Търсене на продукти

6 лесни стъпки за “зелен” хотел

Устойчивост, "зелена енергия" и добавена стойност за Вашия хотел. Време ли е да поемете по пътя на зелената инициатива?

6 лесни стъпки за “зелен” хотел

Да поговорим за устойчивост. Само част от предимствата на природосъобразното управление на хотелите са спестяването на разходи, по-здрави служители, както и разширяване на потребителската база.  TripAdvisor, например, класифицира като Green Leaders хотели и B&B места, които са ангажирани с екологичните практики, рециклиране, местна и органична храна, както и станции за зареждане на електрически автомобили. В приложението подобни места за отдих са отделени със символ на листо и ги прави лесно различими за хора с подобно мислене и ценности. Трябва да се отбележи, че все по-голяма част от потребителите търсят подобна добавена стойност, наред с dog-friendly политиката или гъвкавото запазване на почивките си.

Големи и доказани вериги хотели инвестират неимоверно в областта на зелените технологии, така че да задоволят потребителското търсене. Без значение дали сте част от подобен мащабен бизнес или сте управител на малък и независим хотел, вярваме, че мисълта за природата би ви донесла само позитиви.  

На всички ни се иска да превърнем покривите в приятни градински бягства, повишавайки зеления си профил. Не веднъж сме си представяли и как да пренаредим пространството, с което разполагаме, така че да се възползваме максимално от него. Но как бързо да станете екологичен зелен хотел и да останете в рамките на бюджета?

По-долу ще намерите кратък списък с бързи и бюджетни стъпки, които да следвате, за да направите хотела си по-устойчив. И ако наистина сте готови да стигнете и по-напред, ще имате тази възможност с допълнителни линкове към нашите продукти.

1.  Включете гостите на хотела

Гостоприемството е свързано с взаимоотношенията между персонала и гостите. Така че защо да не ангажирате и хората, за които се грижите?

Вашите гости могат да играят много важна роля в стратегията за природосъобразност. Помислете за цялото пране, през което преминавате, или това колко големи са сметките ви за отопление и охлаждане всеки месец. Именно това са неща, които се контролират от посетителите на хотела, ето защо много лесно техните екологични действия могат да помогнат на вас и бизнеса ви.

Не всички ваши гости обаче могат да бъдат на борда с вашата екологична инициатива. Как можете да ги стимулирате, без да нарушавате престоя им?

Лесен начин да насърчите гостите си, като същевременно им позволявате да правят своя избор, е да оставите малки бележки (направени от рециклирана хартия, разбира се) сред стаята, за да придадете закачливи напомняния за потреблението на вода и електричеството.

Прането съставлява 16% от цялата употреба на вода в един хотел, пише Smithsonian, което изглежда като малък процент, докато не го превърнете в парични разходи. Ако например помолите гостите си да използват кърпите повече от веднъж, можете не само да спестите от вода и електроенергия, но също ще увеличите живота на тъканите. А когато говорим за кратък престой, да не сменяте чаршафите на гостите, освен ако не е необходимо, е друг чудесен начин да помогнете за намаляване на прането.

Освен потенциала за спестявания, активното участие във вашите процеси ще насърчи гостите ви и ще ги накара да се чувстват част от вашето семейство. Това е отличен начин да заздравите връзката помежду си, оставяйки у тях потребност да се върнат отново, както и приятно чувство, с което да асоциират вашия хотел. Освен това - рекламата от уста на уста винаги има най-висока тежест сред тях.

2.  Включете служителите

Вашите служители са лицето на вашия хотел. Като огледало на ценностите ви, персоналът трябва едновременно да следва приоритетите, които задавате, да обгрижва клиентите и да им дава пример, дори да не сте приели точка номер едно от тази статия за част от вашата политика.

Изборът на персонал, неговото обучение и приобщаване трябва да минава под знака на вашите бизнес цели. Тогава природосъобразните методи, към които днес се целите, утре ще са ежедневни офис навици или практики.

Многократно сме говорили за съвсем простички и очевидни методи, с които редуцирате отпадъците и излишните харчове - двустранно отпечатване (и на рециклирана хартия), добавяне на контейнер за разделно събиране на боклука, изключване на светлините и цялата електроника. И вие, и ние знаем всичко това, но как можете да накарате служителите си да участват, ако не се чувстват лично ангажирани?

Ангажираните с фирмената философия служители не само остават в компанията по-дълго, но също така е вероятно да бъдат по-продуктивни и иновативни, да боледуват по-рядко и да имат по-висок морал. Освен че ще спомогнат за намаляването на разходите, те ще увеличават вашите приходи от собствената си повишена производителност. Чувството на значимост в работна среда може да бъде заразително, разпространявайки ентусиазма си сред своите връстници и колеги.  

Така че, за да се обградите с екологично ангажирани служители, предлагайте им стимули като бонуси или други форми на обезщетение. По този начин ще покажете, че забелязвате и цените високо онези, които изпълняват вашите бизнес цели и водят до различни ползи както за себе си, така и за компанията.

3.  Обновете баните за гости

Помислете какво виждате, когато влезете в хотелска баня: шампоан и балсам с еднократна порция, сапун, опакован с хартия, и чаши за еднократна употреба, увити в повече пластмаса. Тези предварително опаковани удобства гарантират качеството на фабриката, а личните опаковки предполагат чистота. Но няма ли по-добър вариант за това?

