване. Ето защо можете да изберете цветове, които да внесат свежест и усещане за интересен интериор на стаята. Заложете на натурални цветове, а ако решите на заложите на повече от един цвят, бъдете сигурни, че се преливат добре и не утежняват усещането на пространството.

6.  Съхранение  

Предвид, че целите да разполагате с възможно най-малко неща в една стая, то е важно да имате къде да съхранявате всичко, което притежавате. Изберете красиви кутии или заложете на практични такива, които можете да приберете. Така ще можете да съхранявате всичко, което не искате да е на показ, но все пак е важно да имате у дома.

7.  Добавете въображение  

Понякога минималистичният стил може да бъде студен и да носи усещане за празнота. Ако искате да избегнете това, заложете на няколко малки, но важни акцента в интериора и декорацията, които да разчупят стила през вашата собствена призма. Можете да изберете декоративни възглавнички, красиво одеяло или любими растения, които да внесат в стаята уют, спокойствие и топлина, от които имате нужда.  

Ако сме успели да ви вдъхновим и сте открили всичко, което искате за вашия дом, значи е време да действате и да заложите на минимализъм във всяка стая вкъщи. А ако харесвате усещането, което носят индустриалните сгради и сте се насочили по-скоро натам, можете да откриете идеи за интериорен стил у дома ето  тук.