Търсене на продукти

Кратък чеклист за всеки новодомец

Местенето в нов дом може да е истинско приключение. В следващите редове ви напомняме за довършителните стъпки, с които новото място да се превърне в истински дом.

Кратък чеклист за всеки новодомец

Местенето в нов дом може да е истинско приключение и се обзалагаме, че на финалната права сте на финала и на силите си. Малко преди да отпратите момчетата, които ви помогнаха с мебелите, и да отворите шампанското, има още няколко неща, за които да помислите. Но спокойно, това е веселата част!

Истината е, че още не е време за отпускане. В следващите редове ви напомняме за довършителните стъпки, с които новото място да се превърне в истински дом - от смяната на ключалките, през разопаковането до забавните направи-си-сам моменти.

Да се залавяме!

Сигурността преди всичко

Осигуряването на дома винаги е приоритет номер едно. Освен ако не се местите в напълно ново жилище, то със сигурност първата ви работа е да смените ключалките на вратите. Може би ключовете, които предишните собственици са ви дали, не са единственият комплект, който съществува. Помислете за моментите, в които страшно бързате и затваряте вратата, а сте оставили ключа вътре. Какво правите тогава? Често срещана идея е да скриете ключ под изтривалката си, но не ви съветваме да го правите. Оставете чифт ключове в добър приятел, който живее наблизо, а на по-късен етап - в близък съсед.   Какъвто и да е случаят, бъдете подготвени!

Преместването е един от най-добрите моменти да наблегнете на домашната сигурност. Ако вече имате подобна система или сте обвързани с договор, не забравяйте да се обадите на вашия доставчик или да актуализирате информацията си онлайн. Умните или домашни системи за сигурност са чудесна опция за наематели и собственици на жилища, които искат повече гъвкавост, така че отделете време за пазаруване, ако избирате първата си система за домашна сигурност.

Запомнете къде е разположено електрическото табло. В случай че прекъсне захранването, не бихте искали да го търсите в тъмното. При авария бъдете сигурни, че знаете кой прекъсвач за кое разделение на електрическата система отговаря, за да възстановите правилното и безопасно захранването.

Ако разполагате с такива, проверете уредите за отопление и охлаждане, изолация и канали. Ако прецените, че са необходими ремонти или подмяна, свържете се с техници възможно най-бързо. Въпреки че е голямо занимание, това е стойностна инвестиция!

Огледайте къщата

Разбира се, вероятно вече сте виждали новия си дом десетки пъти. Но след като получите ключовете и официално се преместите, ще искате да се разхождате и да оглеждате къщата отново. Направете снимка на всяка стая, за да документирате неочаквани изненади. Във вълнението си може да сте подминали течащ кран за баня или напукана врата.

Докато къщата все още е празна, измерете стаите, за да планирате как ще подредите вашите мебели, така ще можете и бързо и лесно да разположите дивана и масата, например. Малко ред в оформлението може да направи кашата на кутиите да изглежда далеч не толкова страшна. И още един съвет от нас - номерирайте всеки кашон с пореден номер и дестинация. Например: „1 кухня“, „2 баня“, „3 всекидневна“, „4 спалня“ и т.н. Когато стигнете в новия си дом, проверката на всяко номерирано поле ще ви помогне да потвърдите, че нищо не липсва, а и вещите ще отидат директно в правилната стая.

Осигурете си основни почистващи препарати за бърза дезинфекция. Хубаво е да почистите банята и кухнята на новия си дом преди да разопаковате.

Разопаковайте

Някои хора в крайна сметка ще разопаковат всичко, което притежават още в първия си ден. За други, обаче, преместването е бавно пътешествие от стая в стая. Независимо от вашия подход, планът винаги помага.

Както по-горе вече ви написахме - описвайки кашоните и пликовете при опаковането им, улеснявате работата си при разопаковане. Използвайте списък, за да проверите отново дали всичките ви кутии са пристигнали безопасно при местенето. Оставете несъществените предмети за последно и вместо това започнете с разопаковането на онова, което ще ви трябва през първите 48 часа.

Подсказка: подгответе кухнята си по-рано - за апетита няма неподходящо време и ви гарантираме, че ще се отключи, докато разопаковате вещите си.

Предвидете финанси за поддръжка на дома

Първата година като нов собственик на жилище може да бъде шокираща. Проучете колко пари ще ви трябват за поддръжка и ремонт. Различни специалисти в областта препоръчват да се отделят два до пет процента от продажната цена на жилището, които ще ви служат за поддръжка. Разбира се, ако продължавате да поддържате контролния списък и в бъдеще, със сигурност ще се чувствате по-уверени и по-рядко ще се сблъсквате с лоши и скъпи изненади. За съжаление (както всички знаем твърде добре) бъдещето е трудно да се предвиди, така че запазването на допълнителен спестовен фонд за спешен ремонт е чудесна идея.

Отделете време за “Направи си сам”

Може вече да сте запазили куп дизайнерски хрумки в Pinterest в движение, но вече разопаковахте - време е наистина да помислите как да превърнете къщата си в дом. Това е вашият шанс да се развихрите. Независимо дали разполагате с малка всекидневна или огромна трапезария, има безкрайни трикове, за да оползотворите максимално пространството си. Ние също вече сме писали за  това.

Намерете местните златни находки

Това е дълъг процес, но разпитайте новите си съседи и познати от квартала или града за местния хранителен магазин. Попитайте кой плод и зеленчук е най-качествен и продуктите са свежи и на достъпни цени. Разберете къде са аптеките и денонощните магазини, както и откъде може да си взимате кафе сутрин. Ами ако наоколо има разкошен малък ресторант, където да си подарявате малки бягства от домакинската работа в събота вечер?

Разпитайте и с какво се гордеят местните - скоро ще дойдат гости и ще трябва да сте подготвени с историите на вашето ново местенце.

Организирайте новодомско парти

Последно, но не на последно място в списъка ни - очакваме да ни поканите на новодомско си парти! След като приключите с разопаковането, спестете цялата си останала енергия за този ден. Определянето на дата за провеждане на партито също е още един стимул за крайния срок, в който трябва да сте готови. Често новодомците се вторачват върху миниатюрни подобрения и постоянни ремонти, вместо да отпразнуват упоритата си работа. Не правете тази грешка. Повярвайте ни, ще имате достатъчно време в новия си дом, което да вложите в работа. Вместо това поканете най-близките си семейни приятели и колеги и започнете да създавате спомени!