Търсене на продукти

Как да изберем в какви цветове да боядисаме дома си?

Когато избираме цветовете за дома си, търсим комбинации, които изразяват личния ни вкус, креативност и позволяват да се придаде индивидуалност на всяка стая. Цветовете могат да повлияят на настроението ни и да отразят нашата личност.

Как да изберем в какви цветове да боядисаме дома си?

Когато избираме цветовете за дома си, търсим комбинации, които изразяват личния ни вкус, креативност и позволяват да се придаде индивидуалност на всяка стая. Въпреки това тоновете, които избираме, оказват влияние върху комфорта ни у дома. Цветовете могат да повлияят на настроението ни и да отразят нашата личност.

Визуалният комфорт в дома е много повече от приятна за окото обстановка. Визуалната ни среда има изключително влияние върху начина ни на мислене, чувствата и действията ни, както съзнателно, така и подсъзнателно. Цветовете около нас се отразяват на нашите настроения и дори на здравето ни.

Важно е да ги избираме разумно. Препоръчваме, преди да се захванете с декорирането или боядисването на дадено помещение, да видите какви емоции обичайно предизвикват различните цветове. Те влияят на качеството ни на живот, определят емоциите ни, а те от своя страна се отразяват на всички решения в ежедневието ни - как общуваме с хората, какви цели си поставяме, как възприемаме себе си. Тук сме включили най-често избираните цветове за дома, както и значенията, които носят:

Червено

Ако във вас гори вътрешен огън и сте енергични и жизнени, може би е най-добре да изберете червения цвят. Той се асоциира и с физически влияния, като повишава пулса, кръвното налягане и възбудата. В случай че обмисляте този цвят като вариант, най-вероятно сте социална личност и у дома често ви гостуват хора - изберете го за дневната или трапезарията, но ви препоръчваме да не залагате на него за спалнята.  Ако не сте сигурни дали би паснало като цвят на стените и на вашите усещания, може да го добавите само като акцент в помещението.

Зелено

Мислите за зелено като цвят за дома ни подсказват, че сте човек, който е свързан с природата, тя играе важна роля във вашия живот и държите на баланса. Този цвят е най-спокоен за възприемане. С него се асоциират сигурност, комфорт и спокойствие, идеален за случаите, в които искате да се успокоите и да се отпуснете. Създава приглушени и възстановителни емоции. Можете да го изберете за всяка стая в къщата, като в стаите с южно изложение носи прохлада, при тези със северно изложение са по-подходящи жълтеникавите нюанси, а за спалнята - в меки и пастелни тонове.

Синьо

В случай че ни кажете, че обмисляте синьото за дома, ние ще сме сигурни, че морето, небето, свободата и простора са вашите най-любими неща в живота. Той ще ви даде усещане за лекота, безтегловност и безкрайност. По-меките и светли тонове на синьото носят охлаждащ и успокояващ ефект. Ако спокойният и дълбок сън е важен за вас, значи вече знаете, че е най-подходящо да изберете този цвят за спалнята, а ако той ви помага да се концентрирате, е много добре да заложите на синьо в кабинета.

Жълто

Цветът на слънцето! Вие сте позитивни, топли и сърдечни хора, значи това е цветът на вашия дом. Той озарява, стопля и е силно емоционален цвят. Създава впечатление за простор на стаята. Препоръчваме ви да изберете меките пастелни нюанси. Подходящ е за детска стая или кабинет, тъй като подбужда щастие, оптимизъм, творчество и приятелско настроение. А повече за това как да създадете перфектната тинейджърска стая можете да видите  тук.

Кафяво

Кафявият цвят ни носи усещане за свързване с природата и в този смисъл носи сигурност и естественост. Ако сте фен на шоколада или кафето, сме сигурни, че много ще си паснете с кафявото. То има приземяващ, подкрепящ и сериозен ефект. Ако искате домът ви да предизвиква чувство за принадлежност, надеждност и интимност, това е цветът, от който се нуждаете. Внимавайте при избора на тонове, тъй като може да направи стаята прекалено тъмна. Най-избираният нюанс е комбинацията на кафяво и кремаво, което е бежово, тъй като е неутрален и се комбинира лесно с други цветове.

Оранжево

Ако сте като комбинация между червено и жълто, което означава, че сте гостоприемни, стимулиращи, обичате храната и най-вече плодовете, то имаме един цвят за вас - оранжево. Подходящ е за кухня или трапезария, тъй като внася топлина, свежест, сигурност и страст. Той успокоява нервната система, намалява стреса и укрепва репродуктивните функции и точно за това е подходящ и за спалнята. Ако го предпочетете за там, той ще ви помогне да се чувствате отпочинали, в добро настроение и жизнерадостни.

Розово

Това е цветът на дамите - нежност и женственост. Най-често се избира за детска момичешка стая. Носи грижовност, топлина, спокойствие и любов. Не е много често използван цвят в интериора, но можете да го добавите като акцент във всекидневната или спалнята, да изберете килим, завеси, декорация или друг елемент в този цвят.

Лилаво

Ако искате да създадете величествена, луксозна и царствена спалня, която да отговаря на вашата самоличност, я направете в лилаво. То е символ на духовност, богатство и царственост. Правилният нюанс може да придаде луксозен вид на стаята. С този цвят може да създадете прекрасен кабинет или красива спалня. Стимулира творчеството, носи осъзнатост и провокира мисълта.

Бяло

Бялото внася светлина, въздух, носи усещане за отворено и широко пространство. Това е най-честият избор за цвят в домашния интериор. Много добър избор е за малки помещения, защото ще ги направят да изглеждат широки и отворени и позволява да добавите други цветове като акценти и да създадете настроение в стаята. А ето  тук  можете да видите как да усвоите всяко кътче от своя (малък) хол.

Черно

Ако сте ярка, драматична и ефектна личност, си изберете черното за цвят на вашия дом.  Носи усещането за лукс, елегантност и изтънченост. Бъдете внимателни при избора на този цвят, защото има и негативно влияние, това е цветът на меланхолията, тъгата и усещането за затворено пространство. Ако сте достатъчно смели, може да изберете интересни интерпретации с този цвят и да създадете много креативна и интересна стая у дома.

Сиво

Вие сте смели и креативни и за вас идеята за интериор в сиво не е скучна или потискаща и знаете, че правилното съчетание с други цветове ще донесе стил и уют на вашия дом. Можете да го комбинирате с бяло, бежово или пастелно жълто. В тези случаи има успокояващо и балансиращо действие. Ако сте решили да го изберете като цвят за по-малки помещения, ви препоръчваме да се насочите към светлосив нюанс и да го комбинирате с топли и весели цветове.

Хубаво е да откриете какво ви вдъхновява. Може да е списание, дреха от вашия гардероб, рисунка, снимка, филм - вижте неговите цветове и боядисвайте на воля. Важно е и да прецените кой цвят за коя стая е подходящ, като по-нагоре ние сме ви насочили кои цветове на кои помещения пасват най-добре. Помислете какво настроение искате да ви носи тази стая, каква е нейната цел и функция и изберете конкретен цвят за нея.
Вашият дом е вашето най-лично място. То трябва да ви носи спокойствие и щастие и да отговаря на вашата личност. Развихрете въображението си и създайте собствен шедьовър у дома!