Търсене на продукти

Как да усвоите правилно всяко кътче от своя (малък) хол?

Само с няколко съвета ще успеете да проектирате перфектната малка всекидневна

Как да усвоите правилно всяко кътче от своя (малък) хол?

Може би за много от вас всекидневната е най-важната стая у дома. Тя е отражение на вкуса ви, на начина ви на живот, дори на това кои сте самите вие. Но понякога се случва холът ви да е по-малък от светогледа ви и затова трябва да откриете вариант, в който да не се чувствате ограничени.

Креативността ви е по-голяма от квадратурата? Чудесно, значи само с няколко съвета ще успеете да проектирате перфектната малка всекидневна! Има милион начини да се възползвате максимално от минимално пространство. И тъй като там ще прекарате часове наред, то определено си струва да инвестирате известно време, за да го направите най-добрия за себе си. Независимо дали искате впечатляваща мултимедия, или пък богата библиотека, ще се постараем да ви помогнем да извлечете максимума от бъдещата ви любимата стая.

Преди да започнете, помнете - не всичко ще пасне във всекидневната ви, важно е тя да пасва на вас.

Измерете стаята

Измерването на пространството е задължително и ви съветваме да е първото нещо, което да направите. Размерите на вашата всекидневна могат бързо да ви откажат от идеите ви, така че е редно да определите границите, с които ще работите в началото на “дизайнерската игра”.

Все повече домове са проектирани с отворено оформление, което може да означава, че холът и кухнята ще са практически на едно място. Затова е важно да си отговорите на няколко въпроса. Ще искате ли маса за хранене? Планирате ли да ядете на дивана? Искате ли повече място за игра с кучето? Подобни въпроси ще изкачат през цялото време и е добре да обвържете отговорите с ясни мерки. Може да използвате приложения, предназначени да измерват вашето пространство или пък да заложите на голям лист хартия, рулетка и молив, а граферът ще ви помогне по-късно да обособите местата на бъдещите ви мебели.

Когато планирате оформление, всеки сантиметър има значение. Той определя какви мебели можете да използвате и как ще работи пространството. 10-15 сантиметра може да се окажат разликата между това да се чувствате комфортно и да се чувствате пренаселено.

Подробното опознаване на хола ви ще ви помогне да разработите стратегическо оформление на вашите мебели. Преди да започнете да пазарувате, определете как ще използвате стаята, за да можете да оптимизирате бюджета си.

Обмислете разходите си

Тъй като всекидневните обикновено са многоцелеви стаи, добре е да определите основните си приложения на пространството.

Независимо дали сте фенове на видео игрите, или никой не може да ви бие на настолни, дали предпочитате да си почивате с книга в ръка, или винаги имате гости, едно нещо винаги ще бъде най-важно за вашия хол - къде ще седнете.

Инвестирайте в едно по-голямо перо - диванът. Добрият диван може да бъде с вас цял живот, освен това винаги може да бъде реставриран, ако е остарял или ви е следвал при местенето от жилище в жилище. Защо си струва? Помислете за това като за цената за всеки час, който прекарвате седнали на него или сте сгушени, гледайки любим сериал. Достатъчно е да сменяте възглавничките, според настроенията и вкуса си, за да изглежда диванът ви като нов.

Докато качественият диван може да е очевиден избор, опитайте се да помислите кое би било другото най-важно за вас във вашата всекидневна. Какви други артикули ще бъдат голяма част от бюджета ви, но ще ви накарат да се чувствате на мястото си. Винаги подреждайте приоритетите си от най-важното (и скъпо) към по-маловажните и допълнителни домашни потреби.

Представете си, че имате перфектен съботен следобед във вашата всекидневна. Какво правите? Гледате футбол с най-близките си приятели? Това ще изисква по-скъпа звукова система от постелка за йога, например.

Бъдете практични - избирайте онова, от което абсолютно имате нужда, а не онова, което ви изкушава да притежавате. В края на деня ще живеете със собствения си избор - най-сладките завивки и лампички, или още два сгъваеми стола, за моментите с цялото семейство.

Оптимизирайте пространството

След като знаете с колко място разполагате и сте определили обзавеждането си, е време да работите върху оформлението на вашата всекидневна. Изберете фокусната точка на хола си и започнете работа оттам. Това може да бъде вашият телевизор или камина.

След като имате своя фокусна точка, обърнете внимание и на всички потенциални проблемни точки във вашия хол. Прегледайте измерванията си - помислете за пространството, което губите, когато вратата в стаята се отвори, оставете достатъчно място между мебелите си, както и между дивана и телевизора си. Знаейки всички тези елементи от първостепенно значение, ще извлечете максимума от своята всекидневна.

Отбелязваме с кратки точки как успешно може да оптимизирате едно малко пространство:

  • Оставете по-широка пътека в стаята, вместо да преминавате между всяка мебел от единия до другия край
  • Подредете през 2-3 крачки мебелите, между които трябва да минавате
  • Масичката ви за кафе трябва да е на около 45 сантиметра от дивана и на около 35 сантиметра от фотьойлите
  • Столовете около масата имат нужда от 50 сантиметра разстояние, за да седят хората удобно
  • Идеалното разположение на килима е между 25 и 50 сантиметра от стените

Светлината е друг чудесен начин да накарате една малка всекидневна да изглежда голяма. Полагането на различни източници на светлина на различни нива (т.е. светлина на тавана, настолни лампи, подови лампи) помага да се създаде дълбочина и атмосфера в малки или големи пространства. Цветната температура на светлината също оказва голяма разлика. Изберете меки светлини за топлите уютни помещения като дневни и спални, а за функционалните пространства, като кухни и бани, ви съветваме да използвате крушки с бяла или дневна светлина.

Внимавайте къде са разположени и контактите ви, тъй като това ще диктува къде гледате “Приятели” и къде зареждате телефона си. Ако ви липсва естествена светлина, ще искате и тези контакти да помагат с някои лампи.

От вас зависи, ако искате стаята да се усеща широка и проветрива, или уютна и топла, и това определено ще повлияе на начина, по който развивате оформлението на хола си. Тук идва забавната част ...

Задайте настроението на своя хол

Можете да увеличите пространството си с малко креативност и внимателно планиране на интериорния дизайн.

Цветовата палитра е чудесно място за начало. Може би искате да придадете на стаята спокойно, релаксиращо усещане, така че планирате да се придържате към по-хладни цветове. Или може би искате да използвате част от мароканското вдъхновение, което ви държи през цялата година.

Чикагският дизайнер Самър Торнтън е известна със своите смели и цветни дизайни и съветва следното:  „Проектирайте безстрашно и дерзайте. Плахият дизайн е най-лошият. Трябва да имате визия и да се ангажирате изцяло. "

От друга страна не ви трябват интензивни текстури или шарки, за да сте сигурни, че холът ви няма „плах дизайн.“ Стените като от галерия са чудесен начин да смесвате снимки на хора и места, които обичате, с произведения на изкуството. С малко стратегическо мислене, няколко “парченца” на стената всъщност могат да направят пространството да изглежда по-високо и по-просторно.

Независимо дали искате вашата всекидневна да изразява минимализъм или изобилие, съобразявайки своето настроение с това на стаята, ще създадете красиво пространство, където ще се насладите на престоя си.

Дори след деня на преместването или когато приключи ремонтът в хола, не се колебайте да продължите да допълвате интериора си. В крайна сметка, докато самите вие се развивате, стилът ви може би също се променя. Всичко, от което се нуждаете, е малко фантазия, за да направите от малкия хол голям хит! Е… чувствате ли се уютно у дома вече?