Търсене на продукти

Как да съвместим родителство и home office?

Няколко ценни съветa от Viessmann как да се справим в настоящата сложна ситуация

Как да съвместим родителство и home office?

За първи път обществото ни е поставено в ситуация на ежедневен home office, дистанционно обучение на учениците вкъщи и ограничено излизане навън. Започваме статията с надежда извънредното положение да отмине час по-скоро. Но докато това се случи, сме подготвили три съвета за всички работещи от вкъщи родители.

Ключът е да измислим нови начини за запазване на старите навици. Усещането за   последователност и придържането към вече познатата рутина е както успокояващо, така и терапевтично в моменти на генерални промени. От друга страна, това е и важен практичен съвет. В следващите редове ще разберете как може да сте максимално производителни, да следвате установени навици, без да губите време в чудене, като например какво ще има за обяд.

1. Поддържайте плана за деня

Първата стъпка е да запазите структурата на деня максимално близка до тази, която е била досега. Освен предимствата на познатото, поддържането на редовен график ще ви даде ясни насоки за изграждане на програмата за работа, съвместена с грижата за децата.

Например, ако досега денят ви е протичал със закуска в 7:30 ч., излизане за детска градина, училище и работа, а вечерта е завършвала с игра и вечеря, е почти сигурно, че успешно ще приложите близка до тази рутина и в сегашното си ежедневие.  

След като вече сте си дали ясна сметка за стандартната си програма, остава само да я приложите в настоящата ситуация. Как? Със следващите стъпки.  

2. Създайте модифицирани графици

Предвидете график за цялата седмица, който включва всички дневни задачки. Така по-лесно ще може да определите кои да съчетаете, кои да приоритизирате и на кои може да отделите време по-късно или дори да възложите на друг член от семейството.    

Ако досега сте планирали седмицата си в понеделник, може би е добре да започнете да го правите в неделя. Съобразете работните задания със собствения си ритъм, но се уверете, че добре сте помислили върху следните въпроси.

Какъв е графикът на децата ви?

Какво ще бъде менюто ви?

Кога ще се занимавате с битовите дейности, като пране, почистване и др.?

Кога са ключовите ви работни срещи и има ли кой да покрие работата ви, докато се справяте с важна домакинска задача?

Вземете тази информация и я поставете в календар, разпределете задачките между вас, семейството и колегите си. Ние например използваме Google Календар, чрез който насрочваме срещи и си напомняме за важни моменти от деня. Защо не опитате и вие?

3. Пробвайте нови подходи

И накрая, ако децата ви са свикнали да имат спортни активности или други седмични   занимания, намерете начини да запазите тези събития в календара си, просто под нова форма. Попитайте треньора по плуване дали би се включил онлайн за кратка обща физическа подготовка (ОФП). Може да предложите на учителката по танци и другите родители от групата да си направите видео разговор, по време на който малките да репетират някоя хореография. А, ако детето ви се занимава с приложни изкуства и ходи на английски, какво ви пречи да вземете платното и да започнете да рисувате заедно, докато проверявате англоезичните си умения?

В момента повече от всякога от нас се изисква да намерим безопасен и отговорен начини да общуваме, докато спазваме отговорностите си на работното място и у дома. Облегнете се на хората от вашата общност, споделяйте отговорности и обръщайте внимание дали някой няма нужда от допълнителна помощ.

И не на последно място - приемете, че нещата не винаги ще вървят напълно гладко и не винаги ще бъдем на 100% продуктивни. Но с гъвкав подход и находчивост ще се изумите колко лесно всъщност можем да се адаптираме.