Търсене на продукти

Как да променим облика на дома си в 5 лесни стъпки

С настъпването на новия сезон започваме да мислим как да освежим дома си и да пренесем цветното настроение вкъщи. В тази статия ще ви споделим 5 лесни и ефективни стъпки, с които да промените интериора у дома.

Как да променим облика на дома си в 5 лесни стъпки  

Студените месеци с буква “р” в името си са към своя край. С настъпването на новия сезон започваме да мислим как да освежим дома си и да пренесем цветното настроение вкъщи. Не всеки обаче има търпението, времето и бюджета за основен ремонт и цялостна смяна на обзавеждането. Ето защо в тази статия ще ви споделим 5 лесни и ефективни стъпки, с които да промените интериора у дома. Не се изискват специални умения, а всичко е постижимо с минимални разходи.

1. Претапицирайте или пребоядисайте част от мебелите

Съществува погрешно схващане, че ако желаете мебелите ви да изглеждат различно, е задължително да закупите нови. Вече има разнообразни и достъпни решения, които ще ви отнемат само ден или уикенд работа, в резултат на което мебелите ви ще изглеждат като нови. Например може да използвате лак, за да освежите дървената маса и столовете в трапезарията. Също така може да използвате тебеширена боя, с която лесно ще придадете друг цвят на кухненските шкафове. Може да се отбиете в магазин за платове и да се сдобиете с инструмент за тапициране. По този начин сами ще сътворите чудеса с дивана и креслото в хола ви. Като допълнително предимство ще имате възможност да изберете десен, който харесвате и отразява вашата индивидуалност. В случай че сте по-сръчни и обичате проекти в стил DIY, може да вземете идеи за мебели от палети в  тази статия.    

2.  Разместете мебелите

Ако стъпка 1 ви изглежда сложна, съветваме ви да пробвате още по-лесен трик. Просто разместете мебелите в пространството. Ще се изненадате колко различно изглежда холът ви, когато смените мястото на секцията с дивана. Разбира се, вземете предвид и функционалността на пространството, както и разположението на прозорците. Все пак идва пролет. Бихте искали топлите утринни лъчи да огряват леглото ви, а през късния следобед слънцето да се усеща, докато си почивате на любимото място у дома. Ако пък вярвате, че разположението на мебелите влияе на хармонията в дома, какъв по-добър момент от този да ги подредите по фъншуй. Повече за това древно изкуство прочетете  тук.

3.  Декорирайте с нови аксесоари

Никога не подценявайте силата на аксесоарите. Макар и малки, те допринасят основно за цветовото усещане и настроението в едно жилище. Те са тези малки детайли, които могат драстично да променят характера на дома ви. Започнете да изброявате аксесоарите вкъщи и ще видите колко голяма част от пространството е заета именно от тях. На тази стъпка също може да адаптирате процеса според вашите предпочитания, възможности и нужди. Ако желаете да бъдете по-смели в промяната - изберете нови завеси и спално бельо в цветове, контрастиращи на досегашните. Друг вариант е да смените възглавничките, лампионите, картините на стената, вещите, наредени на секцията в хола. Декорирането ви дава възможност да персонализирате пространството, да внесете цвят или да отразите различна култура.

4.  Добавете сезонни цветя и аромати

Случвало ли ви се е, като чуете “зима”, да усетите мирис на ябълки с канела? Пролетта мирише на кокичета или цъфнали дръвчета? Може да пренесете тези аромати много лесно и в дома си. Изберете сезонни цветя, които да поставите във ваза, или такива в саксия, които да внесат зеленина в дома ви. В случай че не сте почитател на растенията, използвайте свещи, натурални масла или пръчици с типичен за сезона или любим за вас аромат. Друга идея, която можете да осъществите лесно, е да подредите плодове в стъклен съд и да ги направите част от декора. Това ще внесе допълнителна свежест. Всичко, което гали сетивата ни, допринася за уюта вкъщи.

5.  Обособете кътче за специална дейност според сезона   

Всеки сезон има своите специфики и всеки човек има любими дейности, които могат да варират през различно време от годината. Например пиенето на топъл шоколад или чай с книга в ръка е типично за зимата. Красиво е близо до прозореца, когато навън вали сняг. Пролетта е времето, в което много хора започват да увеличават физическата си активност, правейки упражнения на постелка у дома. Има ли любители на йогата? Каквото и да е вашето сезонно хоби - спортуване, рисуване или четене, създайте специално кътче за него в дома си, което да е съобразено с дейността. През топлите месеци е много подходящо да оползотворите терасата си. Времето става все по-приятно, сутрините все по-слънчеви, а дните все по-дълги. Открийте повече идеи как да превърнете градския балкон в любимо  място за релакс.