Търсене на продукти

Превърнете градския балкон в любимо място за релакс

Ако има нещо сигурно тази година - то е, че преоткрихме балконите и терасите на собствените си жилища

Превърнете градския балкон в любимо място за релакс

Ако има нещо сигурно тази година - то е, че преоткрихме балконите и терасите на собствените си жилища.

Да имаш кътче за уединение и едновременно с това да се наслаждаваш на топлите дни е истински лукс в града, още повече - когато живееш в апартамент. Ето защо рано или късно всеки от нас намира сили и вдъхновение дълбоко в себе си, за да се справи с малкото си балконче или по-голямата тераса. Ако вие сте от хората, които все още се страхуват или пък имат нужда от нови свежи идеи, следващите редове са за вас.

Истината е, че проектирането на балкона само звучи сложно. Е, малко повече е от изнасяне на стол и маса, но ние сме насреща именно затова. Постарахме се да синтезираме най-важното за пространствата, креативността и функционалностите. Надяваме се, че в края на тази статия ще се чувствате като ентусиазирани дизайнери и професионалисти с усещане на истински естети!  

Как да проектирате балкона на своя апартамент?

Разбира се, че това е въпрос на личен вкус и светоглед, но има само няколко хитринки, с които можете да пренесете дизайна на своя балкон на следващо ниво. Докато съставяте своя план, имайте предвид следните моменти:

Разчистване и освежаване

За много от нас балкона на апартамента се превръща в малък склад за ненужни вещи, за такива, които използваме рядко и за онези, с които просто не искаме да се разделим. Сигурни сме, че докато простирате поне малко ви е яд, че не пиете сутрешното си кафе там. Затова бързаме да ви припомним за философията КонМари, с която сме ви запознавали преди. Уверени сме, че ще свършите чудесна работа, когато си поставите крайна цел и междувременно благодарите на всичко, което някога е било част от живота ви, но е време да престане да живее собствен такъв на терасата ви.

Ако след основното почистване пространството се нуждае от освежаване, не се колебайте. Светлите пастелни цветове са добро решение за всяка тераса. А ако сте фен на цветята и не ви се пребоядисват стени на всяка 1-2 години, може да се доверите на пълзящи растения.

Пропорциите

След като вече уверено сте направили първата крачка е важно да си дадете ясна представа за пространството, с което разполагате. В малките помещения пропорцията е важна. Уверете се, че мебелите ви са подходящо оразмерени за вашия балкон. Един съвет от нас - по-тънките мебели се вписват най-добре, когато работите с малка квадратура. Също така може да използвате и мебели с нестандартни форми. А в случай че сте късметлии с голяма тераса, не се оставяйте на порива ви за много вещи, за съжаление това не е лятната ви вила.

Тесният балкон не означава непременно и скучен. Възползвайте се от височината му като разположите рафтовете и саксиите си по прилежащите му стени.

Слоеве, текстури и цветове

Наслояването на материи и цветове е нещо, за което рядко се сещаме, но истината е, че е перфектният завършек на всеки дизайн. На балкона си също можете да направите това, като включите разнообразие от текстил. Помислете за добавяне на килим на открито, той внася усещане за дълбочина, уют и щипка премерена претенциозност. Отново в зависимост от мястото, с което разполагате, може да разхвърляте пъстри възглавнички, но за нашата цел е достатъчно да са само две в различен цвят. Не забравяйте за небрежно преметнато тънко одеяло за вечерите с вино в ръка.

Осветлението

Осветлението е изключително важен елемент, за да вкарате домашната атмосфера във всяко пространство. Може да разчитате на постоянно ярко осветление, с изнесена лампа, а може да експериментирате с меката светлина на дълготрайни свещи, които няма да съберат всички комари на света около вас. Вариантът с хартиените фенери пък е бюджетна идея, с която да си осигурите светлина вечер и шарен балкон през деня.

Мебели и аксесоари

Стараем се да мислим за балкона като за красиво бягство за вас или семейството ви, но и да бъдем практични. Ето защо смятаме, че е редно да избирате мебели с повече функции. Направете си пейка от шкаф или такава с пространство, в която може да поберете куфарче с инструменти или други домакински потреби, които не използвате ежедневно. Потопете се в модерния бохемски стил като използвате палети, от които да изобретите стол или маса, това е подходящ начин да не изневерявате на рециклирането.

Чувствайте се свободни да мислите нестандартно, когато става въпрос за сядане. Може да окачите плетен стол - люлка, който да прибирате, когато е необходимо или да използвате столове със сгъваеми механизми, които може да използвате вън и вътре. Мебелите от ратан или корк също са изключително лесни за пренасяне и съхранение.

И тъй като не можем да избегнем част от складирането и все някоя стълба ще се появи от някъде, ви съветваме да не спирате въображението си - подредете слънцелюбивите си цветя върху нея, оставете там книгата, която четете в момента, или внесете морско усещане с няколко по-големи миди.  

И един въпрос към по-смелите собственици на остъклена тераса. Обмисляли ли сте лятна спалня?

Има безброй начини да използвате личния си стил, за да създадете зашеметяващ балкон, без значение колко голям или малък е той. Надяваме се, че сме погъделичкали твореца у вас и този уикенд ще намерите малко време за балкона и себе си.