Търсене на продукти

Какво е Фън Шуй и как да подредим дома си според него?

Фън Шуй е древно изкуство за внасяне на хармония и позитивна енергия в дома. Вярва се, че ако подредите жилището си според правилата му, ще създадете по-здравословна среда на живот. Вижте как.

Какво е Фън Шуй и как да подредим дома си според него?

Фън Шуй, буквално преведено от китайски “вятър и вода”, е древно изкуство за внасяне на хармония и позитивна енергия в дома. Вярва се, че ако подредите жилището си според правилата му, ще създадете по-здравословна и жизнена среда на живот. Причините, заради които да приложите учението в дома си, са безброй - по-добър сън, по-рядко боледуване, лесно разрешаване на проблемите, както и повече късмет.

Ще ви запознаем с няколко лесни начина, които да ви помогнат да приветствате добрата енергия дори в малките помещения. Фън Шуй може да звучи като сложна философия, но всъщност има много начини да прилагате благоприятното му влияние без да се вманиачавате в детайлите твърде много.

Откъде да започнем?

Антрето е първото нещо, което виждате вие или гостите ви, когато влезете в жилището. Наричат го “входът на положителната енергия Чи”, защото вярват, че от там тя се разпростира из останалите стаи. Стремете се то винаги да изглежда просторно, светло и приветливо. Почистете го добре, а за повече свежест можете да добавите лампи, постелки или закачалка. Цялостното внушение на стаята трябва да е “Добре сте дошли!”.

Преместването е един от най-добрите моменти да наблегнете на домашната сигурност. Ако вече имате подобна система или сте обвързани с договор, не забравяйте да се обадите на вашия доставчик или да актуализирате информацията си онлайн. Умните или домашни системи за сигурност са чудесна опция за наематели и собственици на жилища, които искат повече гъвкавост, така че отделете време за пазаруване, ако избирате първата си система за домашна сигурност.

Движение на добрата енергия

Малко разпространен факт е, че котките и кучетата също са добър знак за присъствието на Фън Шуй в един дом. Разхождайки се от стая в стая, те разнасят положителната енергия като не ѝ позволяват тя да се застоява в едно помещение. Отглеждането на растения също носи хармония и баланс в пространството, особено ярките и красиви цветове на мушкатото или орхидеята.

Семейни помещения

Холът и кухнята на едно жилище са местата, на които най-често се събира цялото семейство заедно. За да бъдат щастливи и успешни членовете му, Фън Шуй предлага няколко правила и принципи. В кухнята най-важният елемент е печката, която символизира огъня. Когато готвите на нея, трябва да имате изглед към цялата стая, за да “контролирате” помещението. Препоръчителни са цветовете в жълтата гама, тъй като те помагат на доброто храносмилане и апетит. Когато редите мебелите в хола, имайте предвид, че гърбът ви никога не трябва да е обърнат към вратата. Това внася напрежение. Ако пък пространството е малко и ви е трудно да намерите правилното място на всичко, може да погледнете статията ни със съвети за лесно усвояване на всяко кътче. За по-добра циркулация на енергията, холът е мястото, на което да сложите бамбуков фонтан, символизиращ два от елементите на Фън Шуй - вода и дърво.

Банята - най-лошото място за Фън Шуй

Известното китайско учение вярва, че водата е символ на благоденствие, а банята е мястото, от което тя си “тръгва” от дома. Има ли как да активираме енергията Чи дори там? Начините, по които можем да повишим вибрациите, са няколко. Важно е да осигурите много светлина - изкуствена и естествена. Ароматните свещи и соли също са елементи, които са задължителни за банята, заедно с тъмнолюбивите растения. Винаги, когато излизате от помещението, се уверявайте, че сте затворили вратата му, както и капака на тоалетната, за да не ”изтича” богатството на дома ви от там.

Най-важната част от дома

Както сами може да се досетите, най-важното място за Фън Шуй е спалнята. Това е най-големият източник на енергия за членовете на семейството. Позицията на леглото ви е от изключително значение за вашето щастие. То трябва да бъде опряно до стената, но никога в ъгъла, за да не се чувства някой от партньорите в капан. Най-доброто място е в центъра на стаята, заобиколено от останалите мебели, без да бъде насочено към вратата. Спалнята е мястото ви за релакс и презареждане, именно заради това не се препоръчва в помещението да има каквато и да е техника - компютри, телевизори, телефони, дори книги. Те прекъсват циркулацията на енергия и мога да имат разрушителен ефект върху съня ви.

Още няколко Фън Шуй идеи

След като сте подредили мебелите и декорациите по правилния начин е важно често да почиствате и подреждате всичко, за да не губите Чи енергията. Уверете се, че вратите и чекмеджетата са в добра кондиция и не скърцат, а на входната ви врата са изписани вашите имена и номера на жилището, за да може щастието да ви намери лесно. И не на последно място, внесете светлина във всяко кътче на дома си. Светлината е живот, тя ни помага да сме по-щастливи, по-жизнени и по-здрави. Пуснете я в дома си и душата си!

Ако вярвате, че хармонията и балансът у вас могат да дойдат от външния ви свят, то философията на Фън Шуй може да ви помогне по пътя към зареждане с добра енергия и позитивизъм. Друг интересен похват е японският метод КонМари, за който можете да прочетете  малко повече тук. Независимо от начина, по който изберете да подредите дома си, не забравяйте, че най-важни са удобството и уюта на една стая и желанието, с което ще се прибирате вкъщи при любимите си хора!