Търсене на продукти

Всичко, което трябва да знаете, за да построите своя устойчив дом

Как да съчетаете комфорт и уют с разумен бюджет и мисъл за природата?

Всичко, което трябва да знаете, за да построите своя устойчив дом

Ако с вас често се срещаме в блога на Viessmann, то значи, че добре познавате нашата отговорна към Земята политика и още нещо - самите вие също търсите непрестанно нови възможности за природосъобразен живот. Ето защо днес се спираме на няколко съвета за устойчиви строитeлни материали (и решения), които да вземете предвид преди да започнете да строите своя нов дом.

В статията ще намерите повече информация за това как да съчетаете комфорт и уют с разумен бюджет и мисъл за природата. Даваме ви няколко основни съвета, които ще ви помогнат да развиете собствената представа за идеална къща, любимо местенце за всеки от семейството.  

Преди да хванете майсторите под ръка, прочетете следващите редове.

Сградата, която ще ви надживее,

е къща, постороена с устойчиви материали - неизчерпаем природен ресурс, който минимално разрушава природата. Това е и домът, в който ще направите по-висока първоначална инвестиция, но ще поддържате лесно и с минимални разходи. Как?

Като заложите на eфективни технологии и регенеративни енергийни системи, като термични соларни инсталации за подгряване на битова гореща вода, подпомагайки отоплението и охлаждането. Също подходящ вариант са и уреди като термопомпи и ледохранилища за използване на топлината от земята, подпочвените води и въздуха. Тук може да разгледате целия набор от  решения на Viessmann.

Обмислете подови настилки от бамбук и корк, от регенерирано дърво, мокети от естествени влакна, както и метални покриви. И това е само част от интериора, който може да е едновременно модерен, бюджетен и траен. Защо да не пробвате?   

Мислете глобалнo и спестете от големите отпадъци

Истината е, че устойчивите строителни материали са регенерирани или рециклирани такива, което спомага минимизирането на отпадъците. Ето как избора ви да използвате именно тях би означавало да потребявате по-малко нови продукти и да не сте част от изчерпването на световните ресурси. Не е задължително напълно целият ви дом да е направен от устойчиви материали, достатъчно е да заложите на основни подходи, с които да спомогнете намаляването на въглеродния отпечатък.  

Когато построите и обзаведете своя нов дом с устойчиви материали, по-рядко ще ви се налага да търсите начин за спестяване и намаляване на сметките. Вече сме ви разказвали и за тази  рутина.

Устойчивият дом може да е и подходящ за здравословното ви състояние.

Това всъщност е безспорен факт. “Зелените” домове са естествено продължение на природата, което ги прави подходящи за здравословния живот под покрива им. Избирайте строителни материали, които не отделят канцерогенни токсини, летливи органични съединения или са подвластни на плесени. Вместо това се фокусирайте върху онези, които подобряват, или най-малкото, не вредят на качеството на въздуха у вас, като килими от естествена вълна, въздушни системи, които носят освежаващия въздух от вън вътре, изолация, която не позволява появата на плесен и ламинати, за които не са ви необходими токсични лепила.

Купувайте от местните магазини,

незавизимо дали става въпрос за храна, дрехи или материалите, с които ще   построите своя нов дом. Рядко се замисляме, че всяка вносна стока, която потребяваме излиза скъпо както на нас самите, така и на природата.  

Ако решите да подпомогнете местни дърводелци, то вие веднага елиминирате разходи по транспорта, намалявате потреблението на енергия, при това на глобално ниво. Освен, че по всяка вероятност това ще е по-евтино за вас, то така ще инвестирате в малък до среден бизнес, който ще създаде в бъдеще нови работни места и дори е възможно да развие района. Само трябва да помислите за някого. Гарантираме ви, че ще се сетите за истински талант, който има нужда от още клиенти.

Стилно и с мисъл за природата?

Разбира се, че е възможно. Да живеете с мисъл за природата е може би едно от най-модерните решения дори в интерирния дизайн. Винаги може да започнете да компостирате и да направите своите първи крачки към градинарството. Може да заложите на дървени греди, придаващи планинско усещане, или на масивен циментов под, с който да придадете урбанистично усещане. Всичко е въпрос на богато  въображение  и решения, които да служат достатъчно добре и на да дома ви, и на Земята.  

Обещахме, че бъдем кратки и конкретни в съветите за устойчиво строителство, що се отнася до вашата къща и нашата природа. Вярваме, че с малки крачки може да постигнете големи промени. На линия сме за още съвети и природосъобразни решения за вашия дом!