Търсене на продукти

5 природосъобразни начина да спестите пари от сметките си у дома

Aко искате да запазите парите в сметката си, както и планетата за бъдещите поколения, ви даваме 5 ефективни начина да намалите битовите сметки.

5 природосъобразни начина да спестите пари от сметките си у дома

Средно семействата в България харчат 1.800 лева годишно за сметки за комунални услуги, според Националния статистически институт. Ако работите от вкъщи през последните месеци, можете да очаквате това число да се покачи значително. От използването на интернет и осветлението, до работата на климатика ви през целия ден, всичко това се натрупва.

Как да спестите? Избираме да ви покажем положителния лайт мотив - някои от най-ефективните начини да намалите сметките си също са и енергийно ефективни. Така че, макар да търсите намаляване на разходите, вероятно ще допринесете и за опазването на нашата планета.

С радост забелязваме, че зелените домове са все по-чест приоритет на голяма част от домакинствата у нас. Така че, ако искате да запазите парите в сметката си, както и планетата за бъдещите поколения, ви даваме 5 ефективни начина да намалите битовите сметки.

1. Засаждане на дървета за сянка

Винаги са ни казвали, че трябва да засадим поне едно дърво в живота си. Чудили ли сте се защо? Ние вярваме, че освен грижата за природата, засаждането на дървета може да намали сметката ви за електричество. Сянката от дървета, засадени от южната или западната страна на къщата ви, всъщност охлажда дома ви. Това улеснява поддържането на комфортен климат на закрито в слънчеви дни, което намалява нуждата да ползвате електрическа енергия. Природата е перфектно създаден организъм, който работи в наша полза - например, през зимата листата падат и така короните на дърветата не спират зимното слънце, а дома ви се радва на естествена светлина и по-топли и уютни дни, разбира се до малко по-рано. А когато става въпрос за големия град - дърветата успешно намаляват количеството въглерод в атмосферата, абсорбират озона, който е мощен парников газ и редуцират естествено топлината през лятото, например.

2. Купете нови уреди, особено ако вашите са на повече от 10 години

Защо да сменяте нещо, което работи? Това би бил риторичен въпрос за повечето неща, но не и когато си говорим за електрически уреди. Един 20-годишен хладилник или климатик може да харчат десетки левове годишно поради ниската си ефективност, стареенето на частите, неизправните контролиращи устройства, лошите уплътнения и други остарели функции. Купуването на нови уреди може да е скъпо, но ще спестите пари от сметките ви за електричество в дългосрочен план.

3. Превключете към енергийно ефективни крушки

И преди сме говорили за осветлението и крушките като част от  природосъобразния дом. Едно от най-лесните неща, които можете да направите, за да намалите сметката си за електричество, е да изключите електрическите си крушки.

Затова опитайте да замените крушките с нажежаема жичка с ефективни LED алтернативи. Халогенните, компактни флуоресцентни (CFL) или светодиоди (LED) вече са достатъчно евтини, че веднага да започнете спестяването на пари, докато намалявате и   въглеродните емисии.

4. Вземете интелигентна отоплителна инсталация

Когато дърветата не регулират достатъчно температурата на вашия дом, интелигентните технологии са друг прост начин да спестите пари от сметките си за отопление и охлаждане. До 50 процента от общата ви електроенергия идва от отопление и охлаждане на вашия дом.

Решението? Управлявайте ефективно отоплителната система дистанционно по интернет. Например, ако ползвате газов котел или термопомпа, закупете си  Vitoconnect. Комуникационният модул, който осъществява връзката между отоплителния уред и приложението - предпоставка за управлението на вашата отоплителна инсталация със смартфон или таблет, както и за дистанционен мониторинг от страна на избраната от вас сервизна фирма. Vitoconnect се свързва директно с управлението на котела или термопомпата посредством кабел. Така си осигурявате   по-висок комфорт, като същевременно пестите и енергия.

5. Помислете за слънчевата енергия

Опитайте да добавите слънчева енергия към вашия дом. Можете да използвате соларен панел като част от отоплителната система за загряване на топла вода или да направите значителна инвестиция в панели за цели слънчеви покриви.

В крайна сметка количеството пари, което спестявате от слънчевата енергия зависи от това къде живеете, тъй като разходите за електроенергия и количеството реално оползотворена слънчева енергия варират.

Мощният плосък селективен колектор  Vitosol 100-FM  е идеалното допълнение за всяка отоплителна инсталация, тъй като те пасват на всяко индивидуално изискване. Средногодишно слънчевите колектори произвеждат до 60 процента от енергията, необходима за подгряване на топла вода, а могат да се използват и за подпомагане на отоплението. В комбинация с кондензен котел, благодарение на слънчевата енергия, може да се спести дори до една трета от необходимата годишна енергия за отопление и топла вода.

Всички искаме да намерим начини да бъдем по-добри към околната среда, но един от водещите стимули, който мотивира собствениците на жилища да приемат енергийно ефективни решения, си остава спестяването на пари.

Сам по себе си един съвет може да не се отрази на сметките ви. Но с няколко промени комбинираните спестявания със сигурност ще окажат положително влияние върху портфейла ви и нашата планета.