Много хотели, например, са инвестирали в дозатори за шампоан, балсам и сапун за многократно зареждане като начин за намаляване на използването на пластмаса. В допълнение - можете също така да постигнете устойчивост, като замените токсичните си химически почистващи препарати с по-естествени продукти (или дори да създадете свой собствен). Това също ще намали токсичните изпарения. И тъй като тези почистващи препарати използват естествени съставки, ароматът им ще бъде по-натурален и приятен, а изпаренията - по-малко вредни за дробовете ви.

И вместо чаши за еднократна употреба за всеки нов гост, просто използвайте стъклени съдове или пластмасови чаши за многократна употреба. По този начин ще намалите ненужните отпадъци. Ако се притеснявате, че гостите ще поставят под въпрос чистотата им, винаги можете да оставите карта с бележки, която ги уверява, че съдовете са измити и че неудовлетворените гости могат да поискат чаша за еднократна употреба, ако желаят.

4. Променете менюто и изхвърлянето на храната

Всички знаем за био пазаруването. Купуването на свежа и прясна храна без пестициди е полезно както за вас, така и за околната среда. Купуването от местни и малки производители също насърчава отношенията ви с тях и с доставчиците във вашия район, намалявайки въглеродните емисии, които идват при транспортиране на продукцията при далечни разстояния.

Но освен да купувате био, което само по себе си може да направи чудеса за вашата инициатива за устойчивост, има няколко други практики, които вашият кухненски персонал може да следва, за да намали отпадъците и да бъде малко по-енергийно ефективен.

В допълнение към познатите практики (като пускането на съдомиялната машина само когато е пълна и насърчаването на използването на кошчета за рециклиране), бихте могли да предложите и по-малко червено месо в менюто си. Отглеждането на добитък представлява повече от 18% от глобалните емисии на парникови газове, което е дори повече от въглеродни емисии от транспорта. Консумацият на червено месо пък може да доведе до по-висок риск от рак, нива на холестерол и сърдечни проблеми. Ето защо може да предлагате на своите гости по-здравословни и алтернативни храни, за да намалите допълнително разходите си. Полезно е да се знае, че по-младите потребители също  гравитират към по-здравословни варианти, така че менюто ви със сигурност може да зарадва голямата част от гостите ви.

Друг начин персоналът ви да възприеме екологичните практики е да започнете с компостиране. Неприятната купчина боклук може да намали отпадъците ви и дори да доведат до плодородна почва, която след това да използвате за проекти за озеленяване директно във вашия хотел. И ако наистина искате да задминете и най-смелите си “зелени” мечти, тази плодородна компостна почва може да ви помогне да създадете своя собствена билкова градина, от която готвачите ви да си наберат копър, магданоз, розмарин и какво ли още не.

5. Партнирайте с вашия персонал за поддръжка

Това вероятно са последните хора, за които бихте си помислили, че могат да помогнат за природосъобразните цели на хотела ви. Отделът за поддръжка често се разглежда като реакционен. Неговото предназначение обикновено е да отстранява нововъзникнали проблеми, независимо дали това означава повредена система за отопление, охлаждане или запушване на вашите тръбопроводи. Често не се обръщаме към тях, докато не възникне проблем.

Но така не използвате най-ефективно един от най-важните ви ресурси.

Така че освен инсталирането на екологични флуоресцентни крушки, редовното сменяне на въздушните филтри, еднократното монтиране на соларни панели или цялостни отоплителни системи, опитът на служителите по поддръжката може да помогне за решаване на проблеми с неефективността.

Като производител на модерни отоплителни инсталации Viessmann не спира да се развива. На българския пазар ние предлагаме не само технологиите, но и всепризнатото know-how на  Viessmann, осигурявайки високоефективни и екологични решения на нашите клиенти. Познанията ни как да използваме възможностите на възобновяемите енергийни източници, както и начините за превръщането на тази енергия в топлинна, е една от основните ни дейности от самото начало. Термопомпи, слънчеви колектори, фотоволтаична техника и кондензни котли са иновативни решения, които ефективно оползотворяват енергията, осигурявайки комфортно отопление и намалявайки разходите за отопление. Тези съоръжения допринасят активно за опазването на околната среда и намаляват потреблението на фосилни горива, което е от съществено значение както за домакинствата, така и за индустрията.

6. Променете начина, по който изразходвате енергия

Последната стъпка, за която днес говорим, получава по-голяма съпротива от повечето мениджъри на хотели, защото те смятат, че трябва да направят големи предварителни разходи, за да обновят начина, по който използват енергията. Но в действителност това за вас е възможност реално да спестите пари и да зарадвате вашите еко-съзнателни гости в същото време.

Ако вашите уреди са по-стари, те вероятно са голяма тежест за вашата сметка за енергия - по-голяма, отколкото осъзнавате.

Друга област, в която всъщност бихте могли да печелите, е слънчевата енергия. Вашият хотел вероятно разполага с много място на покрива или гаража си, което би направило отлично място за  слънчеви панели. Веднъж инсталирани, соларните панели генерират безплатна енергия за вашия хотел, намалявайки разходите Ви за топла вода и потенциално плащайки за себе си в дългосрочен план - но първо трябва да стартирате изчисленията. Определено си струва да ги погледнете, особено като се има предвид колко впечатлени ще бъдат вашите еко-съзнателни гости от това, че хотелът ви разчита на слънчевата енергия.

Време ли е да поемете по пътя на зелената инициатива?