Търсене на продукти

Нашите съвети за зелен офис

Можем да се погрижим за природата и докато сме на работа в офиса

4 съвета за зелен офис

Предстои ни плавно завръщане в офиса и срещи с колегите. През последните месеци сякаш планетата ни малко си почина от нас и ни се струва добра идея да ви предложим как да продължим да мислим за Земята, дори докато работим.

В следващите редове ще намерите 4 бързи съвета за зелен офисен живот, който не ви коства нищо, а допринася толкова много.

Дигитализирайте и ограничете използването на хартия

Абонирайте се за дигиталните версии на списанията и нюзлетърите, които получавате ежеседмично в офиса. Освен това, днес вече всички можем да получаваме сметките си по мейл, както и да ги плащаме онлайн или през мобилни приложения.

Водете записките си и се придържайте към дневния си график в дигитален планер, лесна таблица или календар с бележки на компютъра си.

Често се налага да принтираме документи, но дори и за това има природосъобразно решение - просто използвайте рециклирана копирна хартия. В случаите, в които не принтирате официални документи, може да принтирате върху “гърбовете” на вече ползвани листа.

Само се замислете, че колкото по-малко хартия използваме в ежедневието си, толкова по-зелено ще бъде около нас.

Хидратирайте се умно

Заменете пластмасовите бутилки и чаши със съдове за многократна употреба. Сигурни сме, че служителите ви биха се зарадвали на персонализирани стъклени бутилки и чаши, с които да започват деня си с ароматно кафе или топъл чай.

Ако сградата няма подходяща канализация или по някаква причина не сте доволни от качеството на водата, може да използвате машина с филтър, който да я пречиства. Десетлитровите туби с минерална вода са повече пластама, повече разходи, а и прекомерното приемане на силно минерализирана вода.

Използвайте рециклирани филтри за кафе машината си или още по-добре - заменете я с машина без филтър. А, ако всички в офиса сте привърженици на хубавото кафе, защо да не съчетаете тази страст и с компостирането, което да помогне на офисните растения?

Изключете от контакта

Винаги сме съветвали изключването от контакта на уреди, които не ползвате в момента, както и на всякакви USB устройства. Организирайки офиса си за гъвкава и мобилна работна обстановка, така че вашите служители да работят на лаптопи, то със сигурност е важно те да не седят постоянно включени в контакта - освен че използвате ненужно повече електроенергия, така разреждате батерията на преносимия компютър.

Обожаваме скрийнсейвърите със снимки от екзотични места, топли камини или вдъхновяващи цитати, но трябва да имате предвид, че те също са енергоемки. Ето защо препоръчваме да настроите sleep mode на компютрите, който да се включва автоматично до 5 минути, след като не го използвате.

Същото важи и за вечно светещите крушки - в санитарни помещения и коридори, например. Далеч по-приятно е във всички помещения да влиза дневна светлина, но когато това не е възможно, може просто да боядисате стените в светли цветове и в същото време да използвате LED светлини.

Отопление с мисъл

Редно е да поддържате константна температура в офиса, която да е с минимална разлика от 3 градуса при точките за затопляне и охлаждане, за да се избегне честото пускане и спиране на отоплителната система. Съветваме ви да уплътните добре вратите и прозорците, така ще минимизирате загубата на топлина в стаите.

Поставянето на фокус върху ефективното потребление на енергия помага за намаляване на разходите и опазване на ресурсите и околната среда. Viessmann предлага широкообхватни системни решения, които осигуряват икономически изгодно снабдяване с наситена пара до 120 тона на час, топлинна енергия до 120 MW, хладилна енергия до 2 MW и електроенергия до 50 MW.

И последно от нас - грижете се за работното си място, мислете за природата и рециклирайте!