Търсене на продукти

Как да не се поддадете на стреса по време на ремонт у дома?

Предлагаме Ви 5 полезни съвета как да овладеете стреса и емоциите си по време на ремонт у дома

Как да не се поддадете на стреса по време на ремонт у дома?

Вълнението около новия дом бързо може да бъде потушено, щом изпълнението му изглежда невъзможно. Затова ви предлагаме точно 5 полезни съвета как да овладеете стреса и емоциите си по време на ремонт у дома. Фиксирайте бюджет, пресметнете времето си, заложете на качествени материали и останете гъвкави през цялото време. Как да го направите? Прочетете статията докрай.

Помислете с какъв бюджет разполагате

Независимо дали живеете сами или е дошъл моментът, в който да ремонтирате дома в името на семейния живот, правило номер едно е да калкулирате бюджета, с който разполагате, който сте готови да вложите и който е абсолютният ви лимит. Евентуалният казус с финансите оставя лошо усещане дори и в най-страхотния апартамент. Съветваме ви това да е първият разговор, който да проведете, защото няма нищо по-стресиращо от това да мислите за пари и да гледате как намаляват, докато ремонтът още не е и близо до своя финал.

Знаем, че често това е тема табу, но веднага щом вземете решение как ще плащате за всичко, ако успеете да намерите баланс и да заделите пари настрана, ще се чувствате сигурни, уверени и още по-решени на тази крачка.

Разпределете времето си

Представете си, че трябва да вземете решение за новия цвят в кухнята. Или друго - разчитат на вас за перфектен кант по стените. Наистина ли си представяте, че това е възможно след 8-часов работен ден? Не е и необходимо да се мъчите. Ето защо това е наистина подходящ момент да вземете малко от отпуската си. След умората от ремонта, със сигурност биха ви се отразили добре един плаж или СПА в планината. Истината е, че когато завършите дома си, обаче, ще имате чудесно ново място и много време, което да прекарате в мечтаното кътче с книги, например.

Енергията и мислите, които влагате едновременно на две места, всъщност ви стресират и ви правят по-малко пълноценни и на работа, и у дома. А защо да не бъдете своята най-добра версия първо на “строителната площадка”, а после, отпочинали, и в офиса?

И още един съвет от нас. Гледайте на ремонта у дома като на работа от 9 до 17 ч. В крайна сметка вашият личен живот не приключва с ремонта и вие трябва да продължите да се виждате с близките си, да излизате из града или пък да разхождате кучето. Да намирате време за любимите си моменти през деня, ще ви кара да спрете да мислите за настилки, первази и текстури. Вместо това ще се чувствате отпочинали и на свежа глава ще може да вземате и новите решения, пред които ще ви изправи следващия ден. И да, разбира се, че това ще значи докато вечеряте - никакво разглеждане на възглавнички и килимчета през телефона!

Бъдете наясно какво търсите, но знайте, че не всичко ще бъде така, както сте го планирали

Сигурно всички мечтаем за перфектния ремонт, но да си го кажем направо - такъв няма и колкото по-рано го разберете, толкова по-спокойни ще се чувствате през този период. Приемането на факта, че ще изскочат допълнителни материали или че крайният срок ще се измести, ще ви направи гъвкави и по-малко стресирани.

В стремежа си към пространството на мечтите си може лесно да се фиксирате върху детайлите. Но дали ще обожавате кухнята си, ако все пак изберете цвят капучино, вместо бленуваното кремаво? Разбира се, че да - спомените, които ще създавате там, са онези, които хранят душата. Нали сте чували поговорката “дяволът е в детайла”? Е този път ще я използваме в смисъла на фиксацията върху твърде много и твърде несъстоятелни елементи.

Хубав пример за действие е да определите три-четири точки, по които да не отстъпвате. Това трябва да са най-важните за вас места от новия ви дом - например холна гарнитура, дъбов под в хола и правилните полилеи за всяка стая. Независимо какво ще приемете за безкомпромисно важно за новия си дом, знайте, че за всичко останало, трябва да останете гъвкави и да правите компромиси. Само така ще получите това, което искате, без да се побъркате напълно.

Използвайте качествени материали

Може да решите работите в семеен кръг (така винаги е по-сладко) или да наемете майстори. На който и вариант да се спрете, всеки специалист би ви посъветвал да не правите компромис с качеството за сметка на ниската цена.

Ремонтът е дългосрочна инвестиция и домът ви освен хубав и уютен, трябва да е устойчив - на домашни любимци, деца, гости или всякаква извънредни ситуации, в които всеки е попадал. Затова добрият майстор и качествените материали са от първостепенно значение.

Намерете баланс между рутината и “бягството”  

Завършваме с няколко нестандартни, но много полезни думи. Колкото и дълго да продължи ремонтната дейност, постарайте се да се придържате към ежедневните си “ритуали”. Ако сте свикнали всяка вечер да се събирате и хапвате заедно, но кухнята ви е в найлони - поръчайте храна и го направете в хола. Всички дребни моменти, на които иначе не обръщате внимание, но на които се отдавате през уикенда, то не ги загърбвайте, просто изберете друго пространство - например съботно домашно кино в детската стая. Ремонтът е достатъчно стресиращ сам по себе си, за да промените цялото си ежедневие покрай него.

Друго, което много би ви помогнало да запазите спокойствието и да приемете този етап по-лесно, е често да “бягате” от дома си. Всичко там ви напомня за нещата, които още не сте свършили и това е много натоварващо. Отскочете до съседния град за уикенда, никой няма да ви награди за най-много прекарани часове между четири прашни стени.

Напомняме ви, че ако имате проблем с малките пространства, сме се погрижили със  съвети за вас. Скоро говорихме и за сладките балкони, на които може да се чувствате почти като на почивка, прочетете за тях  тук.