Търсене на продукти

5 идеи за природосъобразен дом

Как да живея природосъобразно?

5 идеи за природосъобразен дом

Харесваме планетата Земя, защото само на нея има сладки кучета, красиви залези и смях с приятели. Ето защо ни се ще да я запазим и за следващите поколения. А за да го постигнем, понякога се налага да променим част от навиците си. Ако и вие сте си задавали въпроси като “Как да живея природосъобразно?” или “Как да живея еко?”, следващите редове са за вас.

Покупки

Оптимизирайте пазара си, независимо дали става въпрос за седмичното ви меню, нови мебели или смяна на гардероба. Съветваме ви всеки път, когато посегнете към нещо в магазина, да си задавате въпроса “Имам ли нужда от това?”. Безразборното пазаруване ощетява месечния бюджет и затрупва дома ви с ненужни вещи. А когато все пак си отговорите на въпроса положително, то се старайте избраните от вас продукти да са за многократна употреба. Избягвайте поредния нов чифт обувки или пък найлоновите пликчета за плодове и зеленчуци. Тъй като подобни примери са много и всички се сещаме за тях, преминаваме към касата. Когато стигнете до нея, с всичко наистина необходимо и по възможност не за еднократна употреба, приберете новите си придобивки в платнена торбичка.

Една идея от нас: от старата калъфка става супер тренди аксесоар.

Хранене

И тук с пълна сила продължава да важи правилото за минимизирането на продуктитe за еднократна употреба. Съвсем успешно може да замените например кухненската хартия с кърпи за многократно ползване, а салфетките на масата - с текстилни. Знаем, че децата са луди по сламките, независимо какво пият - може да направите пийването на сок още по-интересно, ако замените пластмасовите сламки с такива от паста. А когато приготвяте хапване за работа, използвайте стъклени кутии. За да оптимизирате иначе тежката раница на детето, неговия обяд може да слагате в бамбукови съдове. Разбира се, избягвайте и пластмасовите вилици, лъжици и ножчета. И тъй като не винаги ще ви остава време да си сготвите нещо от предния ден, просто може да вземете кутията си за многократна употреба в себе си и да поръчате нещо от топлата витрина, което да ви сервират в нея.

Отпадъци

Сещате ли се за онази популярна картинка, която показва какво оставят на плажа след себе си животните и хората? Едните - стъпки по пясъка, а другите - боклук. И за да не бъдем от вторите, ви даваме няколко важни съвета. Сортирайте отпадъците си по категории - хартия, пластмаса и метал, стъкло и общ. Ако разполагате с градина, може да се погрижите за нея чрез компост от яйчени черупки, обелки от банани и още. Ние също трудно се разделяме с любимите си дрехи, но когато го правим, се опитваме да е максимално природосъобразно и опциите за това са няколко: да ги пращаме на хора в нужда, да ги изхвърляме в контейнери за рециклиране или да се възползваме от политиката на големите брандове, които правят процентни отстъпки при връщането на дрехи в техен магазин.

Отопление

Опазването на околната среда зависи от правилните решения, които правим всеки ден. Едно от тях е именно начинът на отопление. Познати са различни варианти за екологични и енергийно ефективни отоплителни системи - част от тях са на нафта и газ, други - на дърва. Соларните панели и термопомпите са едни от последните модификации, които използват естествени източници на енергия, преобразувайки водата и слънцето в топлина. Всички тях може да разгледате в  продуктовата гама на Viessmann.

И едно предизвикателство: цяла седмица спирайте водата, докато сапунисвате чиниите или си миете зъбите.

Електроенергия

Винаги предпочитайте естествена светлина, тя е важна за зрението ви, а и за цветята у дома. А ако още не сте го направили, ви препоръчваме да смените крушките у вас с LED осветление - този тип крушки са по-скъпи, но са нискоенергийни и по-издръжливи. Превърнете в навик изключването на лампата във всяко помещение, от което излизате. Пробвайте да изключвате от контакта всеки уред, който към момента не ползвате - макар и минимално количество, вие все пак изразходвате ток, когато лампичката на разклонителя ви свети.

Като семейно предприятие Viessmann залага на отговорна и дългосрочна дейност, устойчивостта е една от ценностите на компанията. За Viessmann устойчивост означава да внесе икономия, екология и социална отговорност в дейността на цялата компания, за да могат да бъдат задоволени днешните нужди, без това да повлиява на условията на живот на следващите поколения.

И не забравяйте, че устойчивият начин на живот се крие в навиците!