Търсене на продукти

Посрещнете лятото у дома

Лятото е идеалният момент да вкарате въображението си в действие и да превърнете дома си в перфектното място, на което хем да се радвате на сезона, хем да избягате от градската жега.

Посрещнете лятото у дома

Колкото и да обичаме морето и планините през лятото, невинаги можем да си позволим да им се радваме целосезонно. Затова пък можем да се развихрим и да превърнем дома си в перфектното място, на което хем да се радваме на сезона, хем да избягаме от градската жега.

Подбрали сме общо 6 идеи, с които официално да настаните лятото в дома си - от мебелите, през домашния бар за лимонада, та чак до любимото пространство за релакс - балкона.

Лятото е идеалният момент да вкарате въображението си в действие, когато стане дума за дома - заложете на смели декорации, които да резонират както с вкуса ви, така и с лежерния дух на сезона. Почерпете вдъхновение за създаването на домашен летен комфорт от предложенията ни по-долу!

Създайте усещане за простор

Всички свързваме лятото с простор, свежест и лекота. Много често обаче пространството на апартамента ни няма много общо с тези асоциации. Хубавото е, че това може да се промени бързо с някои простички размествания.

Като за начало можете да бутнете мебелите към стените - това ще отвори центъра на стаята и ще създаде чувство за пространство. Из помещението можете да поставите удобни табуретки, възглавнички за сядане или пуфове. Те ще ви спестят място, тъй като можете да ги размествате както ви харесва, и най-вече ще придадат приятното усещане за лежерност, спестявайки тромавостта на масивната мека мебел.

Подберете свежи аромати

Подборът на ароматите не бива да се приема като незначителна стъпка в създаването на уютна лятна атмосфера. Затова сме подбрали някои от най-подходящите съставки с дъх на лято, с които да освежите дома си. За да се чувствате бодри и освежени в жегата, ви препоръчваме да пробвате цитрусови аромати, които действат енергизиращо. Почитателите на нежни и флорални ухания пък могат да се доверят на жасмина и лавандулата за създаването на една по-романтична атмосфера. А за да се настани лятото трайно и категорично в дома ви - изберете аромат на кокос или кактус.

Препоръчваме да използвате дифузер за етерични масла, които да придават да дома ви уханията си ненатрапчиво. Свещите не са лоша алтернатива, но ви съветваме да не прекалявате с тях - когато са с по-плътна миризма, правят въздуха тежък, а и излъчват топлина.

Можете да освежите гардеробите и шкафовете, поставяйки в тях малки памучни торбички, пълни с изсушена лавандула - цветовете ѝ ще придадат нежен аромат на дрехите ви.

Заложете на пъстри десени и леки материи

Знаем колко е важно летните ни визии да включват естествени и ефирни материи, с които тялото да диша. Истината е, че това важи и за визията на дома ни. Заложете на ленени покривки за мебелите и памучни калъфки за декоративните възглавнички. Естествените материи ще донесат на домашното пространство натурална прохлада. Лен, памук и кенар, вълна.

Приберете дебелия килим и го оставете да почака до есента. Вълнените и полиестерните материи лесно абсорбират прах, а топлината, заради която ги предпочитаме през по-студените месеци, не се връзва с желанието ни за прохлада. Малка черга или мокетено килимче могат да ги заместят междувременно, ако не искате подът да остава съвсем гол.

Ако нямате възможност за по-сериозни нововъведения в декора през лятото, достатъчно е да подберете контрастен текстил. Моментът е идеален за нови цветни акценти в спалното обзавеждане - комплектите с флорални мотиви и ярки цветове гарантирано ще освежат дома ви, придавайки му закачливост.

Докарайте плажния бар вкъщи

За да се пренесете вече окончателно на плажа, макар и образно, ви даваме идеята да си направите домашна бар-станция. Ако сте любители на засуканите коктейли, можете да оборудвате специално кътче с необходимите принадлежности и съставки за направата им. А за да си имате вкусна лимонада или студен чай подръка в нужда от свежест и летен заряд, може да определите място за поставянето на стъклен диспенсър, от който да си наливате любимата напитка през деня. Не е задължително да отделяте цял шкаф, за да си направите бар - малка табла или масичка също ще са ви удобни и напълно в тон с лятното настроение.

Донесете си лятно настроение с любими акценти  

Мидички, рапани, камъчета - всички имаме подобни морски “съкровища”, събирани по време на крайбрежни приключения. Превърнете ги в акцент, подреждайки ги в красиви бурканчета, които да служат като свещници или вази, в които да поставяте малки свежи цветя.
За да не ви напускат спомените от отминали лета, докато се занимавате с всекидневните задачи у дома, заредете рамките за снимки с фотографии на любими пейзажи или моменти, които ви носят хубаво настроение!

Можете да вдъхнете нов живот на жилището си, ако удвоите растителността - растенията охлаждат, а и създават чувство за натуралност и естествена свежест, които няма как да компенсираме по друг начин в градски условия.

Превърнете терасата в малък оазис  

Пиенето на кафе в прохладната сутрин или питие на свещи късно вечер се превръща в особено чаровен ритуал, когато сме отделили специално пространство на това занимание! Без значение е дали жилището ви разполага с малко балконче или широка тераса - и в двата случая можете да ги превърнете в атрактивен кът за отдих, в който да се отдавате на любими занимания или просто да се разхлаждате. Повече идеи за това как да облагородите терасата за лятото, можете да откриете  тук.

Оборудвайте пространството с леки и прости мебели - двукрака маса, плетени табуретки или пейка от палети за по-сръчните. Ако имате възможност, сега е идеалният момент да закачите хамак или люлка, в които да си почивате или да се отдавате на слънчеви бани, без да се налага да посещавате градските плажове.
И тук важи идеята за повече растителност - колкото повече, толкова по-добре! Развихрете се, превръщайки стълби, стари щайги или други пособия в идейни стойки за цветя. Вижте какво можете да сътворите с непотребни палети например  тук.