Търсене на продукти

Как да постигнем индустриален стил у дома?

Когато ни предстои да превърнем едно помещение в дом, е важно да изберем най-подходящия стил, който да отговаря на нас и нашата същност.

Как да постигнем индустриален стил у дома?

Когато ни предстои да превърнем едно помещение в дом, е важно да изберем най-подходящия стил, който да отговаря на нас и нашата същност. Ето защо днес ще ви представим:

Кога и как възниква индустриалният стил?

Какви са видовете индустриален стил?

Кои са неговите отличителни характеристики?

Да не губим време, отговорите на тези въпроси ще откриете точно два реда по-надолу!

Кога и как възниква индустриалният стил?

Индустриалният стил възниква след 2000 година. Началото му идва, след като огромни индустриални фабрики от миналия век остават празни и се отдават под наем. Вместо да бъдат променяни, архитекти и дизайнери започват да мебелират вътре и да запазват суровия вид на помещението. По-късно стилът става толкова популярен, че се превръща в търсен ефект дори в помещения, които не са оригинално създадени като фабрики. При индустриалния стил структурните елементи се превръщат в експонати, чиято основна цел е да създават усещане за незавършен, но все пак уютен и комфортен дизайн.

Какви са видовете индустриален стил?

Отличават се два вида индустриален стил - естествен и изкуствен. Всеки изглед е уникален по своему, като се различават един от друг по начина, по който се въвеждат в интериора и в използването на довършителни материали. При естествения дизайнът се формира в индустриалната зона. А декорът представлява атрибутите, запазени след ремонта: прозорци, тухлена зидария, тръби, тавани, стълби, греди. Също така те включват най-различни части от машини, оборудване, вентилационни системи. Изкуственият е създаден с изкуствени средства във всяка стая, далеч от производството, дори и в обикновен апартамент. В такива помещения целта е да се състарят възможно най-много структурите и декорацията на стените. Нанесете зидарията с декоративен или истински камък. Когато избирате аксесоари при изкуствено създаден стил, трябва да подходите отговорно, тъй като е важно те да съответстват на интериора на фабричните помещения.

Хората започнаха да го избират и за домовете си. Ако и вие сте решили, че това е най-подходящият стил за вашия дом, е важно да знаете, че не е необходимо да си наемате фабрика. Той има ключови и важни отличителни черти, с които ще ви запознаем, за да постигнете този ефект вкъщи.

Кои са неговите отличителни характеристики?

Повечето хора изпитват сериозни притеснения, когато става въпрос за цветове при обзавеждане. Сред най-хубавите неща при индустриалния стил е, че тук залагаме основно на рустик палитра - неутрални и натурални цветове, микс от сиво, черно, дървесно и керемидено. При тези цветове може да комбинирате и мебелирате смело - те не са взискателни и правят тази задача много лесна и приятна.  


Вероятно едни от най-отличителните елементи на индустриалния стил са откритите тухлени стени. Голям процент от хората избират него именно заради тях. Тук изпълнението може би ще ви бъде по-трудно, тъй като не всички жилища се строят с тухли, но винаги можете да ги положите само като декорация върху някоя от готовите стени.  


Следващата стъпка, която трябва да предприемете, е да оставите пода си от бетон. Малко е странно, но се превръща във все по-голяма тенденция и бетонните подове станаха избор номер едно за всякакъв вид помещения - дори луксозни такива. Разбира се, ако това не е във ваш стил, имате и втори вариант - старо дървено дюшеме. Колкото по-изтъркано, захабено и рустик, толкова по-добре за индустриалния стил на вашия дом.


Има още едно важно условие, което домът ви трябва да изпълнява, за да си пасне перфектно с този стил, и това е много празно пространство. Заради произхода си индустриалният стил се характеризира с високи тавани и много свободно място. Дори след мебелирането и декорацията трябва да остане широко и просторно.  


Цялото това пространство ще ви е необходимо, тъй като следващата отличителна черта на стила са видимите конструкции и неприкритите инсталации. Всички греди, бетонни колони, груби тавани, открити кабели, тръби и вентилации са чудесно допълнение, но за да изглеждат красиво в тази среда, се нуждаете от много място. В малък и тесен апартамент с ниски тавани това ще утежни интериора и ще направи помещението още по-малко и некомфортно.  


Индустриалният стил върви ръка за ръка и с големите прозорци. Ако винаги сте си мечтали за хубава гледка и дневна светлина през широки прозорци, това е вашият стил. Тъй като цветовете са по-тъмни, неутрални и натурални, ще имате нужда от светлина, която да компенсира дървото, бетона, метала и по-тъмните нюанси. И освен на дневната светлина ще се наложи да разчитате и на по-големи лампи, които също да бъдат в индустриален стил. Поради високите тавани можете да си играете с разположението на осветлението така, че то да е не само красиво, но и функционално.  


Запознахме ви с най-важните характеристики на индустриалния стил. Ако всичко, което изброихме, ви се струва красиво и смятате, че пасва на същността ви, значи сте открили в какъв стил ще бъде интериорът ви.  
Ако ви предстои ремонт на банята и ви е интересно какъв стил да изберете там, прочетете  тук.