Търсене на продукти

Как да обзаведем дома си в скандинавски стил?

В тази статия ще ви дадем няколко полезни и интересни съвета как да обзаведете дома си в скандинавски стил и да му придадете модерен и минималистичен вид

Как да обзаведем дома си в скандинавски стил?

Скандинавският стил е вдъхновен от модернизма и е олицетворение на простите и чисти форми с акцент върху красотата и функционалността. Стилът е силно повлиян от природата, естествените материали, тонове и цветове. Скандинавският стил се заражда в северните страни -   Дания, Швеция и Норвегия. Силно развити държави с богата история, но известни със суровия си климат. С минималистичния си акцент, осветлението, изчистените форми и линии -   той е подходящ за ценителите на индивидуалния стил, естествеността и уюта. В тази статия ще ви дадем няколко полезни и интересни съвета как да обзаведете дома си в скандинавски стил и да му придадете модерен и минималистичен вид, въпреки че не живеете в Дания, Норвегия или Швеция.

Заложете на пастелни цветове

Ако разгледате повечето скандинавски домове ще откриете, че пастелните тонове преобладават навсякъде. От една страна това е чудесна възможност да експериментирате и да добавите цветни елементи в различни форми и текстури, но и да запазите изчистения и семпъл вид на вашия интериор. Скандинавският стил набляга освен на цветовете, вдъхновени от природата - горско зелено, бяло, сиво, черно, но и на флоралните такива. За да обзаведете дома си в скандинавски стил добавете задължително и цветове като - оранжево, пепел от рози и пастелно синьо. Тази палитра неминуемо ще омекоти всяко пространство, без да му придава прекалено женствен вид (което често се случва, когато говорим за пастелни цветове).

Използвайте естествени материали

Освен пастелните цветове, основен мотив в скандинавския стил е и използването на екологични материали и елементи от природата като дърво, камък и метал. Може да ги използвате както за мебели, така и за елементи като лампи или декоративни акценти по стените. Така че ако искате да обзаведете дома си в скандинавски стил и да му придадете това усещане, наблегнете на естествените материали. Най-вероятно в домa ви вече има наличие на дърво, камък или метал - използвайте го! А пък ако искате да придадете нотка артистичност в дома ви - добавете растения. Те вдъхват живот, цвят и свежест във вашия интериор.

Концепцията Хюга

Когато говорим за скандинавски стил, трудно бихме могли да не споменем емблематичната  хюга. Хюга е датска дума, която се превежда като „комфорт, който те прави щастлив“. Хюга като част от интериорния дизайн е привлекателен и уютен, насърчава разумното обзавеждане на дома в унисон с природата, минимализма и оценяването на смислено важните неща в живота. Тенденциите в дизайна на Хюга са белязани от комфортни неутрални цветове и естествени материали и са отличителна черта на скандинавския стил и датския начин на живот. Така че, когато обзавеждате дома си, заложете на личното си усещане и нещата, които ви правят истински щастливи!

Придържайте се към изчистените линии и форми

Чисти форми - чисти мисли. Използвайте добре дефинирани предмети и мебели във вашата декорация, като се фокусирате върху квадрати и кръгове. За да постигнете идеалния скандинавски стил, уверете се, че използвате и много геометрия – от кухненските детайли до плакатите на стената. Различните форми могат да определят пространството и да бъдат перфектният финален щрих, който търсите, за да обзаведете дома си и да завършите своя интериорен проект.

Направи го лично  

Знаете, че ние от Viessmann държим на вашата индивидуалност и различен почерк, така че обзавеждането на дома в скандинавски стил е споделяне и на вашата история - ако сте страстен колоездач, ами добавете велосипеда си към стената! Ако обичате да карате сноуборд - покажете го, като декорирате дъската в спалнята си. Можете да използвате въображението си колкото искате, но без излишности!

Не забравяйте, че всичко от което се нуждаете е по-малко. Скандинавският стил е начин на живот. А вие готови ли сте да сте обзаведете дома си и да преобразите пространството около себе си?