10 растения, които са безопасни за вашите домашни любимци

Ако има две неща, които най-много обичаме да виждаме в дома си, то това са домашните любимци и растенията. Лошото е, че не всички зелени приятели са безопасни за котките и кучетата, които живеят в жилището ни. Някои от тях могат да бъдат дори токсични, ако бъдат погълнати и да причинят различни заболявания.

Колкото и добре възпитани да са животните ни, в някакъв момент всяко си хапва от някое домашно растение. Именно затова днес ще ви покажем десет различни вида саксийки, които можете да наредите у дома си, без да се притеснявате за четирикракия си най-добър приятел.

 


Viessmann_Article_inside_02_plants.png

Калатея Лансифолия

Цветовете, интересната форма на листата и рядката нужда от поливане правят Калатеята чудесен избор за стаи с малко слънчева светлина. Това красиво и иначе тропическо растение е добро допълнение към интериора на всяко помещение с по-тъмни детайли.

Хлорофитум

Един от фаворитите на любителите на растения е Хлорофитумът, тъй като лесно се отглежда в затворени пространства и е изключително непретенциозен. Придава на пространствата свеж и приветлив вид, а дългите му зелени листа създават атмосфера и жизненост в дома.

Viessmann_Article_inside_03_plants.png

Елегантна Хамедорея

Хамедореята е една от най-лесните за отглеждане палми. Нужни са ѝ само няколко часа на ден с директна слънчева светлина, за да краси дома ви с години. Пренесена от Централна Америка, тя обича влагата и ако искате да запазите величествените ѝ листа, трябва често да я поливате. 

Калатея Орбифолия

С изисканата си форма на листата, Калатея Орбифолия е едно от претенциозните растения, които можете да сложите в дома си. Височината му стига до 75 см, което го прави добро попълнение за спалнята ви, например. 

Сукуленти

Сукулентите не са капризни растения и придават много свежо и модерно настроение на дома. Обичат светлината, стига да не са изложени на пряка слънчева такава, а колкото до поливането - могат да издържат дълго, но това не значи да ги оставяте без вода. Ако сте достатъчно търпеливи, след известно време сукулентите цъфтят в красиви цветове, които озаряват пространството.

Венерина Мухоловка

Мухоловката е не само благоприятна за домашните любимци, а и супер самостоятелна за отглеждане. Оставете я на верандата и тя ще се храни сама, като са ѝ нужни 1-2 насекоми на месец, за да живее добре. Отново е важно да не забравяте водата!

Viessmann_Article_inside_04_plants.png

Папрат

Добре познатата папрат е абсолютно безвредна, ако вашата котка или куче решат да си хапнат от нея. Въпреки това, те са много по-капризни откъм отглеждане. Почвата им никога не трябва да изсъхва, а въздухът трябва винаги да е влажен. Само така можете да запазите красивата им осанка в дома ви. 

Орхидея

Малко са растенията, които се издигат толкова елегантно и красиво във въздуха като Орхидеите. С подходящи грижи, те могат да внасят атмосфера в дома ви за дълго време. Изящното цвете е не само подходящо за жилище с домашни любимци, а и чудесен символ за присъствието на Фън Шуй у него. Повече за това как да внесете хармонията на японското учение, можете да прочетете тук.

Солейролия

Растение с трудно за произнасяне име, но пък изключително приятно за допълнение на домашния уют. Солейролията е много прималива за котките и дори да я сложите на високо, вашият мъркащ приятел отново ще намери начин да я стигне, за да си поиграе с нея. Следете я внимателно и я поливайте при всеки малък знак за жажда, за да я запазите зелена за дълго.

Билки

Босилек, розмарин и мащерка са чудесни и уханни растения, които можете да държите спокойно у дома, без притеснения, че могат да навредят на домашния ви любимец. Те обичат директната светлина, така че можете да ги оставите на перваза на прозореца за цял ден. А още по-хубавата новина е, че когато готвите, винаги ще имате пресни подправки подръка. 

Viessmann_Article_inside_01_plants.png

Горещо ви препоръчваме да не се отказвате от присъствието на зеленина в дома си, заради четириногия ви другар. Растенията, когато са гледани добре, не само внасят атмосфера и свежест в помещението, а и помагат за пречистването на въздуха. Сега имате чудесен избор измежду десет напълно безопасни за животните опции, така че само трябва да решите коя пасва най-добре на вашето място.