Търсене на продукти

Принципите на Хюга, с които да постигнете хармония

Ако искате да постигнете хармония в ежедневието си, ако смятате, че е време да пренаредите дома или ако искате да се свържете с природата, то следващите редове са за вас.

Принципите на Хюга, с които да постигнете хармония

Вашият дом е вашата крепост. И това автоматично означава вкъщи да се чувствате комфортно, спокойно и сигурно. Покрай дългото седене у дома, коледните празници и хладните дни навън се замислихме, че е чудесното време да си поговорим за хюга - датската дума, която описва чувството на уют и удовлетворение. Хюга по-късно се превръща в схващане за начин на живот, придобива дизайнерско изражение и се настанява удобно в малки апартаменти, големи къщи и в живота ни.

Ако искате да постигнете хармония в ежедневието си, ако смятате, че е време да пренаредите дома или ако искате да се свържете с природата, то следващите редове са за вас.

Как да живеем уютно?

Почти сигурни сме, че няма как да не сте чували за датската философия за уютен живот - хюга (“hygge”). В последните няколко години тя стана широко известна и влезе и в българските домове. Хюга се базира на схващането, че ежедневните малки неща и моменти около нас могат да ни носят удоволствие. Тя ни дава идеи за създаването на комфорт вкъщи и в душите ни - от чашата ароматно кафе, през дългите разговори за смисъла, до обзавеждането на дома. И няма значение на колко години сте или къде се намирате, вие може да приложите хюга, стига да обичате свещите, меките възглавнички и спокойствието в компанията на хубава книга или любим човек.

Искате ли да сте от онези усмихнати и щастливи домакини, които са намерили време и място за всичко? Въпреки че хюга се живее, а не се описва, ние ще се опитаме да ви дадем основни насоки как да приложите философията у дома!

Хюга вкъщи

Мислите ли, че може да си изключите телефона за известно време? Или да се дръпнете за момент от компютъра, телевизора, таблета, например? Използвайте ги, за да си пуснете хубава музика. На фона на любимо парче просто седнете на дивана и прочетете книгата, която все отлагате за друг път. Комфортът на тялото и душата са от основно значение във философията на хюга. Затова, ако искате да я приложите, ще трябва да угодите първо на себе си - подарете си качествено време и си обърнете внимание. Вместо да бягате от удоволствието на мига, избягайте от ежедневните задачи, поне за час. Уверяваме ви, че всичко може да почака, а после ще сте двойно по-продуктивни.

Споделете моментите

В момента всички сме предпазливи, що се отнася до срещи с много хора. Несъмнено това беше едно от най-големите предизвикателства на отиващата си 2020 година. Но можем да признаем, че повече от всякога в мислите ни присъстваха най-близките ни и любими хора. Хюга може да практикувате сами, но в нея може да се включи и цялото семейство. Организирайте си кино вечери в петък, например! А топлият чай и паркът ви очакват за неделни разходки - с плетени шапки и удобни ръкавички.

В тази точка технологиите са позволени, защото често се случва това да е единственият начин да се чуем с приятелите си. Уговорете час, удобен за всички, изберете тематика - например червено вино - и просто пуснете камерите. Историите започват да се разказват сами.

Намерете време за релакс

Макар и датска, на хюга философията много ѝ отива италианската поговорка dolce far niente - сладко безделие. Само италианците могат да звучат толкова красиво и мързеливо едновременно. Но защо да не им се доверите? Истината е, че сънят е също толкова важен за тялото ви, колкото са водата и храната. Вместо да се обвинявате за това, че спите до късно, просто си вземете тази неделя за себе си. И ако станете по-рано, за да свършите няколко задачки, опитайте се до два часа на обяд да сте готови с тях. Не случайно бабите ни ни караха да спим от 14 до 16, а и съседите тогава не шумят. Откраднете си своето време, няма значение дали ще спите, ще чете списание, ще пиете чай с книга в ръка, или ще си вземате дълга вана.

Свържете се с природата

За да изкараме хюга, а и вас, от дома ви, ще ви кажем, че балансът в живота се зарежда и от връзката ни с природата. Съветваме ви да откривате време за по-дълги разходки в парка или леки преходи в планината, които да завършват с домашно приготвен сандвич и глътка ароматно кафе от термоса.  

Ако рядко се намират подобни моменти, можем да ви посъветваме да ходите по-често пеша - избирайте живописни маршрути на града, през които да стигате до желаната от вас дестинация. В случай че нямате компания, слушалките и музиката от телефона или супер интересен подкаст ви гарантират истинска веселба по време на разходката.

Простичките неща

Ако никога не сте медитирали, не е нужно да започвате. Хюга не се крие само в дълбоки практики, тя ни учи, че и най-простичките неща от ежедневието ни могат да ни носят щастие. Само си помислете за щастието, което децата изпитват, когато видят натрупалия сняг навън. Кога последно се радвахте на зимната приказка или пък на красив залез? Спомняте ли си как мирише току-що окосена трева или какъв е вкусът на зеленчуците от домашната реколта? Да, точно така, понякога хюга е затворена в буркан любим компот. Просто трябва да го отворите и да си налеете една чаша!    

Знаете, че ние от Viessmann се грижим за топлината, а хюга несъмнено сгрява душата! Ето защо ви предизвикваме да я приложите и в своя живот - не отлагайте плановете си, грижете се за себе си, избягайте от скучното ежедневие.