Търсене на продукти

КонМари или как да подредим дома си в 5 стъпки

Намери място за себе си!

КонМари или как да подредим дома си в 5 стъпки

Как бихте довършили изречението - “Домът е там, където…”? Веднъж създали своя дом, ние несъмнено оставяме собствения си почерк - за едни това са рафтовете с книги, за други - цветята на терасата или картините на любим автор. Често нашето присъствие се усеща именно чрез предметите ни, но къде измежду тях всъщност се намирате вие? В забързания си начин на живот затрупваме шкафовете, килерите и закачалките си с безброй ненужни вещи. Знаем, че тогава на помощ идва пролетното почистване, но си представете какво би било, ако си спестим и него и просто обитаваме своя “храм” минималистично.

Постигането на вътрешен баланс и живот в хармония със заобикалящото ни е основен стремеж на японския консултант по дизайн и реорганизиране на жилищни пространства - Мари Кондо. Тя е автор на книгата “Магията на подреждането” , която дава примери за фундаментално реорганизиране на дома с минимални усилия и осезаеми резултати.

В основата на японския метод КонМари не стои разчистването стая по стая, вместо това се залага на подреждането по категории. Основно правило в тази философия е да благодарите на всеки предмет, влязъл в живота ви, и да се сбогувате с него, след като вече не ви служи.

В долните редове ще намерите пет основни принципа на изкуството за хармоничен дом.

1. Разделете се с непотребните вещи

Нерядко се случва да разтребваме дома из основи, преместваме предмети от рафт на рафт, разместваме мебели, чудим се кое по-напред да приберем. Истината е, че никога не успяваме да освободим място, решението си остава временно - докато не дойде пак момента на голямото чистене. Ето защо Мари Кондо ни съветва да се разделяме с онези неща, които вече не ни влизат в употреба.

2. Снимайте дома си и си съставете план

Ако сте от хората, които трудно намират мотивация, или пък се случва да оставяте нещата недовършени (няма страшно и на нас ни се случва), този подход е идеален за вас. Помислете добре как си представяте дома си и съставете съвсем обикновен и лесно изпълним план за действие. Снимката ще ви е необходима за моментите, в които сте на прага да се откажете. Точно тогава трябва да я погледнете, за да видите колко далеч всъщност сте стигнали. Кажете си тихичко - “Браво!” и продължете с промяната.

3. Сортирайте вещите си

Изкуство и практичност рядко се срещат на едно място, но не и в случая на КонМари. Отличаваща характеристика за този метод е разделянето и организирането на всички вещи по категории. Предлагаме ви да съберете всичко еднотипно на едно място и да започнете подреждането. Ако ще подреждате банята си, например, съберете всички хавлии и кърпи, а след това започнете да сгъвате и сортирате от най-големите към най-малките. Когато се наредили хавлиите за тяло, тези за коса и накрая - кърпите за ръце, може да преминете към всички продукти за тяло. Ако подреждате обувки или дрехи, е много важно да не се оставяте на малкото дяволче на рамото си, което нашепва: “Може би някой път ще го нося…” Всъщност тези бъдещи времена почти никога не се случват. Не на последно място - следвайте собствена последователност, но бъдете стриктни.

И един съвет от нас - оставете разчистването на сантименталните вещи накрая, с тях винаги е трудно.

4. Нещо ви носи радост - запазете го

По време на целия ритуал по разчистване, мисълта, която ще ви води, е “Носи ли ми щастие това?”. Всеки път щом отговаряте положително, тази вещ остава. Ако отговорът е отрицателен - хвърляте (разделно, разбира се). Предметите, които ни носят щастие обикновено са онези, които използваме често, практични са и улесняват живота ни. От друга страна седят онези предмети, към които сме равнодушни и може би пазим само от носталгия - тях задържаме за момент в ръце, благодарим им за работата, която са ни свършили във времето, и се разделяме с тях. След тези няколко стъпки освен че домът ви е чист и подреден, самите вие ще се усетите емоционално освободени и някак по-леки.

5. Мислете за вещите си не като “малко”, а като “достатъчно”

В своята книга Мари Кондо казва, че веднъж щом преминете изцяло през този тип разтребване - на физическо и духовно ниво, ще започнете   да подбирате правилно само наистина необходими предмети, за които от своя страна ще намерите и перфектното място в своя дом. Когато кажете “довиждане” на всичко ненужно, ви остава само да сгънете останалото и да го приберете.

КонМари е метод, помогнал за промяната на много животи. И ако това е, от което имате и вие нужда, знайте, че сте на едно подреждане от целта! Оставете място в дома си за себе си, за новите емоции и всичко, което ви предстои.