Търсене на продукти

Как да превърнем двора в любимо кътче през лятото?

Как да превърнем двора в любимо кътче през лятото? Няколко съвета от нас как да превърнете двора в красиво лятно кътче.

Как да превърнем двора в любимо кътче през лятото?

Лятото наближава, а това означава само едно - вкусно хапване на двора с любимите хора, излежаване на прохладна сянка, забавление с най-малките членове на семейството и време за отдих след дълга и тежка работна седмица.  За да бъде всичко това реалност обаче, първо е важно да се заемем с двора и да го превърнем в едно красиво лятно кътче, на което да се наслаждаваме през предстоящите месеци. Днес ще ви дадем няколко съвета как да го направите. Ето и за какво ще си говорим:  

  • С каква цел ще използвате двора?  
  • Колко важна е оградата?  
  • Помислете за алеите.
  • Какви растения да изберете?  
  • Важно е да отделите зона за отдих.
  • Хапването е важно - барбекю или лятна кухня?

С каква цел ще използвате двора?

Дворът може да има много предназначения. Зависи дали е у дома или на вилата, която използвате само в определени дни от лятото. Ако целта ви е да имате уют, спокойствие и да се отдавате на пълноценна почивка през уикендите, то ви съветваме да не залагате на прекалено сложен дизайн на двора и трудни за отглеждане и поддържане растения. Заложете на многогодишни растения, които издържат без поливане, не се нуждаят от подрязване, смяна на мястото и т.н. Има много храсти и дървета, които биха били подходящи. Създайте удобно местенце за почивка, а растенията просто ще допълват къта и ще го изпълват със зеленина.

Колко важна е оградата?  

Целта ви е да се отдадете на пълноценна почивка с любимите хора, а това означава, че ще се нуждаете от уединение. Оградата има много важно значение, когато търсите спокойствие и самостоятелност. Изберете ограда, която пасва на стила на вашия двор и цялостния дизайн, на който сте заложили. Тя може да бъде от най-различни материали - метал, камък, тухли, ковано желязо, бетон, дърво. Изберете този тип, който най-много подхожда на вашия стил и можете да изберете растения, с които да я декорирате. Пълзящи вечнозелени, които да направят уединението още по-голямо и да получите необходимо спокойствие, за да се отдадете на пълноценна почивка.

Помислете за алеите

Продължаваме с дизайна на двора и с това, че все пак ще искате да се разхождате в него и да имате достъп до всички важни негови кътчета. Затова са алеите. Тук можете да изберете много варианти, на които да заложите - калдъръмени пътеки, бетонни алеи, старинни плочи, какъвто и материал да изберете за алеята, той трябва да издържа на сериозни натоварвания, да бъде устойчив на износване, както и на слънце, студ, сняг, вода и температурни колебания.

Какви растения да изберете?


Изборът на растения зависи от възможността, която имате да се грижите за тях. Ако искате да се радвате на зеленина целогодишно изберете вечнозелени видове. Повечето от тях са иглолистни, но има и широколистни. За да се наслаждавате на цъфнали растения още от края на зимата до късна есен комбинирайте видове с последователен цъфтеж. Съобразете ги така че да си подхождат не само визуално, но и да имат еднакви изисквания към факторите на околната среда. Винаги засаждайте високите растения на заден план, а ниските – отпред. Ако имате домашен любимец е важно да внимавате с избора на растения, тъй като някои от тях могат да бъдат опасни. Можете да прочетете повече за избора на растения съобразени с домашния ви любимец  тук.

Важно е да отделите зона за отдих  

Зоната за отдих е може би най-важната част от двора, тъй като това е и неговата основна цел. Можете да изберете между беседка, маса и столове, кътче с пейки, шезлонги или хамаци - това зависи единствено от вашите предпочитания. Ако имате малки деца не пропускайте да им организирате детски кът на открито, който със сигурност ще се превърне в любимото им място през лятото. Изберете комфортни и практични мебели. За предпочитане е те да са от изкуствен ратан или ковано желязо защото освен, че са здрави и красиви, са устойчиви на промените на времето.

Хапването е важно - барбекю или лятна кухня?  

Вече е лято, а това означава, че можете да пренесете вечерите със семейството навън. Ето защо трябва да обособите определено кътче от двора за тази цел и да решите дали искате да заложите само на барбекю или искате да имате цялата свобода да готвите навън и да изберете лятна кухня. В случай, че площта е достатъчно голяма обаче, в никакъв случай не се лишавате от удоволствието на лятната кухня. Съчетайте я с трапезария и ще се радвате на незабравими вечери на открито със семейството или приятели. Не забравяйте да осигурите навес за да предпазите кухня при лоши атмосферни условия като дъжд, вятър, силно слънце. Помислете и за подходящо осветление.

Постарахме се да съберем най-основните и начални стъпки към, които да се придържате, за да превърнете двора в любимо местенце за цялото семейство в топлите дни. В случай, че не разполагате с двор, а живеете в апартамент и имате тераса, ето  тук  ще откриете няколко съвета как да превърнете нея в любимо място през лятото.