Търсене на продукти

Детска стая: 6 устойчиви и приказни идеи за обзавеждане

Тази статия е за всички бъдещи и настоящи родители, които са изправени пред нелеката задача да създадат устойчива и приказна детска стая.

Детска стая: 6 устойчиви и приказни идеи за обзавеждане

Коя е първата стая във вашия дом, която ви идва на ум що се отнася до устойчивост във времето? Най-вероятно не е детската стая. И въпреки това, ако можем да създадем пространството на нашите деца по-безопасно и устойчиво, като запазим визията на стаята красива и приказна - то тогава мисията “детска стая” би била изпълнена успешно. Тази статия е за всички бъдещи и настоящи родители, които са изправени пред нелеката задача да създадат устойчива и приказна детска стая. Няма страшно, ние имаме 6 полезни и креативни идеи, които да ви помогнат.

1. Инвестирайте в мебели, подходящи за всякакви възрасти

Да изберете подходящи и устойчиви на времето мебели е смислен и умен подход. Има голям избор от мебели, които могат да бъдат адаптирани към променящите се нужди на вашето дете. Например адаптивни и трансформиращи се креватчета, които са подходящи както за малки деца, така и за големи. Осигурявайки комфортно и устойчиво място за спане за години напред. По подобен начин регулируемите бюра могат да се повдигат и спускат, докато детето ви расте - нека и мебелите в детската стая растат заедно с тях.

2. Изберете естествени материали

Някои мебели просто са по-добри за планетата от други. Когато обзаведате детската стая търсете материали като бамбук, органичен памук и рециклирана пластмаса. Тези материали не само са екологични, но издръжливи и дълготрайни. Например, можете да изберете бамбуков паркет или коркови стенни облицовки, като и двете са устойчиви и лесни за почистване. Спалното бельо от органичен памук е друга чудесна възможност, тъй като е нежно към кожата на вашето дете и не съдържа вредни химикали. Можете също така да потърсите мебели, направени от регенерирани или рецеклирани материали. Или просто да използвате стар шкаф и да го пребоядисате.

3.   Преработвайте стари мебели

Друга устойчива идея за обзавеждане на детската стая на вашето дете е да използвате преработени или рециклирани мебели. Това не само е по-екологичен вариант от закупуването на нови мебели, но също така може да придаде уникален характер и чар на   детската стая на вашето дете. Например, можете да превърнете стар скрин в цветен рафт за книги или да използвате стара дървена стълба като забавно и различно решение за съхраняване на книжки и детски играчки. Ако пък искате да изпъкнете със стил и тенденции, може да почерпите вдъхновение от Топ 7 тенденции в интериорния дизайн през 2023.

4. Помислете за играчките и аксесоарите в стаята

Освен да инвестирате в устойчиви мебели за детската стая на вашето дете, можете също да помислите за закупуване на играчки и аксесоари, които да се запазят с времето. Търсете играчки, направени от естествени материали като дърво или бамбук. Можете също така да намерите екологични килими, направени от естествени влакна като юта, вълна или рециклирани материали.

5. Използвайте естествени бои и стенни облицовки

Друг начин за създаване на устойчива и приказна детска стая е използването на естествени бои и стенни облицовки. Конвенционалните бои и тапети могат да отделят вредни химикали във въздуха, но естествените варианти като тебеширена боя или млечна са нетоксични и са направени от естествени съставки. Можете също така да използвате устойчиви стенни покрития, направени от естествени материали като трева, корк или бамбук.  

6. Създайте приказна обстановка

Всички знаем колко е важно малчуганите да растат с въображение, да се чувстват окрилени и да вярват във вълшебства! Детската стая е чудесна възможност и за вас да върнете времето назад и да развихрите въображението си. Помислете за любимите цветове на вашето дете или пък за героите, на които подражава. Опитайте се да включите цветовете, елементите и аксесоарите, които напомнят на любимата им приказка или просто карат децата ви да се чувстват щастливи в своята стая.

Детската стая не трябва да бъде скъпа или трудна задача. Мислете като децата - малко цвят, нотка приказност и много обич със сигурност ще сътворят перфектната стая. Разбира се, избирайте разумно и осъзнато вашето обзавеждане, опитайте се да преработите стари мебели, като им дадете нов живот. Насочете вниманието си към екологични и устойчиви на времето материали. Учете и възпитавайте детето си на уважение, любов към природата и заобикалящата ни среда.